Buğdayın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Buğdayın faydaları nelerdir ?
Buğday dünya genelinde en çok tüketilen besinlerdendir. Aslında hem yemek hemde öğütülerek elde edilen unu tüketimde kullanılmaktadır. Biliyorsunuzki un bir çok hamur işinin ana malzemesi .(Ekmek çeşitleri,makarna ,kekler,kurabiyeler,börekler,yemekler) Bundan dolayı buğday insanların en çok ihtiyaç duyduğu besinlerden biri. Buğdayın sağlığa olan faydaları, onu tükettiğiniz ölçüye bağlıdır. Kararında tüketildiğinde sağlık üzerinde sayısız faydası vardır, aşırı tüketildiğinde özellikle unlu mamülleri obeziteye , diyabete yol açabilir.

bugday faydaları.jpg


Buğday, katalitik elementler, mineral tuzları , kalsiyum, magnezyum, potasyum , kükürt, klor, arsenik, silikon , manganez, çinko, iyodür, bakır, B vitamini ve E vitamini bakımından zengindir. Bu tahıl, çeşitli besin öğelerinin zengin bir kaynağıdır ve pek çok yarar sağlar. Doymuş ve trans yağlar kardiyovasküler hastalıkların şansını arttırırken, omega-3 yağları kardiyovasküler hastalık riskini azaltır. Buğday gibi kepekli tahıllar, metabolik bozuklukları olan hastalarda son derece etkilidir. Ekstrakte edilmemiş kepekli buğday, diyet lifi ve manganez için iyi bir tedarik sağlar. Ayrıca B1, B2, B3, B5, B6 ve E vitaminleri ile folik asidin yanı sıra kalsiyum, fosfor, çinko, bakır, protein, magnezyum ve demirden sağlıklı bir bölüm içerir.

Tahılların faydasını bilmeyen yoktur. Kepekli buğday da dahil olmak üzere tahıl gıdalar, cilde sağladıkları pek çok inanılmaz fayda ile tanınırlar. Tahıllar , güzel ve sağlıklı cilde katkıda bulunan tüm gerekli besin maddelerini içerir. Kepekli buğday dahil bütün tahıllarda bulunan selenyum cildiniz için inanılmaz şeyler yapar. Ayrıca kepekli buğday cildinizi güneşin zararlı etkilerinden de korumaktadır. Cildinizi genç ve diri tutmak için kepekli buğday tüketin.

Bütün tahılların en büyük sağlık yararlarından biri, dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı riskinizi düşürmesidir . Cildiniz gibi, saçlarınızın da sağlıklı ve besleyici açıdan zengin, güçlü ve sorunsuz gıdalara ihtiyacı var. Kepekli buğdayda bulunan mineraller ve vitaminler ile saçlarınız da faydalanabilir. Kepekli buğday çözünmez elyaf bakımından zengin olduğundan, hızlı bir bağırsak geçiş süresi sağlar ve safra asitlerinin salınımını düşürür. Aşırı safra asitleri safra taşı oluşumunun ana nedenidir. Kabızlık problemi olanlar kepekli buğday tüketebilir.


Buğday tüketimi, bir kişinin uzun, sağlıklı ve hastalıksız yaşamasını sağlamak için yeterlidir. Buğday ekmeğini ve kepekli tahılları içeren lif açısından zengin bir diyet uyguladığınızda, gaz , mide bulantısı, kabızlık ve distansiyon gibi problemlerin kısa sürede hafifletileceğinden emin olabilirsiniz. Ayrıca unutulmamalıdırki bütün tahıllar inme riskinizi düşürebilir . Kepekli buğdayda bulunan B vitamini vücudunuza düzgün bir şekilde çalışması için gereken enerjiyi sağlar.Buğdayın sağlığa olan faydaları, enerji için iyi bir karbonhidrat kaynağı, iyi bir vitamin, mineral ve klorofil kaynağı, doğal bir müshil gibi davranması, kolayca sindirilebilir olması ve ağız sağlığı için iyi olmasıdır.

Buğdayın büyük miktarlarda tüketilmesinin nedeni zengin bir karbonhidrat kaynağı olmasıdır. Karbonhidrat, herhangi bir fiziksel veya zihinsel aktivitenin gerçekleştirilmesi için gerekli enerjiyi üretmek için kullanılır. Uygun sindirim çocuğunuzun sağlığı için yararlıdır. Sindirim sistemi düzgün çalışmadığında diğer hastalıklara neden olur. Buğday oldukça kolaylıkla sindirilebilir. Ayrıca bağırsakları sağlıklı tutar ve gaz ihtimalini azaltır.Buğday, vücudun genel gelişimi için gerekli olan B vitamini ve diğer minerallerin iyi bir kaynağıdır. Aynı zamanda kan temizlemede yardımcı olan klorofil içerir. Vitaminler ve mineraller zihinsel gelişimde de yardımcı olur.



Kepekli buğdayda bulunan E vitamini, niasin ve çinko, maküler ve katarakt dejenerasyonu riskini düşürür. Ayrıca, görme kaybının ilerlemesini yavaşlatmada yardımcı olurlar. Bu kepekli buğdayın inanılmaz bir yararıdır. Buğday kepeği yararları bol miktarda bulunur ve genel kadın sağlığının teşvik edilmesi bu tahıl çeşitliliğinin bir diğer önemli rolüdür. Buğday, özellikle kadınlarda anti-kanserojen madde olarak görev yapar. Buğday vücuda faydalıdır çünkü kalp hastalığını önlemeye, Tip 2 Diyabet riskini azaltmaya ve bazı kanserler, özellikle kolon kanseri şansınızı azaltmaya yardımcı olabilir . Omega-3 yağ asitleri , B vitamini ve lif açısından zengin dir. Lif, kişilerin kilo vermelerine yardımcı olmaktadır.


Buğday dünyada erişilebilen en tipik hububat arasında yer alıyor ve son zamanlarda bol sağlık avantajları nedeniyle daha da talep görüyor. Ekmek, makarna , krakerler, pastalar,börekler , ve kekler gibi gıdalar sadece buğday kaynaklarının birkaç yaygın örneğidir. Buğday muhtemelen en sağlıklı gıda maddeleri olarak kabul edilir, aynı zamanda zengin bir beslenmeyi garanti eder. Buğdayın tüketilmesinin diğer bir avantajı, bütün buğdayın diyet lifinin yüksek miktarına sahip olmasıdır. Buğdayda bulunan diyet lifinin, meyve ve sebzelerde bulunan liften çok daha etkili olduğu söylenir. Diyet lifi temiz ve sağlıklı bir sindirim sistemi korumak için çok önemlidir. Buğdaydaki lif, kabızlık olasılığını azaltmaya yardımcı olur.
 
Geri
Üst