Çocuklar da büyüme ağrısı nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklar da büyüme ağrısı nedenleri ve tedavisi
Büyüme Ağrıları, bacaklarda akşam ya da gece meydana gelen ağrılardır.4 ila 12 yaşlarındaki çocukları etkilemektedir. Sıkıntılı olabilmelerine rağmen, büyüme ağrıları zararsızdır ve sadece bir evredir.Büyüme ağrıları oldukça yaygındır ve uzun vadeli zarar vermezler.Bu makale ; büyüme,büyüme ağrısı,büyüme ağrısı nedenleri,büyüme ağrısı belirtileri,büyüme ağrısı tedavisi ile ilgili bilgiler vermektedir.


büyüme ağrısı.jpg





Büyüme ağrıları çoğunlukla bacaklarda (parmaklar, dizlerin veya uylukların arkasında) oluşur ve vücudun her iki tarafını etkiler. Ağrı günün ilerleyen saatlerinde veya geceleri ortaya çıkar ve genellikle çocuğu uyandırır. Sabah çocukta herhangi bir ağrı olmaz. Ebeveynler sık sık, artan fiziksel aktivitenin olduğu günlerde veya çocuğun yorgun ve huysuz olduğunda ağrının nüksettiğini düşünmektedir. Ağrı süresi genellikle dakikada 10 ila 30 dakikadır, ancak dakikadan saatlere kadar değişebilir.

Ağrı derecesi hafif veya çok şiddetli olabilir.Çocuğunuzun yürüme yeteneği büyümekte olan ağrıdan etkilenmemeli , fiziksel yaralanma veya enfeksiyon belirtisi olmamalıdır..Çocuğunuzun belirtileri yukarıda açıklananlardan farklıysa, artan ağrıları olması muhtemel değildir.Artmış ağrıların nedeni bilinmemekle birlikte, aktif çocuklarda esnek eklemlerde ( eklem hipermobilitesi ) daha fazla görülmektedir .Bunların büyüme atakları ya da altında yatan koşullardan kaynaklandığını gösteren açık bir kanıt yoktur.

Çocuklarda Bacak Sancıları

Çocuklarda bacak ağrısının çeşitli nedenleri vardır. Bunlar aşırı kullanım sendromlarından, kırıklara ve diğer yaralanmalara, tümörler ve enfeksiyonlar gibi daha endişe verici sorunlara kadar uzanır.Bununla birlikte, çocuklarda bacak ağrısının nedenlerinin çoğu iyi huyludur.

Eklem ve Kemik Enfeksiyonları

Kemik ve eklem enfeksiyonları daha genç yaştaki çocuklarda görülür. Akut veya kronik bacak ağrısına neden olabilirler. Çocuklarda, kemik ve eklem enfeksiyonları çoğunlukla kan dolaşımı yoluyla yayılır.


Büyüme ağrısı nasıl teşhis edilir?

Teşhis, normal fiziksel muayene sonrası tipik semptomlara göre yapılır . Bu ağrıların neredeyse her zaman vücudun her tarafında olduğunu ve sabahları kaybolduğunu vurgulamak önemlidir. Bazı vakalarda, diğer teşhisleri ekarte etmek için laboratuvar testleri ve röntgen çalışmaları yapılması gerekebilir.Doktorunuz, artrit , D vitamini eksikliği ( raşitizm )lösemi gibi diğer hastalıkları ekarte etmek isteyecektir . Bazı doktorlar büyümekte olan ağrılarla huzursuz bacak sendromu (RLS) arasında bir bağ olup olmadığını araştırmaktadır . Büyüme sancıları ciddi organik hastalıklarla ilişkili değildir ve genellikle geç çocukluk döneminde giderilir.

Çocuğunuz aniden şiddetli bacak ağrısından şikayet ettiğinde, çeşitli nedenler olabilir. Ağrı, burkulma veya kemik kırığı gibi yaralanmalara bağlı olabilir. Yaralanmalar genellikle açıktır ancak bazen hafif şişlik gibi semptomlara neden olur. Çocuğun ayak bileğinde, dizinde, kalçasında veya bacak kemiklerinde gelişen bir enfeksiyon, şiddetli ağrının bir diğer nedenidir. Bu durumda, ağrı tipik olarak kısa sürede giderek daha da kötüleşir ve genellikle topallamaya neden olur. Bacak ağrısı ciddi ise, kötüleşirse, derhal tıbbi yardım alın



Alt ekstremite ağrısı çocukluk çağında sıktır ve etiyolojiler iyi huylu kas koşullarından sistemik hastalığa kadar uzanır.Çocukluk döneminde insan vücudu inanılmaz bir dizi değişikliğe uğrar.Büyüme süreci boyunca, insan vücudu oranları birçok kez değiştirir. Bacaklardaki ağrı, hafif, geçici koşullardan ciddi tıbbi bozukluklara kadar birçok nedenden kaynaklanabilir. Bir ebeveyn veya olarak, çocuğun bacak ağrısı konusunda ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Bir çocuğun bacak ağrısı sebebiyle ilgili ipuçları, ağrının şiddetini, semptoma eşlik eden ve ağrının sürdüğü süreyi içerir.Bir çocuğun bacak ağrısının bazı nedenleri ciddi değildir ve kendiliğinden kaybolacaktır.
 
Araştırmalar, bacak kaslarını güçlendirmeye yönelik egzersiz programlarının, sıkı kasların dikkatli bir şekilde gerilmesi ile ağrıyı önemli ölçüde azaltacağını gösterdi. En iyi seçenek, eklem hipermobilitesi hakkında iyi bilgiye sahip bir fizik tedavi uzmanına danışmaktır ve çocuğunuz için tam bir değerlendirme yapabilir ve bir egzersiz programı sağlayabilir.
Bacak kasları, merdivenlerden inip çıkarken, yürüme, atlama ve koşu sırasında oluşan streslerden eklemleri korumak için çalışır. Hipermobilite olan çocuklar sıklıkla zayıf kasları vardır ve bu kaslar eklemlerin ihtiyaç duyduğu desteği vermez. Bu güç, yürüme, koşma ve atlama sırasında özellikle önemlidir.Kas güçsüzlüğü kas ağrıları başka bir rahatsızlığın septomu olabilir. Çocuklarda Bacak ağrısı özel bir durumdur. Çoğu bacak ağrısı çocuklarda ciddi değilken ağrı önemli bir nedene sahiptir. Bunlar, kalça ağrısına neden olan eklem enfeksiyonu , travmanın büyüme plakalarına hasar vermesi romatizmal ateş gibi sistemik hastalıklara bağlı ağrı içerebilir .
 
Çocukken bacaklarım çok ağrırdı oyun oynamakatan kaçınırdım. Annem boyun uzuyor o yüzden bacakların ağrıyor derdi.Tabi ağrı sürekli olunca annem temkinli davranıp doktora götürdü .O zaman doktor büyüme ağrısı olduğunu teyit etti ve d vitamini takviyesi verdi. Tüm annelerin annem gibi bu ağrılar karşısın da temkinli olması gerekir. Çünkü ağrılar büyüme ağrısı ile ilgili olmayabilir..
 
Çocuklarda bacak ağrısı, bir takım çeşitli yaralanmalar veya durumlardan kaynaklanabilir. Çürükler, burkulmalar ve gerginlikler gibi travmatik nedenler kırık kemikler çocuklarda çok yaygındır. Az rastlanan, juvenil romatoid artrit gibi kronik hastalıklar, eklemlerde yoğunlaşmış olabilecek bacak ağrısına neden olabilir.Çocuklarda bacak ağrısı büyüme ağırsı olarak tanımlanmaktadır. Enfeksiyonların çocuklarda bacak ağrısına neden olduğu bilinmektedir.
Osteomiyelit (kemik enfeksiyonu) nadir ve daha ciddi bir durumdur.Eklem ağrısı, eklem yaralanmasına veya eklemin artrite bağlı olabilir. Bu vakalarda, ağrı şişkinlik, kızarıklık ilgili bölgenin hassasiyetiyle birlikte olabilir. Çok nadir durumlarda, benign veya malign tümör kemik veya çevredeki yumuşak dokular dabacak ağrısına neden olabilir.Özellikle diğer semptomlar eşliğinde, 3 haftadan uzun süren bacak ağrısı, hemen çocuğun doktoru tarafından değerlendirilmelidir.
 
Geri
Üst