Boğmaca nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Boğmaca nedir nasıl tedavi edilir ?
Boğmaca , solunum yollarını etkileyen bulaşıcı bir bakteriyel hastalıktır . Boğmaca, bakterilerinden kaynaklanır . İnsanlar, bu bakterilerin bilinen tek rezervuarıdır. (Bu, insanlarda yalnızca gelişip çoğalabileceği anlamına gelir ) Boğmaca, herhangi bir yaştaki insanları etkileyebilir. Ergenler ve yetişkinler için, enfeksiyon sadece öksürmeye neden olabilir. Bununla birlikte bebekler ve küçük çocuklar için boğmaca hayatı tehdit edebilir. Bebeklerde boğmacanın komplikasyonları uzun süre oksijen eksikliğinden kaynaklanan pnömoni, uyuşma ve beyin hasarı bulunur.Hastaneye yatış ve ölümlerin çoğu, altı aydan küçük bebeklerde görülür.

boğmaca.jpg




Belirti ve bulgular:

Belirtiler , soğuk algınlığı , grip veya bronşit gibi diğer yaygın solunum yolu hastalıklarına benzemektedir, boğmaca başlangıç aşamasında teşhis etmek zor olabilir.

Boğmaca genellikle akan burun ile soğuk algınlığı, hapşırma ve yorgunluk gibi başlar ve karakteristik öksürük eğilimleri gelişir. Bu atışlar çok şiddetli ve korkutucu olabilir.Öksürük saldırıları sırasında bir çocuğun solunumu engellenebilir. Öksürük nöbetleri, uygun tedaviden sonra bile haftalarca sürebilir. Boğmaca, yetişkinlerde öksürük 3 aya kadar devam ederken ve uyku bozukluğu veya nadiren kaburga kırığı gibi diğer belirtilerde önemli sorunlara neden olabilir.Bir iki hafta sonra belirtiler ve semptomlar kötüleşir. Solunum yollarınızda kalın mukus birikir ve kontrol edilemeyen öksürüğe neden olur. Bebekler hiç öksürmeyebilir. Bunun yerine, nefes almak için mücadele edebilirler ya da nefes almayı geçici olarak durdurabilirler.


Burun akması
Burun tıkanıklığı
Kırmızı, sulu gözler
Ateş
Öksürük


İletim:

Boğmaca bakterileri son derece bulaşıcıdır ve öksürdükleri ve hapşırıklarla enfekte olmuş bir kişi tarafından diğer insanlara yayılır. Enfeksiyon ayrıca, ağıza veya buruna bulaşmış salgılarıyla doğrudan temas yoluyla geçebilir.Bakterilere maruz kalma ile hastalanma arasındaki zaman genellikle yedi ila on gün arasında, ancak üç haftaya kadar sürebilir. üç hafta boyunca bulaşıcı sayılır

Yaşam tarzı ve ev ilaçları

Bol bol dinlenin
Bulunduğunuz alanı sık havalandırın
Daha az ve sık yemek yiyin
Başkalarına bulaştırmamak için maske takın
Ellerinizi sık sık yıkayın

Aşılama:

Aşılama, boğmaca kontrolünde en etkili yoludur . Doğru zamanda tam koruma sağlamak için, aşının tüm dozlarının önerilen sürelerde verilmesi önemlidir . Tüm ilaçlar gibi aşıların da yan etkileri olabilir. Yan etkilerin çoğu minördür, kısa sürebilir ve herhangi bir uzun vadeli problem yaşamazsınız. Boğmaca aşısının olası yan etkileri şunlardır: Ateş, kızarıklık ve ağız ve enjeksiyonun verildiği şişlik, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk ve ağrıyan kaslar. Daha ciddi yan etkiler oldukça nadirdir ancak ciddi alerjik reaksiyonları içerebilir.

Boğmaca ile ilişkili ölümler nadirdir ancak en sık bebeklerde görülür. Bu nedenle, gebe kadınlar ve bir bebekle yakın temasta bulunacak diğer insanlar için boğmacaya karşı aşı olmak önemlidir.

Emzirilen bebekler genellikle çocuklukta en sık rastlanan hastalıklara karşı korunmuş olsa da, boğmacaya karşı hiçbir koruma görmezler. Bu nedenle erken aşı önerilmektedir.


Tedavi:

Tedavi, kişinin başkalarına bulaşma süresini azaltan ve hastalığın erken döneminde verildiğinde semptomları azaltabilecek bir antibiyotik seyirdir. Etkili olabilmesi için, genel semptomların başlangıcından itibaren 21 gün içinde veya öksürük sezilmesinin başlangıcından itibaren 14 gün içinde antibiyotik verilmelidir.

Enfekte biriyle yakın ilişki içinde olan bazı insanlar, enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmak zorunda kalabilirler. Buna ciddi komplikasyonlar açısından yüksek risk taşıyan insanlar dahildir
 
Geri
Üst