Burun kanaması neden olur burun kanaması nasıl durur ?

Uzman SühaN

Administrator
Burun kanaması neden olur burun kanaması nasıl durur ?
Burun kanaması yaygın bir durumdur. Bir burun kanaması sırasında, bir veya iki burun deliğinden kan akar. Ağır veya hafif olabilir ve bir kaç saniye ila 10 dakika veya daha fazla sürebilir.Bir burun kanaması burnunuzu kaplayan dokudan aktif kan kaybıdır. Her iki burun deliğini etkileyebilir, ancak en sık olarak yalnızca bir burun deliğinde görülür. Yani sağ burun kanaması yada sol burun kanaması olabilir. Durduk yere burun kanaması bazen normal olsada yüksek tansiyon durumunda, burun damarı çatladığında yada bir yüz travması olduğunda da görülebilir. Burun kanaması nedenleri ; Çoğu kendiliğinden beklenmedik şekilde oluyor ve bilinen bir nedeni yok. Ancak burun kanaması çok fazla sık olursa mutlaka hekime görünün. Bu makalemizde aniden burun kanaması nedenleri, burun kanamasının tedavisi, burun kanaması nasıl durdurulur tüm detayları ile ele alınacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin..



Ekli dosyayı görüntüle 84594





Burunda, soluduğunuz havanın ısınmasına ve nemlenmesine yardımcı olmak için bir çok kan damarı vardır. Sık sık burun kanaması, burnun arkasındaki büyük damarlardan kaynaklanır. Bu burun kanamaları tehlikeli olabilir. Yaralanma sonrası ortaya çıkabilir. Bu tür burun kanaması yaşlılarda daha sık görülür ve genellikle yüksek tansiyon, ateroskleroz, günlük aspirin kullanımı veya kanama bozuklukları nedeniyle olur. Genellikle, hasta ne kadar yaşlıysa, burun kanaması o kadar ciddi olur.Bir burun kanaması 20 dakikadan fazla devam ederse tıbbi yardım almanız gerekir. Ayrıca, eğer bir yaralanmadan sonra ortaya çıkarsa (yüz üstü düşme ya da yumruk yeme gibi), özellikle de burnunuzun kırıldığını düşünüyorsanız, bir doktora görünmelisiniz.



Sık sık burun kanaması, daha ciddi bir problemin olduğu anlamına gelebilir. Örneğin, burun kanamaları ve morarma erken lösemi belirtileri olabilir. Burun kanamaları ayrıca kanın pıhtılaşması veya kan damarı bozukluğunun bir işareti veya bir nazal tümör (hem kanserli hem de kanserli olmayan) olabilir.Çoğu zaman, burun kanamasının kendisinden başka hiçbir semptomunuz olmaz. Burun kanaması nedenleri, burun kanaması neden olur ? Burun kanamasının en yaygın nedeni kuruluktur. Daha az yaygın olan diğer nedenler arasında yaralanmalar, soğuk algınlığı, alerji veya kokain kullanımı yer alır. Çocuklar küçük nesneleri burunlarına sokabilirler. Yaşlı insanlar ateroskleroz (atardamarların sertleşmesidir), enfeksiyonlar, yüksek tansiyon ve kan pıhtılaşma bozukluklarına sahip olabilir. Aspirin gibi kanın pıhtılaşmasına müdahale eden ilaç kullanıyorsanız burun kanamaları oluşabilir. Sık sık burun kanamalarının nadir bir nedeni kalıtsal hemorajik telanjiektazi (HHT) adı verilen bir hastalıktır. Bazen, burun kanamalarının nedeni tespit edilemez.



Burun kanamasının tedavisi altta yatan nedene bağlıdır.Doktorunuz, kanamanın burnunuzdan nereden geldiğini bulmaya çalışacaktır. Muhtemelen size bazı sorular soracak ve burnunuzu inceleyecektir. Burun kanamaları yaygındır ve neden başlangıçta belirsiz olsa da, çoğu vaka küçüktür ve evden yönetilebilir.Burun kanamalarının acil nedenleri arasında bir yaralanma nedeniyle burun travması, burun içindeki şekil bozuklukları, burun iltihabı veya nadir durumlarda burun içi tümörler bulunur. Bu koşullardan herhangi biri, burun içindeki yüzey kan damarlarının kanamasına neden olabilir.Karaciğer hastalığı, böbrek hastalığı, kronik alkol tüketimi veya altta yatan bir sağlık durumu, kanınızın pıhtılaşma yeteneğini azaltabilir ve bu nedenle burnunuzun kanamasına neden olabilir. Peki aniden ortaya çıkan burun kanaması nasıl durdurulur ? Şimdi evde yapabileceklerinizi listeleyelim..



Ekli dosyayı görüntüle 84595




Kanama burun, aşırı hapşırma veya sürtünme, kuru kış havası, yaralanma, alerji, sinüzit gibi solunum sorunları , sıtma veya tifo gibi enfeksiyonlar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Burun içindeki minik kan damarları şişebilir ve yırtılabilir ve bir burun kanamasına neden olabilir, bu da sadece bir damlama veya sürekli bir akış olabilir. Burnunuzdaki iki kan damarı setinin yırtılmasından dolayı burun kanaması oluşabilir. Bu, burun kanamalarını kategorize etmemize ve doğru tedavi seçeneğini seçmemize yardımcı olur. Selvi yağı genellikle kanamaları durdurabilen büzücü özellikleri nedeniyle burun kanaması ve diğer yaraları tedavi etmek için kullanılır . Benzer şekilde lavanta yağı, yırtılmış kan damarlarının iyileşmesini teşvik ettiği için kullanılabilir ..


Çinliler burun kanamasında bir soğanı kesiyor ve kokusunu soluyor bu kokunun kanamayı durduracağı belirtiliyor.Buzun soğukluğu, vücudun kanamayı pıhtılaşması ve sonlandırması için gereken süreyi kısaltır. Bir burun kanamasında kanı durdurmak için buz kompreksi uygulayabilirsiniz.Kuru kış aylarında, E vitamini yağı uygulayarak burun zarlarınızı nemli tutabilirsiniz. Cilt için çok nemlendiricidir . Bu ilaç burun kanamasını önlemek için iyi çalışır. Burun kanamasına neden olabilecek burun alerjileri ve tıkanıklıklarından kurtulmak için bunu yapın.Tuzlu su, burun pasajlarında aşırı mukus üretimine neden olan enfeksiyonlardan kurtulmanıza yardımcı olur. Burun delikleriniz içten kuru ise, sprey kurumuş mukusun yumuşatılmasına ve atılmasına yardımcı olacaktır.



Sirkede bulunan asit kan damarlarını daraltmaya yardımcı olur, böylece kanamayı durdurur. Pamuk topunu sirkeye batırın sıkın ve burun deliğinize yerleştirin. 1 dakika sonra pamuğu çıkarın.Isırgan yaprağı doğal bir büzücü ve hemostatik bir ajandır. Ayrıca, alerjiye bağlı burun kanaması, ısırgan otu yaprağı çayı içerek kolayca sınırda tutulabilir . Çoğu zaman, burun kanamaları, özellikle kışın havadaki kuruluk nedeniyle oluşur. Bir nemlendirici, çevredeki havayı nemli tutar ve böylece burun kanamalarını önler.Duruşunuz, kanın burnunuzdan akmasını önlemede önemli bir rol oynar. Yapılacak ilk şey, sakin bir şekilde dik konumda oturmaktır. Kanın boğazınızın arkasından aşağı düşmesini önlemek için geriye yaslanmaktan kaçının. Ağzınızdan nefes alın ve başınızı öne doğru eğin. Bu basit ipucu, küçük burun kanamasını kolayca yönetebilir. Sakin kalmayı unutmayın..



Burnunuzun iki tarafını parmaklarınızla tutun ve burnunuzun yumuşak kısmını 10 dakika boyunca sıkıca tutturun. Bu etkilenen bölgeden kan akışını azaltır ve kanamayı azaltır. Rahatsızlığa neden olabileceğinden çok fazla baskı uygulamaktan kaçının. Susuz kalmış bir vücut ayrıca bir burun kanamasına neden olabilir. Bu nedenle bol su tüketin.C vitamini, burnunuzda nemli bir astar oluşmasına yardımcı olan kollajen oluşumunda rol oynar. Bu vitamin kan damarlarını iyi durumda tutar ve kolayca yırtılmalarını önler . Bu nedenle, uzun süreli korunma için, portakal, limon, bektaşi üzümü, vs. gibi C vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmek iyi bir fikirdir. Benzer şekilde, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştıran ve burun kanamasını önlemede yararlı olabilecek K vitamini ile doludur



Sirke herhangi bir evde kolayca bulunur ve burun kanamasını etkili bir şekilde durdurur. Sadece bir pamuk topuna veya bir parça kumaşa sirke dökün ve bir süre burnunuza koyun.Buz ayrıca burun kanamasını kontrol etmede etkili bir şekilde yardımcı olur. Kan damarlarındaki şişliği azaltmak için sadece burnunuza buz sürün. Buz, anında rahatlama sağlayan acıyı etkili bir şekilde uyuşturur . Kabartma tozu, burun kanaması için harikalar yaratır. Sadece bir miktar kabartma tozunu suya karıştırın ve çözeltiyi bir sprey şişesine aktarın. Burnunuzu çözelti ile sıkın.Buhar solumak, burun kanamasını önlemenin harika bir yoludur. Buhar aldığınızda, burun boşluğunu nemlendirir ve kurumasını önler, böylece kanamayı önler. Kepekli ekmeği yaz aylarında günlük beslenmenizin bir parçası yapın. Vücuttaki kan damarlarını koruyan Çinko içerdiği söylenir .Sıcak yaz aylarında her zaman nemli kalmanızı sağlayın. Burnunuzun kurumasını önlemek için meyve suyu ve bol miktarda su tüketin...
 
Geri
Üst