Çileğin faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Çileğin faydaları nelerdir ?
Doğada bulunan en güzel meyvelerden biri olan çilek , tombul kırmızı görünümü ve narin dokusu ile insanları cezbediyor. Afrodizyak olarak kabul edilen çileğin sağlık üzerinde bir çok faydası vardır.Vitaminler, lif, polifenoller gibi antioksidanlarla yüklü olan çilek nerdeyse hiç yağ içermez ve sıfır kolesterole sahiptir. Asya ülkelerinde meyvelerin kraliçesi olarak adlandırılan çilek , pastalarda, tatlılarda ve reçellerde kullanılmaktadır. Çilek de dahil olmak üzere her çeşit meyve ve sebzeyi tüketmenin faydaları çeşitlidir. Bitki besin tüketimi arttıkça, kalp hastalığı , şeker hastalığı ve kanser riski azalır. Makalemizin devamın da çileğin faydalarını tüm detayları ile bulabilirsiniz.




çilek.jpg







Çilek, lezzetli tadı ve cazip görünüşleri nedeniyle dondurmalar, kokteyller, kekler ve diğer tatlılarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca çeşitli tariflerle ve salataların bir parçasını oluşturuyorlar. Çilek, zengin besin değerinden dolayı meyvelerin kraliçesi olarak adlandırılıyor. Çilek içerisindeki zengin antioksidan ve fitokimyasal çeşitlilik, osteoartrit, astım, kanser ve ateroskleroz gibi iltihaplı hastalıklarla mücadeleye yardımcı olur. Çilek, inanılmaz bir folat kaynağıdır . Çilek , vücudun inflamatuar yanıtlarını bastırma ve LDL kolestrolünü düşürerek hipertansiyon riskimizi azaltma konusunda eşsiz yetenekleri nedeniyle inceleniyor . Çilek, kalp sağlığı için mükemmeldir.Çilek, kan basıncını düzenleyen ve sodyumun olumsuz etkilerini azaltarak yüksek kan basıncını önleyen potasyum içerir.





Çileğin Sağlık Faydaları Nelerdir?





Bu meyvedeki antioksidanlar ve polifenoller kalp sağlığını destekler ve çeşitli kanser türlerini önler. Ve çileğin içerdiği C vitamini de cilt ve saç sağlığına katkıda bulunur. Çilek lifli olduğu için kilo kaybına yardımcı olur . Çilek, şeker, kalori ve sodyum açısından azdır ve yağ içermez. Çilekte bulunan doğal şekerler son derece düşük olup porsiyon başına 4 gramdır. Ayrıca vücutta kan akışını ve oksijeni artıran ve kilo kaybına neden olan nitratlar içerirler. Nitratlar aynı zamanda egzersiz sonrasında kasların çok yorulmasını önler.



Çilek içerisindeki antioksidan ve polifenollerin bolluğu onları kalp rahatsızlığından korumak için ideal bir besindir. Çileklerde ayrıca elagic asit bulunur ve antioksidanlarla birlikte nişastalı gıdaların sindiriminin yavaşlamasına yardımcı olur. Ayrıca, tip 2 diyabetli bireylerin kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmalarına yardımcı olur. İnsanlar doğal olarak C vitamini üretememektedir ve bu nedenle harici kaynaklara geçmek bizim için önemlidir. Çilek tüketerek C vitaminin den faydalanabilir, bağışıklığınızı artırabilrisiniz. Çilekte bulunan Ellagic asit, kanser hücrelerinin büyümesini kontrol ettiği bilinmektedir. Ayrıca, serbest radikallerle savaşan ve sistem üzerindeki hasta etkilerini azaltacak antioksidanlar olan lutein de bulunmaktadır.



çilek faydaları.jpg






Çilek, potasyum, magnezyum ve kemik sağlığı için yararlı Vitamin K içerir. Kemik kaybını azalttığı ve bu nedenle yaşla başlayan kemik kaybını önlediği gösterilmiştir. Çilek tüketilmesi, görme kaybına neden olan maküler dejenerasyon riskini düşürebilir. Çilekteki C vitamini, göz kornea ve retinasını güçlendirmeye yardımcı olur ve ayrıca lens içindeki proteine zarar verebilecek sert UV ışınlarından korur. Çilekteki güçlü antioksidanlar, serbest radikallere karşı , tümör büyümesini inhibe ederek ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltarak çalışabilir .Çilek zengin bir folat kaynağıdır. Araştırmaya göre folat gebelikte önemlidir çünkü sinir tüpü kusurlarını önleyebilir. Ayrıca annenin sağlığı için de önemlidir.


Çilek, portakal veya greyfrutadan daha fazla C vitamini içerir. Bu besin, hücrelere zarar verdiği ve kolajeni parçaladığı (ince çizgilerle sonuçlanan) bulunan serbest radikallerle savaşır.Yaşlanma belirtilerini gidermede belirgin bir rol oynayan bir antioksidan likopenin de büyük kaynağıdır. Çilek tüketerek her daim genç görünebilirsiniz.Sağlığınız için harika olmanın yanı sıra, çilek cildinize bir bakım sağlar . Çilek tüketimi ve topikal uygulanması cildinize aşağıdaki faydaları sağlar:


Çilek, kollajen üretiminde yer alan C vitamini bakımından zengindir. Serbest radikallerle savaşarak, yaşlanmayı önleyici yararlar sağlar; böylece ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır ve lekeleri en aza indirir.Elagik asit açısından zengin olan çilek meyvesi özütü, cildinize renk kazandıran kimyasal olan melanin sentezini engelleyerek UV ışınlarının neden olduğu hiperpigmentasyonun hafifletilmesine yardımcı olur.Çileklerde C vitamini, salisilik asit ve antioksidanların bulunması onları muhteşem cilt temizleyiciler haline getirir. Sivilce problemi olanlar hem çilek yesin hemde çilek maskesi yapsın.Çilek ayrıca saç dökülmesine ve kepeklenmeye de iyi geliyor.



Çilekteki C vitamini bağışıklığımızı artırarak kanser önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, kanserli hücre büyümesini baskılamak gibi anti-kanser özelliklerine sahip ellagik asit adı verilen bir fitokimyayı da içerirler.Çileklerde bulunan Ellagic asit ve flavonoidler, kalbimizi kötü kolesterolden korur. Anti- inflamatuardır. Çileklerde bulunan potasyumun, sistemimizdeki sodyumun etkilerini dengeleyerek yüksek kan basıncını düşürdüğü bilinmektedir . Diyetimizde dengeli bir lif yüzdesi önemlidir. Diyetisyenler her zaman hastalarına meyve ve sebzeler önermektedir. Diyet listenizde çileğe mutlaka yer açın

Çilek, güçlü bir bağışıklık güçlendirici olan bir antioksidan olan zengin C vitamini kaynağıdır. Bir fincan çilek, bu vitaminin günlük gereksiniminin yaklaşık % 100 ünü sağlayabilir. Çilek sağlık için bir dizi potansiyel avantaja sahiptir ve bir dizi hastalıktan korunmaya yardımcı olabilir. Diyetinize çileği dahil ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
 
Meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan yüksek miktarda A, B kompleksi, C ve E vitaminleri içerir. Bu vitaminler ayrıca antioksidan olarak kabul edilir ve kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanserler gibi kronik hastalıklara yol açan oksidatif stresin etkileriyle savaşmaya yardımcı olur. Çilek içerdiği fisetin maddesi, belleği geliştirmek ve sinirleri uyarmak için etkili bir şekilde yardımcı olabilecek doğal bir flavonoid olarak kabul edilir. Çilek yeme de bilişsel bozukluğu önlemeye yardımcı olacaktır. Çilek C vitamini açısından çok zengindir, böylece bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlara karşı savaşmaya yardımcı olabilir. Kan şekerini düzenleyerek tip 2 diyabetin azaltılmasına yardımcı olur. Çilek ayrıca göğüs, kolon ve serviks kanseri gibi çeşitli kanserlerin önlenmesine yardımcı olur.Düzenli ve ılımlı çilek tüketimi, antioksidanlar, folat, antosiyaninler gibi bir çok bileşiğin varlığı nedeniyle cilt kanseri, mesane kanseri, akciğer kanseri, özofagus kanseri ve meme kanseri gibi çeşitli kanser türlerinin riskini azaltmak için çok faydalıdır. Çilek içerdiği potasyum, magnezyum ve vitaminler gibi besinler, kemik ve eklem sağlığı için önemli bir rol oynar.Folik asit, Vitamin B5, Vitamin B6 ve çileklerdeki ellagic asit saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir. Çilekler, zengin bir B9 vitamini kaynağı veya folattır. Gebe kadınların folat tüketimi önemlidir. Çilek allerjiniz yoksa bebeğinizin gelişimine katkıda bulunmak için her gün düzenli olarak çilek tüketin.
 
Geri
Üst