Burun Kanaması Nedir ? Nedenleri ? Belirtisi ve Tedavisi

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Burun Kanaması Nedir ? Nedenleri ? Belirtisi ve Tedavisi
burun kanaması,burun neden kanar,burun kanaması nedenleri,burun kanaması ilk yardım,kanayan buruna ne yapılır,burun kanaması nasıl durdurulur,burun kanaması hakkında tüm bilgiler,burun kanaması durdurma,burun kanaması nasıl geçer,
burun-kanamasi-tedavisi.jpg

Hemen herkes en az bir kez burun kanaması geçirmiştir. Çoğunlukla basit nedenleri olan ve birkaç damla şeklinde olup kolayca durdurulabilen Kanamalar, hayati tehlike oluşturacak şiddette ve ciddi sağlık sorunlarının habercisi de olabilir.
Burun Kanama Nedenleri

Çok zararsız gibi görünen enfeksiyon hastalıkları, nezle, şiddetli öksürük, sinüzit, kızamık, gibi hastalıklar sebeplerinden olabilir.
Yaşı ilerlemiş kişilerin burun damar yapılarında zamanla bozukluklar meydana gelmesiyle kanama başlayabilir.
Kişinin kullandığı aspirin gibi kan pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar gerçekleştirebilir.
Akut lösemiler yani kan kanseri belirtisi de kanama olarak kendini gösterebilir.
Alerjik burun hastalıkları, ani basınç değişiklikleri de sebep olabilir.
Kuru hava şartlarında ve kimyasal madde buharlarının olduğu yerlerde uzun süre kalma sebeplerindendir.
Her kanama aynı değildir. Şiddetine, tekrarlamasına göre değişiklikler gösterir. Doğal olarak da burun kanamasının tedavisi de sebebine göre farklılıklar gösterir.
Burun Kanaması Belirtileri

Yaşam boyunca çoğu kişi en az bir kez kanama geçirir. Bazen burna yenen bir darbeden kaynaklanan bu kanama, üşütme, sinüs enfeksiyonunu, kuru hava, veya burun içinden kopan bir kabuk yüzünden de olabilir.
çocuklar ve gençlerde kanama genelde burun kıkırdağında (septum) başlar. Bu önemli değildir ve kolayca durur. Burun deliklerinin tam içinde, ön kısımdaki kıkırdakda çok sayıda kılcal damar vardır. Bu damarlar kolayca zedelenir. Yaşlılarda bu durum septumda veya burnun daha derinliklerinde başlar. Ender görülen bu kanamaları durdurmak oldukça zordur.
Burun Kanaması Teşhisi

Burun kanaması genellikle kolayca durur ve herhangi bir girişime gerek kalmaz. Ancak kanama durdurulamıyorsa ya da çok sık tekrarlıyorsa doktorunuza başvurun.
Doktorunuz sorunun tam olarak nerede olduğunu görmek için özel bir alet ve ışık kaynağıyla burnunuzu muayene edecektir. Eğer sorun burnun arka bölümlerindeyse, tümör gibi daha ciddi sorunların varlığı araştırılacaktır.
Çocukların büyük bir bölümünde bir dönem burunla oynama sıkıntısı yaşanırken bu esnada burun içindeki damarların zedelenmesine bağlı olarak kanamalar görülmektedir. Yetişkinlerde sık kanama nedenleri arasında ilk sırada yüksek tansiyon gelmektedir. Sık olan durumlarda yüksek tansiyon şikayetinde kafa içi basıncın düşürülmesini sağladığı için beyin kanamalarını engellemek adına vücudun geliştirdiği bir güvenlik mekanizması olarak görülmektedir.
Burun Kanaması Tedavisi

Burun kanamalarının tedavisi, kanamanın bölgesine ve şiddetine göre değişmektedir. Ağır kanamaların hastayı şoka sokması halinde kan nakli ve/veya serum verilmesini zorunlu kılacak Önlemler gerektiğini yeniden belirtelim.Burun ön yarısından kaynaklanan kanamalar genellikle darbelere bağlıdır ve sıklıkla çocuk ve gençlerde görülür. Eğer kanama hafifse burun deliklerine burun kanatlarını şişirecek kadar pamuk doldurulur. Böylece burnun ön yarısında kanayan damara baskı uygulanmış olur. Baskıyı çoğaltmak için burun kanalları iki parmak arasına alınıp hafifçe sıkılabilir.
 
Geri
Üst