Çatalburun Cinsi

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Çatalburun Cinsi
çatalburun satılık satılık çatalburun av köpekleri çatal burun av köpekleri
Çatalburun

Temel Özellikleri
Munis,sevecen ve itaatkar köpekler. Sahiplerinin sözünden çıkmıyor,efendilikleri ile biliniyorlar. Ama ortak bir dertleri var: Sanki tamortadan ikiye bölünmüş gibi duran, çirkin mi çirkin burunları. Buyüzden de onlara "çatalburun" deniyor.

Bu kusurları aynı zamanda en büyük avantajları. Bu sayede sanki ikiburunları varmış gibi daha iyi koku alıyorlar, çirkinlikleri onlarıdiğer bütün köpeklerden üstün kılıyor.

Neler Yapar?
Uzun süre sakin kalabilmeleri çatalburunları mükemmel av arkadaşlarıyapıyor. Ancak hem yerde, hem de havada koku sürebilme yetenekleri,gözlerinden okunan zekalarıyla birleşince çatalburunlar sadece avköpeği değil aynı zamanda ideal narkotik, arama-kurtarma ve polisköpeği (K9) adayları. Durumun farkına varan Emniyet Genel Müdürlüğü,Tarsus’a ekip yollayarak Ankara Gölbaşı’ndaki köpek eğitim tesislerinehemen bu köpeklerden aldı.

Ferma av köpeklerinin geçerliliğinde en önemli faktörlerden biridir.Avın yerini bulup belirleyerek avı ürkütmeden ama avcıyı da haberdaredecek şekilde köpeğin yaptığı harekete denir. Ferma Tarsus çatalburunköpeklerince iki şekilde yapılmaktadır. Erkeklerin %89,18'i donarakferma yapmakta, %86,48'i ayak kaldırarak ferma yapmaktadır. Hem ayakkaldırarak hemde donarak ferma yapan erkek sayısı %75,67'dir. Dişilerdeferma hareketi ise %88'inde donarak, %80'inde ayak kaldırarakyapılmaktadır. Dişilerin her iki ferma şeklini gösterme oranı ise%68'dir. Hem dişi hem erkek bireylerin tamamı her iki ferma şeklindenbirini mutlaka yapmaktadır.

İncelenen çatalburunların genelinde ev halkının dışındaki insanlarla dave özellikle çocuklarla hemen samimi tavırlar geliştirdiklerigözlemlenmiştir. çocuklarla oynamayı sevmeleri bu ırkın hastaçocuklarla ilgili rehabilitasyon kapsamında kullanılabileceğinigöstermektedir. Dişi ve erkeklerin geneline bakıldığında %90'ınınüzerinde çocuklarla iyi ilişkiler kurdukları belirlenmiştir.

Kökeni
çatalburun av köpekleri Tarsus ve civar köylerde uzun yıllardır avköpeği olarak besleniyor. Sayılarının bugün itibarıyla 200 kadar olduğutahmin ediliyor. 20 tanesi Tarsus Belediyesi’nin hayvan barınağındakoruma altında. Mersin’de "çatalburun" denilen köpekler yurtdışında iseTurkish Pointer olarak tanınıyor.

Halkımız tarafından yapılan bilinçsiz çiftleştirmeler sonucundaorijinalliğini kaybetmiş olan “Tarsus çatalburun” köpeğinin ırk ıslahıile ilgili olarak, literatür ve bilimsel kaynak araştırmaları ve genetütleri yapılmış, İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ve TarsusBelediyesi ile koordineli çalışmalar neticesinde Türkiye’deki orijinaleen yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisioluşturulmuştur.

Bu çalışma ile bilinçli ve bilimsel çiftleştirmeler sonucunda orijinalçatalburun ırkı köpek elde etmek hedeflenmiştir. Bir Türk köpeği olançatalburun ırkı köpeğin dünya bilim çevrelerine tanıtılması, ayrıcaKaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığıçalışmalarıyla dünya köpek ırkları literatürüne “Türk ırkı Tarsusluçatalburun” köpeği şeklinde bilimsel adıyla kabul ettirilmesiplanlanmaktadır.

Ancak çatalburunların resmi anlamda ırk ıslahı yapılmadığı için resmilistelerde adı geçmiyor. çünkü Tarım Bakanlığı köpekleri hálá tipolarak tescil etmedi. Türkiye’ye özgü bu özel hayvanların araştırılmasıve tanınması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün listesinealınmaları gerekiyor.

çatalburun köpekleri Tarsus ve yakın çevresindeki avcılarımıztarafından kullanılmakta ve yerel bir av köpeği olarak bilinmektedir.Bu köpek ırkı üzerinde herhangi bir bilimsel araştırma yapılmamıştır.Türkiye'de yapılan tek ciddi çalışma, Tarsus Mustafa Kemal AnadoluLisesi öğrencilerinin hazırladığı iki projedir.

Tarsuslu üç lise öğrencisinin hazırladığı çatalburun Projesi, TUBİTAKLiselerarası Proje Yarışması’nda (2002) birinci oldu. Biyolojiöğretmenleri ümit Remzi Dinçer’in danışmanlığında hazırlanan ikiaşamalı projede yarısı dişi 80 köpekle çalışıldı. Köpeklerin boy, kilo,kuyruk, kulak gibi ölçümleri yapıldı, çatalburun ortalamalarıçıkarıldı. Tarsus Mustafa Kemal Anadolu Lisesi Biyoloji öğretmeniDinçer köpeklerin tescil edilmesi için Tarım İl Müdürlüğü’ne süreklidilekçeler verdiğini ama henüz bir sonuç alamadığını söylüyor.


Belgeselde yıllardır bu köpeklerle yaşamış Tarsuslu avcılarçatalburunları anlatıyor. Köpeklerle ilgili bir başka çalışma daTarsus’ta faaliyet gösteren Berdan Tarih ve Kültür Vakfı. Vakıf bu özelhayvanlarla ilgili bir kitap hazırlığında.



Familya: PointerDiğer Adları: Turkish Pointer, Türk Pointeri, Tarsuslu çatalburun, çatal BurunRengi: Erkeklerde kahve-beyaz, dişilerde kahve-beyaz ve düz kahverengi belirgin özellik olarak görülmüştür.Çıkış Yeri: Türkiye-TarsusÇıkış Tarihi: Belli değilOrjinal İşlevi: Av köpeğiGünümüzdeki İşlevi: Av köpeği, narkotik, arama-kurtarma ve polis köpeğiOrtalama Ömür: 10-13 yıl Kilo Erkek/Kilo Dişi: 16-25/14-22 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 45-63/46-62 cm

1152596883catalburun_14.jpg




1152597339catalburun_03.jpg



1152597293catalburun_04.jpg



1152597011catalburun_08.jpg
 
Geri
Üst