bu bilgiler herkese lazım

MeLOo

Daimi Üye
Üye
bu bilgiler herkese lazım
Oje Lekesi Nasıl Çıkar ?
Oje lekesini yeni ve henüz nemliyken çıkarmak daha kolaydır.Leke kuruduktan sonra çıkarmak daha zorlu olacaktır.Ancak oje lekesi iyice işledikten ve kuruduktan sonra bile çıkartılabilir.
oje-lekesi-nasil-cikar.jpg

Halıdan oje lekesi çıkarmak için;
Eğer oje lekesi tazeyse kağıt havluyla üzerine hafifçe bastırarak fazlalığını alın.Eğer çok dökülmüşse kağıt havluyu değiştirin ve tekrar emdirin.Leke çoktan kurumuşsa sıcak suyla nemlendirmeniz gerekir.Lekenin üstüne sıcak su püskürtme imkanınız varsa 8-9 kez piskürtün ve 3-4 dakika bekletin.
Eğer sprey şişeniz yoksa buharlı ütünüzü en sıcak ayara getirin, ısınmasını bekleyin ve halıya değdirmeden 8-9 kez oje lekesinin üstüne buhar püskürtün ve su lekeyi nemlendirene kadar bekleyin.
Lekenin büyüklüğüne göre (genellikle yarım çay bardağı) sirkeyi oje lekesinin üzerine dökün ve iyice işlemesi için 5 dakika bekleyin.Üzerine tekrar sıcak su püskürtün (veya ütü buharı uygulayın) ve bir süngerle ya da kağıt havluyla su ve sirkeyi emdirin.
Yukarıda ki işlemi tamamladıktan sonra lekeye 4-5 defa camsil veya başka bir cam temizleyici sıkın ve 5 dakika bekleyin.Sonra sünger veya kağıt havluyla bastırarak sıvıyı alın.
Tüm bu işlemleri leke iyice çıkıncaya kadar tekrarlayın.
İşlem bittikten sonra bir havluyla bölgeyi kurulayabilirsiniz.
Bunlara dikkat edin;
Halınıza herhangi bir madde uygulamadan önce görünmeyen bir yerinde mutlaka test edin.Bazı ürünler halınızda renk kaybına sebep olabilir.
Lekeyi sürekli nemli tutmak çıkarma işlemini kolaylaştıracaktır.Tüm işlemler sırasında lekeyi nemli tutmaya özen gösterin.
Oje lekesini halıdan kazımayın.Bu halınızda geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir.

Pastel Boya Lekesi Duvardan Nasıl Çıkar ?

Çocuğunuzun yaratıcılığını sergilemesi bazen sizin kabusunuz olabilir! Eğer pastel boya ile duvara çizilmiş bir sanat eseriyle karşı karşıya kalırsanız çocuğunuzu kenare çekin, kağıtların eğlenceli dünyasını anlatın, şaheserini sileceğiniz için özür dileyin ve aşağıdaki adımlarım izleyin.
pastel-boya-lekesi-duvardan-nasil-cikar.jpg

İhtiyacınız olan malzemeler;
  • Bulaşık deterjanı
  • Kova
  • Kaşık
  • Temizlik bezi
  • Sünger
  • Karbonat
Başlayalım;
Kaşıkla pastel boyanın fazlalıklarını duvardan alın.
Kovayı yarısına kadar çok sıcak olamayan su ile doldurun.
3-4 çay kaşığı karbonat ekleyin.
Karbonat zerreleri iyice eriyinceye kadar karıştırın.
Karbonatın kokusunu azaltmak için bir iki damla bulaşık deterjanı ekleyin.
Süngeri hazırladığınız karışıma batırın ve sıkıp pastel boya lekelerinin üzerine hafifçe uygulayın.Bastırmayın çünkü hem boya aşınabilir hem de leke iyice dağılır.
Eğer lekeler çıkmıyorsa suya biraz daha karbonat katıp karıştırabilirsiniz.
2. Yöntem;
İhtiyacınız olan malzemeler;
  • Bulaşık deterjanı
  • Çakmak gazı (sıvı halde)
  • Sünger
  • Eski bir havlu
  • Eski bir diş fırçası
  • Temizlik bezi
Lekelerin üstüne çakmak gazı sıkın veya bir havluyla sürün.
Diş dırçası ile hafifçe fırçalayın.Boyanın kalkmaması ve pastel boyanın iyice dağılmaması için fazla bastırmayın.
Kalan lekeleri temizlik beziyle silin.
Gerekiyosa bu işlemi bir kaç defa tekrarlayın.

Buzdolabı Temizliği

Mutfakta en çabuk kirlenen ve temizlemesi en zor olan buzdolapları temizlenirken karşılaşılan en büyük sorunlardan biri soğuk kalması gereken bazı yiyeceklerin temizlik yapılırken ısınması ve erimesidir.
Ne olursa olsun buzdolapları periyodik aralıklarla mutlaka temizlenmelidir çünkü kötü kokular ve küf dolaba hakim olabilir ve taze yiyecekleride etkiler.
buzdolabi-temizligi.jpg

Size en kolay (benim bildiğim) yoldan buzdolabı temizliği nasıl yapılır anlatmaya çalışacağım.
Buzdolabını boşaltmadan önce temiz bez, yarım kova ılık su, biraz bulaşık deterjanını hazırlayın.
Yine temiz bir leğen veya kovaya bulabildiğniz kadar buz doldurun ve eriyecek ve tazeliğini çabuk kaybedebilecek içecek, margarin, sebze ve meyveleri dolaptan çıkartıp kovaya doldurun.
Buzların erimesi ve daha kolay temizlenmesi için buzdolabını fişten çekin ve kalan tüm diğer ürünleri dışarı çıkartın.
Bütün rafları, sebzelik ve meyvelikleri, içecek raflarını yani sökülebilen her parçayı dışarı alın ve ılık suyla iyice yıkayın.Biraz bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz ama sonra bol ılık suyla durulayın ve kurumaya bırakın.
Siz iç parçaları yıkarken fişten çektiğiniz buzdolabı içinde bulunan buzlar iyice yumuşayacaktır.
Ilık suya tuttuğunuz temiz beze biraz bulaşık detarjanı dökün ve köpürtün.Sonra iyice sıkarak nemli bezle dıolabı yukardan aşağıya doğru silmeye başlayın.Bu istenmeyen kokuları, küf ve kırıntıları temizleyecektir.
Buzdolabınız tam olarak ısınmamışsa silme işlemini yaparken temizlik beziniz soğuyabilir.Tekrar sıcak sudan geçirin, deterjanı tazeleyin ve işleme devam edin.
Aynı işlemleri buzluk bölümüne de yaptıktan sonra dışarda bulunan ürünlerin son kullanım tarihleri geçmiş mi kontrol edin ve fazlalıklardan kurtulun.
Sıkça kullanılan ve kolay kirlenen kapı kolu ve çevresini cif veya benzeri bir ürünle temizleyebilirsiniz.
Buzdolabını fişe takın ve yeterli soğukluğa ulaşınca buzlu kovanızdaki ve tezgah üzerinde bulunan diğer ürünleri yerleştirin.


Düdüklü Tencere

duduklu.jpg

Düdüklü tencere konusu açılınca birilerinin mutlaka bir macerası vardır. Tencerenin patladığı, kapağının mutfak dolabını deldiği gibi hem çok tehlikeli hem de korkutucu olayların baş kahramanı düdüklü tencereyi biraz tanıyalım. Kimilerinin vazgeçemediği ama diğer bir kesimin de saatli bomba muamelesi yaptığı düdüklü tencere gerçekten de bu kadar korkutucu mu?
Düdüklü Tencerenin Çalışma Mantığı
Normal bir tencerede yemek, suyun kaynama noktası olan 100 derecede pişer. Düdüklü tencere su buharını içeri hapsederek tencere içinde bir basınç artışı sağlar. Basınç artışı olunca su 100 derecede kaynamaz. Yemekler su buharıyla pişer ve tencere içerisindeki sıcaklık125 dereceye kadar çıktığından pişme işlemi de daha çabuk olur. Ayrıca sebze ve etler çok daha az lezzet kaybına uğrar.
Ne Faydası Var?
Buharda ve çabuk pişen yemekler vitaminlerini kaybetmezler. Bunun dışında çabuk pişirme özelliği sayesinde pişmesi zaman alan yemekler çok daha çabuk sofrada olur. Yemekli davetler için hazırlanırken zamandan tasarruf edilir.
Ne Zararı Var?
Düdüklü tencere kullanırken çok dikkatli olunması gerektiği bir gerçek. Basıncın tahliyesi için tencere kapaklarına yerleştirilen düdüğü nasıl kullanacağınızı tencere modeline göre mutlaka iyice incelemelisiniz. Aksi takdirde basıncı tahliye edemezsiniz ki bu da tencerenin patlaması anlamına gelir. Tencereyi ocaktan aldıktan sonra dikkat edilmezse basınç tahliyesi sırasında su buharı yanmalara yol açabilir.
Nasıl Kullanılır?
Dikkat edildiğinde hızlı ve faydalı yemekler pişirmek adına düdüklü tencere son derece kullanışlı olabilir. Ancak atlanmaması gereken bazı noktalar var:
  • Tencereyi ancak yarısına kadar doldurun. Düdüklü tencere ağzına kadar doldurulmamalıdır.
  • Düdüklü tencereyi kesinlikte ocaktan alır almaz açmamalısınız. Basınç tahliye edilmeli ve tencere soğumaya bırakılmalıdır. Bu işlemi hızlandırmak için tencere soğuk suya koyulabilir. Aksi halde patlama ya da yanma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız.
  • Pişirme süresini hesaplarken basınç düğmesini kapattıktan sonra saat tutmaya başlamalısınız. Pişirme süresi bittikten sonra da basınç düğmesini açarak buharı tahliye etmeli yani basıncı düşürmelisiniz. Ardından tencerenizi mutlaka soğumaya bırakmalısınız.
  • Çıkan buhar oldukça sıcak olacağından buhar tahliyesi esnasında tencerye yaklaşmayın ve el ve yüzünüzü koruyun.
  • Pişirme esnasında az da olsa tencerede mutlaka su olmalıdır.
  • Tencerenizi aldığınız yere mutlaka danışın, talimatları satır satır okuyun. Modele ve markaya göre düdüklü tencerelerin farklılık gösterebileceğini unutmayın.
  • Emniyeti olan, tehlikeli olabilecek derecedeki fazla basıncı tahliye eden, riskleri en aza indiren marka ve modellerden edinin.
 
Geri
Üst