Bu habere en çok kız çocukları sevindi...

sevgi10

Üye
Üye
Bu habere en çok kız çocukları sevindi...
Aralarında Şırnak'ın da bulunduğu 9 ilde üniversite kurulmasına ilişkin yasa tasarısının Bakanlar Kurulunda imzaya açılması, Şırnak'ta okutulmayan kız çocukları için umut oldu.



Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'da üniversite kurulmasına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulunda imzaya açılması, Şırnaklıları sevindirdi.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası (ŞTSO) Başkanı Halil Balkan, AA muhabirine, Şırnak'ta üniversite kurulmasına ilişkin kararın son derece yerinde olduğunu söyledi. Şırnak'taki kamu ve sivil toplum kuruluşlarının uzun süredir üniversite kurulmasına ilişkin altyapı çalışması yaptığını ifade eden Balkan, iş adamlarının da üniversite kurulması için destek vereceğini belirtti.

Şırnak'ta eğitimdeki sıkıntıların başında öğretmen eksikliğinin yer aldığını, bu sıkıntının Şırnak'ta kurulacak üniversite bünyesinde oluşturulacak eğitim fakültesi ile sona ereceğini savunan Atan, şöyle dedi:

''Bazı iş adamları arsa bağışında bulunacak. Kurulacak üniversite Şırnak'ın sosyal ve ekonomik yapasına büyük katkı sağlayacak. Şırnak için çok büyük bir ihtiyaçtı. Bunun yanı sıra ilimizde büyük oranda kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Teknik eleman yetiştiren bölümlerin açılmasıyla bu sorun da ortadan kalkacak. İşsizliğin azalmasına büyük katkısı olacak. Ayrıca kentimizin imajı konusunda büyük sıkıntı yaşıyoruz. Açılacak üniversitede okumak için başka kentlerden gelecek öğrenciler sayesinde imajımız değişecek.''

-''KIZLAR ARTIK ERKEN YAŞTA EVLENDİRİLMEYECEK''

Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan, Şırnak'ta feodal yapı ve ekonomik nedenler başta olmak üzere çeşitli sebeplerle kız çocuklarının özellikle orta öğretimden sonra okula gönderilmediğini söyledi.

Kendisinin de 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bölümünü kazandığını, ancak 1 ay devam edebildiği fakülteden ekonomik nedenle ayrılmak zorunda kaldığını ifade eden Atan, 2 yıl önce de ÖSS'de iyi puan alan kız kardeşinin aynı nedenle üniversiteye kayıt yaptıramadığını belirtti.

Atan, Şırnak'taki bazı ailelerin ÖSS sınavını kazanan kız çocuklarını başka kentlere göndermediğini vurgulayarak, şöyle dedi:

''Şırnak'ta üniversite kurulması çalışmaları, başta kızlar olmak üzere herkesi sevindirmiştir. Bu kararla artık Şırnaklı kızlara üniversite okuma şansı tanınmıştır. Yıllardır beklediğimiz bir özlem gerçekleşiyor. Artık lise öğrenimini tamamlayan kızlara üniversite okumanın yolu açılmış olacak. Aileler kızlarını başka kentlere okumak için göndermiyordu. Bu sorun ortadan kalkacak. Başka illerden kızların okumak için Şırnak'a geldiğini gören ailelerin de bu konudaki bakış açısı değişecek. Üniversite kentin kültür ve sosyal yapısının olumlu şekilde hızla değişimini sağlayacak. Yörede kız çocukları erken yaşta evlendiriliyor. Sosyal yapının değişimiyle artık kız çocukları erken yaşta evlendirilmeyecek.''

Atan, kendisinin de ekonomik nedenlerle yarıda bıraktığı üniversite eğitimini Şırnak'taki fakültelerde tamamlayacağını söyledi
 
Geri
Üst