BT Taramaları Bilgisayarlı tomografi nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
BT Taramaları Bilgisayarlı tomografi nedir ?
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması farklı açılardan alınan bir dizi X-ışını görüntüsünü birleştirir ve vücudunuzdaki kemiklerin, kan damarlarının ve yumuşak dokuların kesit görüntülerini veya kısımlarını oluşturmak için bilgisayar işlemeyi kullanır.CT taramalarına bazen CAT taramaları veya bilgisayarlı tomografi taramaları denir.CT veya CAT taramaları, X-ışını ve bilgisayar kullanarak kesitsel görüntüler üreten özel X-ışını testleridir . BT taramalarına bilgisayarlı eksenel tomografi denir. BT tarama görüntüleri düz X-ışınlarından daha ayrıntılı bilgi sağlar.



Bilgisayarlı tomografi.jpg





Bir BT taramasının birçok kullanımı vardır, ancak özellikle araba kazalarından ya da diğer travma tiplerinden dolayı iç yaralanmalara neden olabilecek insanları hızlı bir şekilde incelemek için çok uygundur. Bir BT taraması vücudun neredeyse tüm bölümlerini görselleştirmek için kullanılabilir ve hastalığın veya yaralanmanın teşhisi için, ayrıca tıbbi, cerrahi veya radyasyon tedavisi planlamak için kullanılır.

BT (bilgisayarlı tomografi) taraması, vücudun belirli bir bölümünün kesit görüntülerini gösterebilen özel bir röntgen ışını türüdür. BT taramasında, makine gövdeyi çevreler ve görüntüleri bir teknisyene görüntülediği bir bilgisayara gönderir.Her resim, doktorlara vücudunuzun alternatif görüntülerini sunmak için vücudun bir kesiti olarak görülüyor.Bir abdominal BT taraması, doktorların karın boşluğundaki organları, damarları ve kemikleri görmesine yardımcı olur.BT taramaları, vücudun iç organları, kan damarları ve kemikleri gibi birçok yapının ayrıntılı görüntülerini üretebilir.( Kemiklerin hasarlanması, iç organlar da yaralanmalar, kan akışı, inme ve kanser gibi durumların teşhisi )

Taramaya başlamadan önce, görüntü kalitesini artırmaya yardımcı olmak için kontrast adlı özel bir boya verilebilir. Bu içilebilir , yutulabilir, tabana damara enjekte edilebilir.Tarama başlamadan önce, kıyafetlerinizi çıkarmanız ve bir elbise giymeniz istenebilir. Ayrıca, metal, tarama ekipmanını etkilediğinden, mücevher gibi metalleri çıkarmanız istenecektir.CT taramanızı almanızın sebebine bağlı olarak, büyük bir bardak oral kontrast, baryum içeren ve tebeşir tadı ve dokusu olan bir sıvı içmeniz gerekebilir. Baryum, doktorların organlarınızın astarını daha iyi görmesine yardımcı olan bir kimyasaldır. Nadiren de olsa, kontrast madde tıbbi problemlere veya alerjik reaksiyonlara neden olabilir.Çoğu reaksiyon hafiftir ve döküntü veya kaşıntı ile sonuçlanır. Nadir durumlarda, alerjik reaksiyon ciddi, hatta hayati tehlike oluşturabilir. Bir CT taraması sırasında kısa bir süre iyonize radyasyona maruz kalırsınız. CT taraması daha ayrıntılı bilgi toplar, çünkü radyasyon miktarı düz bir röntgen sırasında elde ettiğinizden daha fazladır.

BT taramalarının bu küçük potansiyel riski aşan birçok yararı vardır. Doktorlar, gerekli tıbbi bilgileri elde etmek için mümkün olan en düşük radyasyon dozunu kullanırlar. Ayrıca, daha yeni, daha hızlı makineler ve teknikler daha önce kullanılanlardan daha az radyasyon içerir . BT taramasının yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.Hamile iseniz doktorunuza söyleyin. Bir BT taramasından gelen radyasyonun bebeğinize zarar vermesi olasılığı düşük olsa da, doktorunuz bebeğinizi radyasyona maruz bırakmamak için ultrason veya MR gibi başka bir tür muayene önerebilir.
 
Bende panik atak var. Bu yüzden bilgisayarlı tomografiden çok korkuyorum. Kulağımdaki çınlama ve kalp atışı rahatsızlığından tomografiye girmiştim. Panik atak hastası olduğum için elime buton verdiler. İşlem 30 dakika sürecekti ve benim hiç kımıldamamam lazımdı fakat atak geçirdiğim için ilk 5 dakikada butona bastım. Beni sakinleştirdiler ve tekrar işleme tabi tuttular. Dakikalar geçmek bilmedi. Benim gibiler için korkutucu bir tetkit olsada sağlıkla ilgili tüm problemleri ortaya çıkarıyor. Gerçekten büyük nimet.
 
BT taramaları, doktorunuza teşhis koyup durumunuzu tedavi etmede hızlı, etkili ve doğru bir yol sunar. BT taraması yaptıran insanların büyük çoğunluğunda hiçbir olumsuz etki yoktur. Testten sonra, normal şekilde yiyip içebilir ve düzenli etkinliklere devam edebilirsiniz.Daha önce de belirtildiği gibi, her test farklıdır ve taramanın tamamlanması için gereken süre, neden yaşadığınıza bağlı olarak değişir. Bir enjeksiyon veya çok fazla hazırlık gerektirmeyen BT taramaları genellikle oldukça hızlıdır . Çoğu test ve doktorunuz tarafından verilen ilaçlarla olduğu gibi, BT nin de önlenmesi mümkün olmayan riskleri vardır.Bir BT tarayıcı, radyolog tarafından teşhis konması için gereken resimleri elde etmek için X-ışınları kullanır. Bilindiği gibi, X-ışınları bir radyasyon formudur ve ilgili riskleri azaltmak için eğitimli profesyoneller tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
 
Bilgisayarlı tomografi (BT), iç organların, kemiklerin, yumuşak doku ve kan damarlarının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için kullanılan bir tanı görüntüleme testidir.BT taraması, normal ve anormal yapıları tanımlayabilir ve prosedürleri yönlendirmek için kullanılabilir.BT taramaları, vücudun çeşitli bölgelerindeki hastalık veya hasarı belirlemek için kullanılabilir.Ayrıca, yaralanmaları, tümörleri, felce, kanamaya ve diğer koşullara yol açan pıhtıları bulmak için başın görüntüsünü almak için kullanılabilir. Akciğerleri, tümörlerin, pulmoner emboli (kan pıhtılaşması), aşırı sıvı ve amfizem veya pnömoni gibi diğer durumların varlığını ortaya çıkarmak için görüntüleyebilir. BT taraması, kompleks kemik kırıkları, şiddetli erozyona uğramış eklemler veya kemik tümörlerinin görüntülenmesinde özellikle kullanışlıdır çünkü geleneksel bir röntgen ile mümkün olandan daha fazla ayrıntı üretir.
 
BT taramaları kanama, kan pıhtıları veya kanser gibi hayati tehlike oluşturan durumları muhtemel olarak teşhis edebilir. Bu koşulların erken teşhisi potansiyel olarak hayat kurtarıcı olabilir. Hamile bir kadında yapılan BT taraması, gövdenin görüntüsü çekilen alan karın veya pelvis değilse bebeğe bilinen herhangi bir risk oluşturmaz. Genel olarak, karın ve pelvisin görüntülenmesi gerekiyorsa , doktorlar radyasyonu kullanmayan , örneğin MR veya ultrason gibi muayene yöntemlerini kullanmayı tercih eder . Bununla birlikte, eğer bunların hiçbiri gerekli cevapları sağlayamazsa veya bir acil durum veya başka zaman kısıtlaması varsa CT, kabul edilebilir alternatif bir görüntüleme seçeneği olabilir.Testin güvenli, doğru ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlamak için verilen talimatları izlemek önemlidir ve böylece taramanın zamanlaması yeniden düzenlenmez veya tekrarlanmanız gerekmez.
 
Geri
Üst