Bit neden olur , nasıl bulaşır nasıl temizlenir ?

Uzman SühaN

Administrator
Bit neden olur , nasıl bulaşır nasıl temizlenir ?
Kafa bitleri okul çağındaki çocuklar için ortak bir sorundur. Sıklıkla fırçalar, şapka ve diğer öğeleri paylaşan okul çağındaki çocuklar için risk olan bitin tedavisi mümkündür.Bit, saç ve kafa derisinde yaşayan bir susam tohumunun büyüklüğündeki küçük böceklerdir. İnsan kanını emerek beslenirler.Bit, kişiden kişiye bulaşır ve hatta az miktarda yumurta istilası oluşturabilir.Peki bitten kurtulmanın yolları nelerdir? Bit tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz..

saç biti.jpg


Saçtan Bit Nasıl Temizlenir?


Saç Biti Nedir? Nasıl Bulaşır? Bitlendiğimizi Nasıl Anlarız?





Saç bitleri küçük, kanatsız, kan emici böceklerdir. Başınızdaki saçları yaşar ve kafa derisinden kanı çıkarırlar. Bir bit (bir yetişkin) susam tohumunun büyüklüğündedir. Saç bitinin ilk işaretlerinden biri, kaşıntılı kafa derisidir. Çocuğunuzun kafasını sık sık kaşıdığını görebilirsiniz..Saç biti boyun arkasında ve kulakların çevresinde saçların diplerinde görülür.Onlar istila ettikleri saç rengiyle uyuşma eğilimindedirler; bu da onları görmenizi zorlaştırır. Yumurtalar ovaldir ve tek bir saç teline yapışır.

Tüm kaşıntılı, pul pul saçlı saç derisi bit nedeniyle değildir.Kepek , kuru cilt ve bazı kafa derisi enfeksiyonları, bit semptomlarını taklit edebilir. Biti kontrol etmek için insanlar saç derisini bir ışık altında kontrol etmelidirler. Bit, grimsi-kahverengidir ..Saçların ıslatılması onları daha kolay bulmanızı sağlayabilir.

Yetişkin dişi bitler, erkeklerden biraz daha büyüktür, günde yaklaşık altı yumurta bırakır . Bu, küçük bitin daha büyük bir bit gelişmesine neden olabileceği anlamına gelir. Bitten kurtulmak erişkin bitleri öldürmek ve yumurtalarını çıkarmak gerekir.

Bit nasıl bulaşır ?

Saç bitleri bulaşıcıdır. Bit, fırçalar, taraklar, baş bandı, kulaklık ve şapka ile taşınabilir. Ayrıca bir süre döşemeli mobilyalar, yatak takımları, havlular veya giysiler üzerinde yaşayabilirler.

Kafanın enfekte kişinin kafasına dokunması
Başkasının kişisel eşyalarını (örn., Tarak) paylaşmak
Enfekte bir kişinin eşyalarını kullanmak havlu,elbise gibi

Kimler risk altın da ?

Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin biti alma riski en yüksektir. . Ayrıca, okul çağındaki çocukların aile üyeleri için biti riski artar. Bir kreş, anaokulu veya ilkokulda çalışan insanlar bu riski paylaşır.

Bit belirtileri

Her bitin en belirgin belirtisi kaşıntıdır. Bit ısırıkları, bu kaşıntılı duyguyu yaratan alerjik bir reaksiyona neden olur. Bununla birlikte, özellikle hafif bir istila ise, hemen kaşıntılı hissetmeyebilirsiniz. Yoğun kaşıntıya ek olarak bit, başka semptomlara neden olabilir:
Başınız, saçınız veya vücudunuz üzerinde hareket eden bir şey ve gıdıklanma hissi
Kaşıntı
sinirlilik
Uyku zorluğu
Başınıza, boynunuza, omuzlarına veya kasık bölgesine kırmızı lekeler
Bit yumurtalarının görünümü veya saçınıza küçük beyaz nesneler

Saç bitleri bulaşıcıdır. Onları yakalamaktan veya paylaşmaktan kaçınmak için önlemler almalısınız. Saç fırçaları, saç tokaları, taraklar ve şapkalar gibi kişisel eşyaları paylaşmayın. Kıyafetler ve kağıtları düzenli olarak çalkalayın.Okul veya çocuk bakım ortamlarında bitlerin yayılmasını önlemek zordur. Çocuğunuzdan, oyun süresi boyunca diğer çocuklar ile kafayla temasa geçmesini önlemesini isteyebilirsiniz. Klozet ve dolaplar gibi kıyafetler ve şapkalar için paylaşılan alanlardan kaçınmak aynı zamanda bitlerin yayılmasını önlemeye de yardımcı olabilir.


Seçtiğiniz baş biti tedavisi ilaçlarıyla verilen talimatların tümünü izleyin.
Tedaviden sonra, bitlerin yayılmasını önlemek için kıyafetleri değiştirin.
Enfekte kişinin temas ettiği tüm giysileri, çarşafları, havlu, battaniyeleri ve diğer bez parçalarını yıkayın.
En yüksek ısı ayarı olan çamaşır ve kurutma döngülerini kullanın. Saç biti 128 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda 5 dakikadan fazla dayanamaz.


Mevcut birçok kafa biti tedavisi vardır. Çoğu tedavinin iki kez kullanılması gerekecektir. İkinci tedaviden sonra, bir hafta sonra dokuz güne kadar, yeni açılmış yumurtaları öldüreceksiniz.Eczanede bit ilacı satılmaktadır. Bu kimyasalı kullanmak istemiyorsanız saçınıza zeytin yağı sürün ve çok sık dişlerle bezenmiş tarakla bol ışık altın da bitleri temizleyin.Saç bitinizden uygun tedaviyle kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte, yeniden enfekte olabilirsiniz.Kişisel hijyenik eşyaları başkalarıyla paylaşmayarak bite maruz kalmayı önlersiniz..
 
Saç bitleri genellikle çocuklarda görülen bir problemdir. Özellikle kreşe giden, okula giden çocuklar arasında yayılır bulaşır. Çocuğunuzun sürekli eli kafasındaysa saçlarını kaşıyorsa kafasın da bit olabilir. Bitler kafadaki kanı emerek yaşarlar. Genelde bir susam büyüklüğünde olan biti farketmeyebilirsiniz. Fakat gün ışığında bitleri görmek mümkün. Saç bitleri bulaşıdır. Saçında bit olan birinin kişisel ürünlerini kullanmak sizi saç bitine maruz bırakabilir. Bitin en belirgin özelliği kaşıntıdır. Çcuğunuz daha öncede belirttiğimiz gibi kafasını kaşıyorsa sık sık bite maruz kalmış olabilir. Bitlerden eczanede satılan bit ilaçları ile kurtulmak mümkündür. Bit ilacıyla bitleri giderdikten sonra kişisel ürünlerinizi dezenfekte etmeyi unutmayın. Kreşe ve okula giden çocuklarınızın sık sık saçlarını kontrol edin.
 
Geri
Üst