Cep telefonu nun zararları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Cep telefonu nun zararları nelerdir ?
Teknolojinin en büyük iletişim araçlarından dır telefon.Geçmişten günümüze hızla değişime uğrayan telefon hayatımızın bir parçası olmuş adeta.Mobil uygulamaların olduğu ,3 G , GPS, WiFi, Bluetooth gibi gelişmiş bağlantı seçenekleri olan akıllı telefonlar günümüzde çok popüler.Bir çok faydası olan ,hayatımızı kolaylaştıran bu telefonların elbette zararı da var.Cep telefonlarının zararlarını yazımızın devamın da bulabilirsiniz öncesi ; Cep Telefonlarının Sağlığa Etkileri , Cep telefonundan korunmanın basit yolları adlı konularımızı da incelemenizi öneriyoruz.


21.Yüzyılın en büyük icatlarından biridir telefon.Bir çok işlemi oturduğumuz yerden telefonla halletmemiz hayatımızı kolaylaştırıyor.Bir akıllı telefona sahipseniz bir çok şey yapabilirsiniz. Banka işlemleri,ödemeler,Hesaplamalar vs.Ayrıca oyun özellikleriyle eğlenceli dakikalar geçirdiğimiz cep telefonları doğru kullanılmadığı taktirde can sıkıcı problemlerle de karşılaşmamıza neden olabiliyor.Cep telefonu nun sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden biride konuşulan anlarda beyin hücrelerine mikrodalga radyasyon yollarak bu hücrelerin ölümüne yol açması.Cep telefonunda konuşurken çok fazla muhabbeti uzatmamak gerekir.Erkeklerin üreme sistemi üzerinde olumsuz etkisi bulunan cep telefonu sperm sayısını ve kalitesini düşürüyor.Cep telefonlarının zararlarını sıralarsak,hafıza da zayıflama,kısırlık,beyin tümörü,kalp hastalıkları stres gibi olumsuz etkileri mevcut.Peki cep telefonlarının olumsuz etkilerini engellemek mümkün mü ? Elbet mümkün.Bir takım önlemlerle cep telefonlarının olumsuz etkilerini önleyebilirsiniz.Yazımızın devamn da cep telefonlarının zararları ve bu zararlardan kurtulmanın yollarını bulabilirsiniz..




cep telefonu zararları.jpg








Telefonun Zararları

Telefonun Zararları, Telefonlar hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Telefonun zararları malesef yararlarını etkisiz hale getirmektedir. Son dönemlerde telefon kullanımı oldukça arttı hatta telefon kullanma yaşı 6, oynama yaşı ise 2 yaşa düşmüş durumdadır. Uzmanlara göre, ''cep telefonu çocuklar tarafından kesinlikle kullanılmamalı ve lise çağına gelmediyse asla telefon alınmamalı'' görüşündedirler.


Environmental Healt Trusth ( Çevre Sağlık Örgütü ) Kurucu Başkanı ABD'li doktor Devra Davis, beyin ve vücudun her an telefonların yaydığı mikrodalga radyasyonun yarısını emdiğini söyleyerek, '' Cep telefonu ile konuştuğumuz anlarda, mikrodalga radyasyon sebebi ile beyin hücrelerimizin bir kısmı ölüyor.'' dedi.


İstanbul Kadir Has Üniversitesinde yapılan cep telefonun sağlığa zararları konulu konferansa ilişkin yapılan açıklamaya göre, ''Cep telefonunun sağlığa zararları'' konulu konferansta görüşlerini belirten Davis, ''bugün cep telefonları tarafından üretilen mikrodalga seviyelerinin spermlere zarar verdiğini vurgulayarak, ''Günde yaklaşık olarak 2 saat cep telefonu kullanan erkeklerin normal erkeklere göre yüzde 30 düşüş gösteriyor. Günde 4 saatden daha fazla süre cep telefonu kullanan erkeklerde ise sperm sayısını yüzde 40 oranında azaltıyor. Dolayısıyla bu bireylerin çocuk sahibi olma ihtimalleri daralıyor. Ayrıca hamilelik döneminde bebeklerin hafızalarını ve DNA'larını olumsuz etkiliyor'' dedi. Titreşimli dijital cep telefon sinyallerin bağışıklık sistemini düzenleyen insan kan hücrelerine, lenfositlere ve saç köklerine zarar verdiğini ve tahrip ettiğine değinen Davis, cep telefonunun kulakta ve kulağa yakın seviyede 50 dakikadan uzun süre tutulmasıyla sağlıklı bir kişinin beyninde değişikliklere sebep olduğuna dikkat çekti.


Günümüzde adapte ve kısırlık problemlerinin cep telefonu tarafın arttığına dikkat çeken uzmanlar, cep telefonu kullanımının uzun süre sonrası tamamen kısırlığa sebep olabileceği bunun yanı sıra tümör oluşumlarının başlayabileceği tıp dünyasında açıklanmıştır. Meme kanserlerinin en büyük sebeplerinin bir tanesi olarak görülen cep telefonunun yaydığı radyasyonun meme kanseri riskini oldukça arttırıyor. Hamilelikte ise asla cep telefonu kullanılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, aşırı cep telefonu kullanımı bebeğin beyin gelişimini ve bedensel gelişimini oldukça etkilemekte ve düşük riskini aşırı derecede arttırmakta olduğunun altını çiziyor.


Ayrıca cep telefonunun bir başka zararları da, görüş alanında daralma, kalp pilinin bozulma riski, kalp hastalıkları, hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riski, kalıcı işitme bozuklukları, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat bozulması, embriyonun gelişiminin zarar görmesi, işitmede geçici aksaklıkların olması, kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma, kan hücrelerinin bozulması, bağışıklık sisteminin bozulması, baş ağrıları, yüksek tansiyon, beyaz kan hücresi kanseri, genetik yapının bozulması, cilt kanseri ve beyin bariyerinin zedelenmesi gibi daha birçok hastalığa neden olmaktadır. Bu hastalıklara yakalanmamak için cep telefonu kullanmanız gerekiyorsa, cep telefonunuzu kendinizden mümkünse olabildiğince uzakta tutarak kısa süreli kullanın, bunun yanında cep telefonunuzu gece yatarken yastığınızın altına koymayın veya yattığınız oda da bulundurmayın, gece boyunca alacağınız radyasyon ileri ki zamanlarda hipertansiyon, algılama bozukluklarına ve ciddi kalp hastalıklarına yol açabilmektedir. Otururken bile cep telefonunuzdan olabildiğince uzakta durmaya çalışın, şarj ederken de boş bir oda da şarj etmeye çalışın.


ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Açıklamaya göre, Amerika Çevre Sağlığı Örgütü Kurucu Başkanı Devra Davis’in "Cepteki Tehlike" kitabında, cep telefonlarının zararlarından korunmak için alınabilecek en etkili bazı önlemleri şöyle sıraladı:

Cep telefonunuzu hiçbir zaman direkt olarak başınıza veya vücudunuza tutmayın.
Cep telefonu ile konuşurken diafon, kulaklık, hands-free cihazları veya tüplü kulaklık kullanın.
Mümkün oldukça sabit telefonları kullanmaya çalışın.
Cep telefonunuz açıkken vücudunuza yakın bir yerde taşımayın. Örneğin cep telefonunuzu cebinizde veya göğüsünüzde taşımayın. Cep telefonunuz açıkken, kullanmıyor olsanız bile radyasyon yaymaya devam eder.
Cep telefonunuzun sinyal seviyesi düşükken veya cep telefonunuz çekmediğinde daha güçlü çalışır ve daha çok radyasyon yayar.
Cep telefonlarını çocuklardan uzak tutun.
Çocuklar yetişkinlerden en az 2 kat daha fazla mikrodalga radyasyon emerler. Hamileler cep telefonlarını karınlarından kesinlikle uzak tutmalıdır.
Uyurken cep telefonunuzu yakınınızda bulundurmayın. Siz uyursunuz, ancak cep telefonunuz uyumaz. Cep telefonunuz açık olduğu müddetçe radyasyon yaymaya devam eder. Cep telefonunuzu yastığınızın altına, yatağınızın yanındaki komodine
veya uyumakta olan birinin yakınına koymayın."
 
Kızlar hayatımızı çok kolaylaştırıyor ama sağlığımızı da bozuyor. Biz farkında olmadan çok şey yapıyor bedenimize. Özellikle uzun saatler konuşmak çok zararlı. Mesela ben uzun süre konuşup, telefonun ekranına çok fazla baktığım zaman şiddetli, bir şekilde baş ağrısı çekiyorum. Her seferinde çok vakit geçirmemeliyim diyorum ama o sosyal medya öyle bir şey ki resmen insanı çekiyor.


Zaten küçük bir araştırma yapıldığı zaman baş ağrısının çok masum olduğunu anlayacaksınız. Beyin hücrelerini öldürüyormuş. Bu gerçekten ciddi bir sıkıntı. Halsizlik de yapıyormuş. Bence son zamanlarda insanlardaki halsizlik, yorgunluk tamamen cep telefonlarını fazla kullanmaktan oluyor. Hamile kadınların da bebeklerinin ve kendilerinin sağlığı için dikkat etmesi gerekiyormuş.
 
Geri
Üst