Cilt kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Cilt kanseri nedenleri belirtileri ve tedavisi
Melanom vücudun diğer organlarına yayılabilen cilt kanseri türüdür.Cilt kanseri dünyadaki en yaygın kanserlerden biridir.Cildin bir bölümün de görülen olağandışı benler, yaralar, topaklar, lekeler, işaretler veya değişiklikler, melanoma veya başka bir deri kanseri belirtisi olabilir.Birçok kanser gibi, cilt kanseri kanser öncesi lezyonlara başlar. Bu kanser öncesi lezyonlar ciltte kanser olmayan değişikliklerdir ancak zamanla kansere dönüşebilir . Bu makale cilt kanseri,cilt kanseri belirtileri,cilt kanseri nedenleri ve cilt kanseri tedavisi ile ilgili bilgiler içermektedir.


cilt kanseri.jpg





Melanom deri kanseri nin en az bilinen formlarından biridir, ancak vücudun diğer bölgelerine yayılma potansiyeli nedeniyle de en ölümcül tiptir. Genellikle güneş ışığından gelen ultraviyole (UV) ışığa maruz kalma, cilt kanserinin olası nedenidir.Çoğu melanom ciltte görülür olduklarından, hastaların kendileri melanomu tespit eden ilk kişilerdir. Erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis erken tedavi ile hastalık bertaraf edilebilir.Melanoma cildin herhangi bir yerinde olabilir.Olağandışı benler, güneş ışığına maruz kalma ve sağlık öyküsü melanom riskini etkileyebilir.


Ek bilgi ;

Cilt Isı, güneş ışığı, yaralanma ve enfeksiyona karşı koruma sağlar .Cilt ayrıca vücut ısısını kontrol etmeye yardımcı olur ve su, yağ ve D vitamini depolar . Cildin çeşitli katmanları vardır. Deri kanseri , üç çeşit hücreden oluşan epidermide başlar

Melanom


Melanom, kontrol edilemeyen melanosit büyümesinden kaynaklanır ve melanositlerin bulunduğu cilt, gözler, ağız ve gastrointestinal yol da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde görülebilir. Melanom cilt kanserinin en ciddi ve en agresif (en hızlı büyüyen) formudur. Melanom erken teşhis edilirse tedavi edilebilir.

Melanom belirtileri

Diğer kanser türlerinde olduğu gibi, melanomun erken aşamalarında herhangi bir belirti oluşmaz.Genelde hastalar ciltteki değişimden şüphelenir. Benlerin artması, mevcut bende büyüme, kaşıntılı yanan lekeler,kanayan ülser yaralar, yumru şeklinde çıkıntı,pullu döküntülü bir yama melanoma belirtileridir.

Deri kanserinin en yaygın biçimleri nelerdir?

En yaygın cilt kanseri türleri şunlardır:

Bazal hücre karsinoması yavaş büyüyen bir kanser olup, nadiren vücudun diğer bölgelerine yayılır. Yuvarlak olan bazal hücreler, epidermisin hemen altındaki tabakayı veya cildin dış tabakasını oluştururlar.
Skuamöz hücreli karsinom bazal hücreli karsinomaya göre daha sık yayılır, ancak yine de nadir görülür. Yassı olan skuamoz hücreler epidermisin çoğunu oluşturur.
Melanom cilt kanserinin en ciddi türüdür. Epidermisin alt kısmındaki pigment hücrelerinin melanositleri habisleşirler ve kontrolsüz bölünmeye başlarlar. Melanom lenf düğümlerine yayılırsa, karaciğer, akciğerler veya beyin gibi vücudun diğer bölümlerine de ulaşabilir. Bu gibi durumlarda, hastalığa metastatik melanoma denir.


Cilt kanseri kalıtsal midir?

Cilt kanserlerinin çoğuna ultraviyole ışık maruziyeti neden olduğundan, cilt kanseri genellikle kalıtsal kabul edilmemektedir. Fakat deri kanserinin zayıf pigmente bireyler arasında çok daha fazla görülmesi ve deri renginin kalıtsal olması, genetiğin çok önemli olduğu fikrini desteklemektedir. Genetik sendromlar nadirdir.

Cilt kanseri nerelerde görülür ?

Cilt kanseri tipik olarak yüz ve burun, kulak, boyunun arkası ve kafa derisi bölgesinde olduğu gibi güneşe maruz kalan cilt bölgelerinde ortaya çıkar. Daha az yaygın olarak, bu tümörler sırt, göğüs ,kollar,bacaklar ve tırnaklar gibi yerlerde de görülebilir.Cilt renginden bağımsız olarak herkes cilt kanserine yakalanabilir.

Teşhis ve tedavi

Bir dermatolog tarafından cilt muayenesi, cilt kanseri kesin bir teşhis yöntemidir. Birçok durumda, tek başına görünüş tanıyı yapmak için yeterlidir. Biyopsi genellikle deri kanserini teyit etmek için yapılabilir.Teşhisi doğrulamak için daha fazla test yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.Cilt kanserini tedavi etmenin etkili birkaç yolu vardır. Tedavinin seçimi tümörün konumuna ve boyutuna, kanserin mikroskobik özelliklerine ve hastanın genel sağlığına bağlıdır.Erken dönemde teşhis edilen cilt kanseri tiplerinin çoğu lezyonu çıkararak tedavi edilir.
 
Sonradan çıkan benlerin cilt kanseriyle ilişkili olduğunu hem duydum hemde okudum. Benim ensemde daha yeni oluşan bir ben var.Zaman zaman elim takılıyor . Açıkçası biraz korktum. Dermatoloğa görünücem mümkünse zararı yoksa o beni aldırıcam.Çünkü banyo yaparken saçımı tararken sürekli temas ediyorum o zaman da canım acıyor. Daha önce ben aldıran arkadaşlarımız varmı acaba bu konuda beni aydınlatabilirlermi ?
 
Birçok kanser gibi, cilt kanseri kanser öncesi lezyonlara başlar . Bu kanser öncesi lezyonlar, kanser olmayan, ancak zamanla kansere dönüşebilen cilt değişiklikleridir . Melanosit olarak anormal deri pigment hücrelerinden oluşan melanoma, cilt kanserinin en ciddi formudur ve tüm cilt kanseri ölümlerinin% 75ine neden olur. Tedavi edilmeden bırakıldığında, diğer organlara yayılabilir ve kontrolü zorlaşır.Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyon, cilt kanserinin bir numaralı nedenidir.Deri kanserinin gelişmesinin başlıca nedenlerinden biri DNA hasar görmüş olmasıdır. DNA, vücudun her hücresini kontrol eden ve yönlendiren ana moleküldür. DNA hasarı, hücrelerin büyümeyi kontrol altına alıp kanser haline gelmesinin yollarından biridir. Ultraviyole (UV) ışığa aşırı maruz kalınması cilt hücrelerindeki DNAya zarar verebilir ve bir kişinin hem melanoma hem de melanom dışı deri kanseri için riskini artırabilir.
 
Cilt kanseri deride kanser hücrelerinin kontrolsüz büyümesidir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, bu hücreler lenf düğümleri ve kemik gibi diğer organlara ve dokulara yayılabilir. UV ışınlarına maruz kalma cilt hücrelerinin kanser hücreleri haline gelmesine neden olan ana faktördür..Cildiniz vücudunuzu su kaybı, bakteri ve diğer zararlı kirleticilere karşı korumak için bir bariyer görevi görür ..Cilt kanseri, epidermisdeki hücrelerde - cildin üst veya dış tabakasında gelişir.Melanom, cilt kanserinin sadece bir türüdür ve bazal hücre ve skuamoz hücre cilt kanserlerinden daha az yaygındır.Melanom nadir ancak cinsten üç yaygın cilt kanseri tipinin en tehlikeli halidir.Açık tenli, sarışın , kızıl saçlı, mavi gözlü olan insanlar cilt kanseri geliştirme riski altındadır ..Bir cilt kanseri olan insanda başka bir cilt kanseri geliştirme riski yüksektir.Farklı faktörler farklı kanser türlerine neden olur. Araştırmacılar, bu faktörlerin hangisinin kansere neden olduğunu araştırmaya devam ediyor.
 
Cilt kanserinin en öldürücü formu melanomdur. Dünyanın bazı bölgelerinde, özellikle Batı ülkelerinde, melanom gelişen insanların sayısı diğer kanserlerden daha hızlı bir şekilde artmaktadır.Güneş ışığına maruz kalan mor ötesi radyasyon (UV) cilt kanserinin en önemli sebebidir.Radyasyon terapisi, fototerapi bazı tedavi yöntemleri cilt kanserlerine yatkınlığa neden olabilir. İnsan papilloma virüsü gibi viral enfeksiyonlar skuamöz hücreli karsinomalara neden olabilir. Ailesel genetik sendromlu bireyler spesifik deri kanserlerine duyarlıdır. Melanoma, tümör cildi derinden işgal etmediğinde teşhis edilir ve tedavi edilirse iyileşebilir.Cilt kanseri için en yaygın tedaviler cerrahi, kemoterapi ve radyasyon tedavisidir.Kanserin yakındaki lenf nodlarına yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için cerrahi lenf nodu biyopsisi denilen bir prosedüre ihtiyacınız olabilir.Varsa, bu lenf düğümlerinin de çıkarılması gerekebilir. kanser hücrelerini öldürmek veya büyümelerini yavaşlatmak için kemoterapi uygulanabilir.Farklı cilt kanseri türleri farklı tedavi yaklaşımları gerektirir. Kanserin cerrahi olarak çıkarılması çok yaygındır.
 
Geri
Üst