Burun kırılması nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Burun kırılması nedir nasıl tedavi edilir ?
Ağzın üstünde, alınla üstdudak arasında yer alan, çıkıntılı, iki delikli solunum ve koku alma organıdır burun. Burun, travmaya kolayca maruz kalır, çünkü yüzün en belirgin ve anterior özelliğidir. Yüz travması vakalarında burun kemikleri, kemik yaralanmalarının yaklaşık% 40 ını oluşturur. Birinci basamakta tedavi, yaralanmanın değerlendirilmesi ile başlar. Burun, burun kırığı,burun kırığı nedir,burun kırığı nedenleri,burun kırığı belirtileri,burun kırığı tedavisi ile ilgili ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


burun kırığı.jpg


Burun travmaları ve kırığı




Burun yüzün merkezinde belirgin ve korunmasız bir konuma sahip olduğu için, özellikle kaza ve şiddet olaylarına karşı savunmasızdır. Hafif kırıklarda, yaralanma hafif şişkinlik ve bir burun tıkanıklığına neden olur.Bununla birlikte, şiddetli kırıklarda, burun açıkça deforme olabilir veya çarpma sonrasında hemen normal orta çizgisinden çekilebilir. Burun kırıklarının en yaygın nedenleri temas sporları, araba kazaları, motosiklet kazaları ve şiddetli saldırılardır. Özellikle sporcular futbol, basketbol, beyzbol, boks, dövüş sanatları (özellikle kickboks), güreş, hentbol, raketbol veya dağ bisikleti ile uğraşırsa kırık bir burun tehlikesi altındadır.

Kırık bir burnun yaygın nedenleri, temas sporları, fiziksel kavgalar, düşmeler ve motorlu araç kazalarıdır. Bu kazalar yüz travmasına neden olur. Kırık bir burun burnunuzun etrafında ve gözlerinizin altında şişlik ve çürükler ile birlikte ağrıya neden olabilir. Burnunuz eğri görünebilir ve nefes almakta zorluk çekebilirsiniz.Kırık bir burun için tedavi, burnunuzu yeniden düzenleyen işlemleri içerebilir.

Bebeklerdeki burun kemikleri bazen doğum sırasında kırılabilirler.. Büyük çocuklarda kırık burunlara genellikle düşme, bisiklet kazası, temas sporları veya çocuk istismarı neden olur. Genel olarak, çocuklar, yetişkinlerden daha risk altındadırlar, çünkü bir çocuğun olgunlaşmamış kemikleri genel olarak daha kırılgan ve esnektir.



Belirtiler

Özellikle burnuna dokunurken ağrı veya hassasiyet
Burun ve çevresindeki bölgelerde şişme
Burnundan kanama
Burnun veya gözlerin etrafında morluklar
Solunum güçlüğü

Ne zaman doktora görünmeliyim ?

Şiddetli baş ağrısı, boyun ağrısı, kusma veya bilinç kaybıyla işaretlenmiş bir baş veya boyun yaralanması,nefes darlığı , burun kanamsının durmaması,burun şeklinde yamukluk, burunda şişme ,burundan sıvı gelmesi durumun da mutlaka hekime görünün.

Kırık burun teşhisi

Doktorunuz burnunuzun dış kısmında hafifçe basabilir. Burun yolunuzun içine bakarak, tıkanıklığı ve kırık kemik işaretlerini kontrol edebilir.Burun çatlağını bir röntgen veya BT görüntüleyebilir. Taramadan önce kontrast sıvı verilebilir. Zıt kontrast maddeye alerjik bir reaksiyon geçirip getirmediğinizi doktorunuza bildirin. Kırık burun, X ışınları, BT taraması veya en sıklıkla fizik muayene ile teşhis edilebilir.

Kırık burun tedavisi

Burun yaralanmaları en sık görülen yüz travmalarıdır. Bu yaralanmaların değerlendirilmesi burun kırığı ve buna bağlı baş ve yüz yaralanmalarının varlığını belirlemeyi amaçlamaktadır.


Yaralanmadan önceki hastanın burnunun şekli ve görünüm bilgisi burun yaralanmasının şiddetini anlamaya yardımcı olacaktır. Bu, en iyi ihtimalle yaralanmadan önce alınan hastanın kaliteli bir fotoğrafını görüntüleyerek gerçekleştirilir. Bir fotoğraf mevcut değilse, bir ehliyet veya kimlik kartındaki fotoğraf da kullanılabilir .


Bazen, pıhtılaşmış kan havuzları kırık bir burun içinde oluşur ve septal hematom adı verilen bir durum oluşturur. Bir septal hematom, bir veya her iki burun deliğini tıkayabilir. Septal hematom, kıkırdak hasarını önlemek için hızlı cerrahi drenaj gerektirir.Kırılma, otomobil kazasından kaynaklanan güçlü darbelerden kaynaklanıyorsa, aynı zamanda bir kıkırdak kırığı yaşayabilirsiniz. Yaralanmanız cerrahi tedaviyi garanti edecek kadar şiddetli ise, cerrah hem kemik hem de kıkırdak yaralanmalarınızı ele almalıdır.Kırık bir burun tedavisi genellikle OTC ağrı kesici ilaçlar, buz ve dinlenme de dahil olmak üzere evde bakım ile yapılır.Kırık bir burun içeren daha ciddi yüz kırıkları ameliyat gerektirebilir. Rinoplasti ve septoplasti işlemleri genellikle tedavi edilmemiş burun kemiklerinin düzeltilmesi için yapılır.
 
Geri
Üst