Çalısan annelerde yetersizlik duygusu

MEÇHUL

Daimi Üye
Üye
Çalısan annelerde yetersizlik duygusu
Çalışan meleklerim çocuğuma vakit ayıramıyorum bu sebepten kendimi yetersiz hissediyorum diyosanız.Bu yazıyı dikaktle okuyunuz diyorum..

Çalısan annelerde yetersizlik duygusu


İş hayatı olsun olmasın her anne zaten “Çalışan Anne” dir. Patronlarımız ise belli,yumurcaklar.
Çocuğun bakımı ve ruhsal gelişiminden bahsedildikçe çalışan annelerin tedirgin olması normaldir.Yıllarca emek harcayarak elde ettiği ettikleri mesleklerinde kopmama adına, evlenip ve çocuk sahibi olduktan sonrada çalışma hayatlarına devam etmektedirler.
Aşırı sorumluluk yüklenme ve bu sorumluluklarını tam yerine getirebilme bilme çabası annelerde bazı zorlukların ve duygu durumların ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir.
Çalışan Anneler Yetersizlik Duygusu ,Vicdan anksiyetesi içinde
Çalışan anneler hem iş hem de çocukları ile ilgili sorumluluklarını ve beklentileri yerine getiremediğini hep bir şeylerin eksik olduğu düşüncesine kapılmakta.Zamanın büyük bir kısmını iş de geçiren anne İş yaşamından sonra ki kalan sürede çocuğunla ilgilenme, ev işlerinde yapılması gereken yemek, temizlik vb işler , eşine ve kendine ayırması gereken zaman gibi kendisini sorumlu hissettiği birçok durum vardır bunların hepsini yerine getirme düşüncesi annede yetersizlik duygusunun oluşmasına sebep olacaktır .
Birde buna eşin ve çevrenin ; çocuk bakımı yalnızca anneye ait görevdir algılamaları olduğu zaman var olan yetersizlik ve vicdan anksiyetenin artmasına ve bununla birlikte mutsuz ve hiçbir şeyden zevk alamaz olmasını hissettirecektir.Ve bu sebeplerle birlikte Zorlulukları olan annelik süreci çalışan anne için daha zorlu bir süreç olacaktır.
Bu zorluklarla başa çıkmada annelere tavsiyeler.
1. Çocuğunuza kimin bakacağı konusunda çelişlerimiz varsa ilk önce kimin ve nerede bakacağına karar vermeli
Çocuğunuz 0-3 yaş arası ise
• Bu dönem zarfı içinde uzmanlar tarafından çok önemli görülen ;çocuğunuzun bir yıl en azından ilk altı ay zarfındaki dönemde diğer besinlerde bulunmayan bir takım mikroplara ve ateşli hastalılara karşı koruyucu özelliklere sahip olan, psikolojik olarak ta annenin çocuğunu kucağına alarak sevgi ve şefkatle bakmasına iletişime girmesine,en önemlisi çocuğuna Allahın kendisi için yarattığı gıdadan mahrum etmediğinin ve görevini yapmanın huzuruna sebep olan anne sütün den mahrum etmeyecek bir bakım ortamın oluşturulması gerekmektedir.
• Eğer anne ya da baba tam gün bebeğin yanında olamayacaksa uzmanlar üç yaşına kadar bebeğe kendi ortamında bakıcı tutulmasını öneriyorlar
Çocuğunuz 3-6 yaş arası ise
Sosyalleşme olgusunun ilk aşamaları olması açısından bu dönem önem kazanmaktadır
3 yaşına gelmiş bir çocuk sosyal ilişkinin nasıl kurulduğunu diğer insanlarla özellikle yaşıtları ile iletişime girmek ve oyun oynamak ister. Artık bakıcıdan alma zamanı gelmiş, sosyal olma yolunda ilerlemektedir, anaokulları da bu yolda kişilik oluşumunu desteklemektedir
Çocuğunuz ilköğretim cağında ise
Bu dönem Annenin çalışmasının, çocuk açısından sakıncalı olmayabilir. Artık çocuk annenin iş saatlerini büyük bir kısmını okulda geçirmektedir.
Okul seçiminde de gün boyu eğitim yapan okul tercih edilmesi zaman açısından , çalışan anneye epey rahatlık kazandıracaktır.
Bu dönemde dikkat edilmeye çalışılması gereken çocuğun eve dönüşünde annenin onu evde karşılaması eğer karşılayamıyorsa karşılayacak birilerinin mutlaka olması.
Eğer çocuk ilköğretim birinci sınıfta ise yaşanabilecek uyum problemlerine karşın annenin daha titiz ve özenli davranmalı.
2. Her Şeyin Üstesinden Tek Başına Gelmeye Çalışmayın İşler arasında boğuldunuz ve gücünüzün kalmadığı hissine kapılırsanız Ev işlerinize yardımcı olacak sürecini sizin belirleyeceğiniz güvenilir bir yardımcı bayan alın .
3. Hayatınızda önceliklerinizi belirleyip önem derecesine göre sıralayınız.(çocuk ,eş ,iş vb)
4. Yetersizlik duygusu ile çocuğu için her şeyi yapmak isteyen mükemmel anne idealine ulaşmaya çalışmayın hayal kırıklıkları yaşayabilirsiniz bunun için her şeyin mükemmel olmasını beklemeyin bu bütün hayat için geçerli
5. Hangi işle uğraşıyorsanız (iş yaşamınızdaki bir proje, çoğunuzla ve ya eşinizle birliktelik) hangisi ise o anda ona odaklanınız .
Yaptığınız yada yapamadıklarınız değil o anda bulunduğunuz yaşamın hakkını verin
6.Anneler, çocuklarının her isteklerin olamayacağını söylemeli ve olumsuz davranışlarına sınır koymalılar;
Yetersizlik duygusu ile çocuğun yanına gelen anneler açık olarak gördüğü duyguyu kapatma adına çocuğunun her isteğini yapma, aşırı oyuncak alma ,olumsuz davranışlarına rağmen hiçbir şey söylemeyerek bu taşıdığı duygunun telafisini yapma ya çalışırlar.buda çocuklarda doyumsuzluk ve değişik davranış bozukluklarına neden olmaktadır.
7. Eve geldiğinizde mutlaka çoğunuzla beraber olacak vakit ayarlayınız (beraber yemek hazırlama ,resim yapma beraber alışverişe çıkma ,oyun vb.)
8. Çoğunuzla çok zaman geçirmekten de daha önemli olan geçirdiğiniz zamanı kalitesi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
9. Aile fertlerinin hepsinin katılımı ile ailenize özgü bir gününüz ve faaliyetiniz olsun. (Piknik gitmek,dışarıda yemek yemek . balık tutmak ,birlikte spor vb )
10. Annelik konusunda iyi niyetli ve yeterli olduğunuza inanın.
Burada hemen şunu unutulmamalı ki babalarında çalışan annelere mümkün olduğunca yardımcı olmaları gerekmektedir.Bazı sorumlulukları yalnızca anneye yüklemek büyük bir haksızlıktır.Elimizden geldiği ölçüde ev işleri ve çocuk bakımında annelere destekçi olunmalı.


 
Geri
Üst