Bir Türk 145 Milyar Dolarlık Coca Cola'nın Patronu

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Bir Türk 145 Milyar Dolarlık Coca Cola'nın Patronu
55 YAŞINDA DÜNYA DEVİNİN BAŞINDA

BEKLENEN GERÇEKLEŞTİ, MUHTAR KENT COCA COLA'NIN CEO'SU OLDU

O artık 145 milyar dolarlık Coca-Cola'nın patronu

Muhtar Kent, Mayıs 2005'te Coca-Cola Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Başkanı, Şubat 2006'da Coca-Cola International Başkanı, Aralık 2006'da şirketin İcra Başkanı oldu. Son adımı dün attı ve şirketin CEO'su oldu


Muhtar Kent, 2.5 yılda art arda gelen atamaların sonunda Coca-Cola'nın tepe noktası olan CEO'luk görevine atandı. Kent, bir yıl önce şirketin İcra Başkanlığı'na (COO) atandığında, "Geleceğin CEO'su" yorumları yapılmıştı. Kent, dün itibariyle 145 milyar dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en büyük alkolsüz içecek şirketinin CEO'luğu görevini Temmuz 2008'de üstlenecek.
Şimdiki CEO Neville Isdell, 6 ay sonra CEO'luğu bırakacak. Isdell, Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ise 2009'da yapılacak yıllık hissedarlar toplantısına kadar sürdürecek.

Türkiye'ye yatırım artacak

Temmuz 2008'de Türk yöneticinin global bir şirkette gelebildiği en önemli koltuğa oturacak olan Muhtar Kent, yaptığı açıklamada, "CEO'luk bir günde olan bir şey değil, Neville Isdell ve yönetim kuruluyla bu konuyu uzun süredir görüşüyorduk" dedi.
Coca-Cola'da yalın organizasyon, daha çok dışa yönelme, geleceğin liderlerini yetiştirmek için insan kaynakları ve kurumsal sorumluluğa odaklanacaklarını söyleyen Kent, Türkiye yatırımlarının da artarak devam edeceğini söyledi.

"Hiçbir zaman bana verilen görevlerde 'acaba bundan sonra ne olacak' diye düşünmüyorum" diyen Kent, "Türk yöneticiler global şirketlerde gerekli payı alamıyor. Umarım bu ilham kaynağı olur ve daha fazla genç yönetici merdivenleri tırmanır. Global ölçekteki şirketlerde çalışan Türkler olarak birer büyükelçi, destekçi gibi ikinci bir şapkamız var dünyada" diye konuştu.


Başarının sonucu

Muhtar Kent'in, Coca Cola'daki yükselişi, sürekli başarılarına bağlanıyor. Bütün görevlerinin altından başarıyla kalkan Kent, şirket yönetiminde her zaman daha önemli görevlere hazır olduğunu gösterdi.
Kent, şirketin başarısını artıran önemli girişimlere ve 4.1 milyar dolarlık vitaminli içecek devi Glaceau markası dahil olmak üzere satın alma kararlarına imza atmıştı. Kent'in İcra Başkanı olmasından sonra, Coca-Cola şirketi 2007 yılında güçlü büyüme oranları ve kârlılıkta çift basamaklı büyüme başarıları gösterdi.

Neville Isdell: İdeal donanıma sahip

1970'li yıllarda Kent'le birlikte çalışmaya başlayan Isdell, "Muhtar Kent ile yürüttüğümüz başarılı ortak yönetim modelinin üzerine kurulan bu yapı, Coca-Cola'nın tüm dünyadaki işini genişleterek büyümesini sağlayacaktır" dedi.
Isdell, şöyle devam etti: "Muhtar Kent, endüstri bilgisi, uygulamada mükemmeliyet tutkusu, stratejik öngörüsü ve kişilerle ilişki kurabilme yetenekleri sayesinde, şirketin daha ileri başarılara taşınması için ideal bir donanıma sahip. Muhtar Kent, sistemimiz içindeki yetenekli isimlerin en öne çıkan örneğidir. Muhtar Kent'in 10 yıllık büyüme stratejimizi yansıtan büyüme manifestosunu geliştiren ve şimdi de uygulayan ekibin lideri olarak bu görevinde çok başarılı olacağına inanıyorum."

Isdell-Kent ikilisi hisseleri coşturdu

Muhtar Kent'in CEO'luk kararı için Neville İsdell ile Coca- Cola'nın Direktörler ve Kurumsal Komitesi Başkanı James D. Robinson tavsiyede bulundu. Kent'in CEO'luk ataması yaklaşık bir yıldır Amerikan sermaye piyasalarında beklenen bir gelişmeydi.
Wall Street'de şimdi de Kent'in, Nisan 2009'da yapılacak hissedarlar toplantısında Neville Isdell'in yerine Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanması bekleniyor.

Wall Street'te Isdell ve Kent, şirket tarihinin en başarılı yönetim ikilisi olarak gösteriliyor. Kent'in görevde olduğu bir yıllık sürede şirketin New York borsasında işlem gören hisseleri 45 dolardan 63 dolarlı seviyelere yükseldi.

Son bir yılda şirketin hisseleri yüzde 35 değer kazanırken, rakibi Pepsi'nin hisseleri yüzde 23 yükseldi. Muhtar Kent'in COO'luğu döneminde şirket yüzde 6'nın üzerinde büyüme gerçekleştirdi.
Muhtar Kent böylece şişeleyici ortaklarla birlikte yaklaşık 1 milyon çalışanı bulunan ve piyasa değeri 145 milyar doları bulan global ölçekteki bir kurumun tepesine atanan ilk Türk yönetici oldu.

İlk adımı 1978'de Atlanta'da attı

1978'de, Coca-Cola'nın Atlanta'daki satış ve pazarlama departmanında çalışmaya başlayan Kent, 1985'de Türkiye ve Orta Asya Bölgesi Genel Müdürlüğü, 1989'da Orta ve Doğu Avrupa Başkanlığı görevlerine atandı.
1995'te Coca-Cola Amatil'in başına geçen Kent, 1999-2005 arasında Efes İçecek Grubu başkanlığı yaptı. Kent, Efes İçecek'in Londra Borsası'nda halka açılarak 2.5 kat değer kazanması sürecini yönetti.

2004 Atina Olimpiyatları'nda Coca-Cola'nın CEO'su Isdell, Kent'i transfer etmek için Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan'dan izin istedi. Isdell, o dönemde buna karşı çıkan Özilhan'ı "Muhtar'ın başkanlığına mal oluyorsun" diyerek ikna etmişti. Mart 2005'te Kent, şirketin Kuzey Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grubu'nun başına getirildi. Şubat 2007'de Coca-Cola International'in başına atandı. Geçen yıl aralık ayından bu yana da şirketin COO'luğunu yürütüyordu.

Dünyanın en değerli markası

Coca-Cola, 15 farklı kategoride 409 markaya sahip ve dünyada 1000'in üzerinde fabrikada üretim gerçekleştiriyor. 200 ülkede faaliyet gösteren Coca-Cola, doğrudan 30 bin, şişeleyicileriyle birlikte 300 bin kişiye iş olanağı sağlıyor. Şirketin lokomotif markası Coca-Cola ise 70 milyar dolarla dünyanın en değerli markası konumunda.

2.5 yılda adım adım CEO'luğa uzanan yol


Mayıs 2005

Coca-Cola K.
Asya, Avrasya ve Ortadoğu Grup Başkanı

Şubat 2006

Coca-Cola
International
Başkanı

Aralık 2006

Coca-Cola İcra Başkanı

Aralık 2007

Coca-Cola CEO


Milliyet
 
Geri
Üst