Bunama aşamaları ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Bunama aşamaları ve tedavisi
Kişinin yaşı ilerledikçe beynin çalışma hızının düşmesi ve bazı şeylerin unutulması normal karşılansa da bunama yani bunama hastalığının belirtileri normal unutkanlıktan çok daha farklıdır. Kişinin günlük yaşantısını tek başına başkasının yardımı olmadan gerçekleştirebilmesi bunama ile yaşlılık zamanı unutkanlık durumlarının birbirinden ayırt edilebilmesi için oldukça önemlidir.




Fiziksel olarak herhangi bir engeli bulunmayan kişilerin günlük işlerini aksatmaya veya önem göstermemeye başladığı zaman mutlaka bunama üzerinde durulmalı ve uzman bir hekim tarafından gerekli kontrollerin yapılması önemlidir. Toplumumuzda yaşlılık nedeni ile unutkanlık ve bunama arasında bilinen çok yanlış bir ilişki vardır. Kişi yaşlandıkça yakın arkadaşlarının telefon numaralarını, oturdukları yerleri veya çeşitli birlikte gerçekleştirdikleri anıları unutabilir. Fakat bunlar kişinin yaşantısını etkileyecek herhangi bir olumsuz durum yaratmadığı için kesinlikle bunama hastalığından ayırt edilmesi gerekmektedir.






5.jpg










Bunama hastalığı ortalama olarak 60 yaşını geçmiş her on kişiden birisinde görülmektedir. En büyük belirtisi yakın zaman hafızasının gün geçtikçe zayıflamasıdır. Gün içerisinde yapılması gereken şeyler, konuşmalar hatta bazı durumlarda yemek yeme gibi yaşamsal bir takım davranışların bile unutulduğu gözlemlenmektedir. Unutkanlık durumlarında bir artış varsa ve bu artış yavaş yavaş kişinin yaşantısını etkilemeye başlıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.


Bunama Hastalığı’nın Aşamaları


bunamada hastaya nasıl yaklaşılmalı1- Hafif Derece Bunama Belirtileri : Çoğunlukla yakın zamanda yapılmış aktivitelerle ilgili hafıza kaybı, zaman kavramında düzensizlik, seçenekler arasında karar verilirken mantıklı yaklaşamama, mantıklı olarak düşünememe, konuşurken sık sık yanlış ifadeler oluşturacak kelimelerin seçilmesi, okunan yazının idrak edilememesi, daha önceden severek gerçekleştirilen aktivitelere karşı oluşan ilgisizlik gibi durumlar hafif derece bunamanın temel belirtileridir.


2- Orta Derece Bunama Belirtileri : Hafif derece olan ilk aşamadan sonra orta derece bunamada unutkanlık artık daha belirgin bir duruma geldiği için kişinin yakın çevresi tarafından anlaşılmaya başlar. Hasta olan kişi günlük işlerini tek başına zor bir şekilde halledebilse bile bu kişilerin mutlaka yanında bir yardımcı olması ve mümkün olduğunca evde tek başına bırakılmaması oldukça önemlidir. Bu dönemde oluşabilecek anormal davranışlara karşı hastanın yakınlarının bunama hastalığına karşı bilgilendirilmiş olması ve bu belirtilerin normal olarak karşılanması gerekmektedir.


3- İleri Derece Bunama Belirtileri : Bunama hastalığının son aşaması olan ileri derece en çok sıkıntılı kabul edilebilecek dönemdir. Bunama kuvvetlendikçe hasta kendi işlerini hiçbir şekilde yapamayacak duruma gelir ve yakınlarını bile kolay kolay tanıyamaz. Ev içerisinde tuvalet gibi gün içerisinde gideceği yeri bulmakta güçlük çekebilir. Söylediği kelimeler, mantıksız ve anlaşılmaz olabilir. Hasta idrarını ve dışkısını tutmakta güçlük çekebileceği için altının bezlenmesi bu dönemde yapılabilecek bir işlemdir.


İleri derece bunamanın son aşamasında hasta tamamen yatağa bağımlı bir duruma gelir ve gün içerisinde sürekli uyku durumundadır. Çoğunlukla hastanın vücuduna giren herhangi bir mikrobik virüs nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalık neticesinde hasta kaybedilir.


Hasta Yakınlarına Önemli Tavsiyeler


Bunama hastalığı zaman içerisinde şiddetini arttıran ve ilerledikçe yeni belirtiler meydana getirebilen bir durumdur. Bunamanın beraberinde getirdiği belirtileriyle baş etmede hasta yakınlarının yapması gereken çok önemli görevler bulunmaktadır. Sevdiğiniz bir kişinin veya ailenizden olan birisinin zaman içerisinde yaşamsal fonksiyonlarını kaybetmesine tanıklık etmek ve gün geçtikçe tuhaflaşmasına şahit olmak kolay bir durum değildir. Fakat unutulmaması gereken nokta, kişide herhangi bir değişiklik değil hastalık nedeniyle ortaya çıkan davranışlarda bir değişiklik olduğudur.



Hastalığın meydana getirdiği durumlarla uğraşmak son derece güç ve kişinin yıpranmasına neden olabilecek sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Bu dönemde hastaya yardımcı olan kişilerde depresyon, mutsuzluk, kızgınlık, suçluluk ve öfke patlaması gibi durumlar gerçekleşebilir. Bunlar aşırı uğraşı ve beraberinde getirdiği yorgunluk sebebiyle son derece doğal belirtilerdir. Bu durumların yaşandığı zamanlarda uzman bir psikolog tarafından destek alınması dönemin minimum zararla kapatılmasına yardımcı olacaktır.
 
Geri
Üst