Bitkiler de küresel ısınma nedeni

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Bitkiler de küresel ısınma nedeni
Bugüne kadar sera etkisi yaratan gazların bir kısmını tutabildikleri belirtilen bitki ve ormanların, bu gazları kendilerinin yaydığı iddia edildi.

Alman bilimadamları, sera etkisi yaratan 6 gazdan biri olan aaaan gazının bugüne dek özellikle atmosfere oksijenin az olduğu bataklık yada çeltik tarlaları gibi nemli bölgelerde yaşayan mikroorganizmalarla yayıldığının bilindiğini, ancak yapılan araştırmanın canlı bitkiler, yapraklar ve kuru otların da bu gazı yaydığını gösterdiğini belirttiler.

Heidelberg’deki Max Planck Enstitüsünden Frank Keppler başkanlığındaki ekip, dünyadaki bitkilerin yılda 62 ila 236 milyon ton, yere düşen yaprakların ise 1 ila 7 milyon ton aaaan gazı yaydıklarını belirterek, bunun yıllık aaaan gazı oranının yüzde 10 ila30’una denk geldiğini söylediler.

Doğadaki aaaan gazı seviyesini ölçmek üzere laboratuvarda ve bölgede incelemeler yapan bilimadamları, “yeni ağaçların dikilmesininaaaan gazı yayarak sera etkisini artıracağı” ihtimali üzerinde duruyor.

Araştırmaya katılan Yeni Zelandalı uzman David Lowe, bu araştırma sonucunun sürpriz olduğunu, ancak bazı olayların açıklanmasında yardımcı olabileceğini düşünüyor.

1990-2000 yılları arasında uydudan alınan görüntüler atmosferdeki aaaan gazının azaldığını göstermişti. Bununla ilgili olarak Lowe, bu dönemde ağaçların kesilmesine hız verilmesinin, aaaan gazı oranının azalmasına neden olmuş olabileceği görüşünde.

Nature dergisinde yayımlanan araştırmanın, bitkilerin atmosfere nasıl aaaan gazı yaydıklarını açıklamaya çalışmadığı ve bilim çevrelerince geniş ölçüde kabul gören petrol, gaz ve karbon kullanımının küresel ısınmadan sorumlu olduğu görüşünü tehliaaae atmadığı kaydedildi.
 
Geri
Üst