Çocuğunuzu Anlayın...

T

TİTAN

Forum Okuru
Çocuğunuzu Anlayın...
çocuk, anlayışlı olmak, eğitimi, nasıl davrnmalı, yapılan yanlışlar, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

cocuk psikolojisi-11e.jpg


Sevgili melekler,
Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır.Onların hem ruhsal hem fiziksel en iyi şekilde yetişmeleri için elimizden ne gelirse yapmaya çalışırız.Onların ihtiyaç duydukları şeyleri vermeye çalışırken onları yeterince dinler miyiz,anlamaya çalışır mıyız?

Küçük afacanlar birbirlerine karşı acımasız oluyorlar. Özellikle ilkokul çağındaki çocukların birbirlerine karşı davranışlarına şaşmamak elde değil. Çocuklar genellikle kendilerinden farklı olan arkadaşlarını dışlıyorlar. Erkekler, kendilerine yakın bulmadıkları kişilere karşı fiziksel bakımdan saldırgan olurlar. Kızlar ise hoşlanmadıkları arkadaşlarını oyunlarına katmayarak, onunla hiçbir şekilde temas kurmayarak duygularını belli ederler. Doğrusu erkeklerin tutumu daha az acı verir. Kız lar hoşlanmadıklar arkadaşlarına karşı erkeklerden daha acımasız olabiliyorlar.

Arkadaşları tarafından dışlanan çocuğun ailesi ne yapmalı? Öncelikle evin bir kaçma yeri olmadığına çocuğu inandırmalı. Aile çocuğa destek verip sorunun çözümlenmesinde ona yardımcı olmalı. Başka çocuklarla arkadaşlık kurabileceği açıklanmalı. Çocuğun kendine yeni arkadaşlar bulması için de büyükler ellerinden geleni yapmalı.

Çocuğun acı çekmesine seyirci kalmamak da çok önemlidir. Bazı çocuklar eve gelince, anne ve babalarına içlerini dökerler. Bazıları üzüntülerinin acısını büyüklerden çıkarmak ister. Evde huysuzluk yaparlar, ama sorunlarını açıklamaktan kaçınırlar. Eğer çocuk odasında çok uzun süre kalıp ev halkından kaçıyorsa mutlaka bir sorunu var demektir.

Çocuğun arkadaşları yüzünden sıkıntı çektiğini anladığınız zaman arkadaşlarının ailelerini arayıp onlarla bu meseleyi görüşmeye kalkışmamalısınız. Çocuğa sorunlarıyla başa çıkabilmesi için cesaret vermeli, sorunu kendisinin çözümlemesini sağlamalısınız.

Durum çok ciddi ise çocuğun öğretmeniyle konuşup ondan yardım isteyebilirsiniz. Okulda arkadaşları kötülemenin, alaya almanın doğru bir davranış olmadığını öğretmen çocuklara anlatmalı. Çocuğunuzun yeteneklerini geliştirmesine yardım etmelisiniz. Onun başarılı olduğu oyunlarda dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklar her zaman başarıya önem verirler. Çocuğunuzun herhangi bir faaiyette başarılı olduğu farkedilince diğer çocukların ona karşı tutumları da değişebilir.

İnsanın arkadaş saydığı kişilere sırtını dönmesi kolay değildir. Pek çok çocuk kendisine yapılan yanlışlara rağmen arkadaşlarına iyi davranmaya çalışır. Böyle zamanlarda çocuğa o kişilerin arkadaş sayılamayacaklarını anlatmak gerek. Bu iş biraz zaman alır, ama çocuk sonunda kendisine acımasızca davranan kişilerle arkadaşlık etmeye çalışmanın anlamsız olduğunu farkeder.
 
Geri
Üst