Çocuğunuz Sürekli Burnunu Karıştırıyorsa Ne Yapmanız Gerekiyor ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Çocuğunuz Sürekli Burnunu Karıştırıyorsa Ne Yapmanız Gerekiyor ?
Çocuğum Sürekli Burnunu Karıştırıyor


Çocuğum Burnunu Karıştırıyor Ne Yapmalıyım





Sevgili melekler, bu sayfamızda çocuklarının büyük bir bölümünün büyüme evrelerinde görülen burun karıştırma sorunu ile ilgili bilgiler vermek istiyoruz. Ne yazık ki bazısında ileri yaşllara kadar giden bu çirkin hareketin önüne geçmek isteyen, Çocuğum Burnunu Karıştırıyor Ne Yapmalıyım diyen meleklerimiz ve sayın misafirlerimiz için uzman görüşlerinden derlediğimiz bilgileri sunmak istiyoruz...



burun_karistirma-2f3.jpg




Neredeyse bütün çocuklar ara sıra parmaklarını burunlarına sokup, içindekileri çıkartırlar ve çıkarttıklarını ya yerler ya da yakınlarında bulunan bir nesneye sürerler. Böyle bir davranışın toplum içinde yapılması kabul görmeyeceğinden ebeveynler de doğal olarak bu davranışa karşı kayıtsız kalmayıp hemen tepkilerini gösterirler. Bu alışkanlığın tam olarak önüne geçemeseniz de çocuğunuza (genellikle 4-5 yaşlarında) toplum içerisinde burnunu karıştırmaması gerektiğini ve burnunu kağıt mendile silmesinin doğru olduğunu öğretebilirsiniz.

Çocuğunuzun burnunu karıştırdığını gördüğünüzde onu azarlamak yerine onunla sohbet edin. Çocukla konuşup toplumda hoş karşılanmayacağını, arkadaşlarının bu durumu sevmeyeceğini, tuvalet ihtiyacı nasıl özel bir yerde gideriliyorsa burun temizliği için de lavaboyu ya da mendil kullanması gerektiğini söylemelisiniz.

Eğer çocuğumuz bir eğitim kurumuna devam ediyorsa, öğretmenle iş birliği ile sınıfta drama yapılarak bu durumun giderilmesine çalışabilirsiniz. Evde ise çocuğun kişiliğine yönelik, böyle yaparsa onu sevmeyeceğinize dair bir vurgu yapmaktan kaçınmalısınız.

Çocukla konuşurken, olumlu ifadeler kullanmaya özen göstermelisiniz. Yapma gibi emir kelimeleri yerine, Şöyle yapalım, böyle yapalım mı ne dersin? gibi ifadeler kullanmak daha faydalı olacaktır.

Son olarak, çocuğunuz için bir örnek olduğunuzu unutmamalısınız. Siz ailesi olarak farkında olmadan bile olsa burnunuzu karıştırıyorsanız, çocuğunuzdan bunu yapmamasını istemeniz pek etkili olmayacaktır.
 
Geri
Üst