Bu balığı yemeyin !...

kaprisli

Yeni Üye
Üye
Bu balığı yemeyin !...
Balon balığındaki büyük tehlike

7353937.jpg



İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Altı Enstitüsünden Doç. Dr. Ahsen Yüksel, ana vatanı Kızıldeniz olan ancak küresel ısınma nedeniyle son yıllarda Süveyş Kanalı'ndan geçerek Ege ve Akdeniz kıyılarında sıkça görülmeye başlanan balon balığına karşı tüketicileri uyardı.


Doç. Dr. Ahsen Yüksel, balon balığının tüketiminin yılın bu dönemlerinde bol ve fiyatının ucuz olması dolayısıyla arttığını söyledi.



Balon balıklarının yaz aylarında üreme dönemine girdiği için yavrularını korumak amacıyla bir tür zehir olan tetrodoksin salgıladığına dikkati çeken Yüksel, bu dönemlerde balıkçıların ve tüketicilerin dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.
Bu türün salgıladığı zehrin felce hatta ölüme neden olabildiğine işaret eden Yüksel, olası bir zehirlenmenin kusma, şok ve ani felç olarak kendini gösterdiğini belirtti.
Bu türün bahar ayları sonunda ve yaz döneminde kesinlikle yenilmemesi gerektiğini söyleyen Yüksel, ağustos ayından sonra tüketilebilecek bu balığın o zaman da derisi yüzülüp iç organları ayıklanarak yenilmesi gerektiğini bildirdi.
Kaş'ta yaşayan balıkçılar, Akdeniz kıyılarında yoğunlaşan balon balıklarından rahatsızlık duyduklarını belirtti.
Balon balıklarının ağlarına takılan diğer balıkları yemek için saldırdıklarını, bu sırada da keskin dişleriyle ağları parçaladıklarını söyleyen amatör balıkçı Ahmet İldem, balon balığının son 2-3 yıldır Kaş sahillerinde çok sık görüldüğünü, zehirli olduğunu bilenlerin yakaladıktan sonra imha ettiğini ancak balık hakkında bilgisi olmayanların büyük tehlike altında olduğunu söyledi.
İldem, balon balığının özellikle derisinin zehirli olduğuna dikkati çekerek, “Bu balığı kedilere vermiştim zehirlendiler, zor kurtardım. Vatandaşlar tehlikeye karşı uyarılmalı” dedi.



alıntı
 
Geri
Üst