Çocuklarda bronşit nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda bronşit nedenleri ve tedavisi
Bronşit, çocuklarda ve bebeklerde sık görülen bir enfeksiyondur. Akut bronşit çocuğunuzun akciğerlerinin solunum yollarında şişme ve tahriştir. Bu tahriş öksürmeye ya da solunum sıkıntısı çekmeye neden olabilir. Bir soğuk algınlığı olarak başlayabilir ve bir iki hafta sürebilir. Ancak bazen bronş tüpleri iltihaplanarak bronşit oluşturabilir ve bronşit daha uzun sürebilir. Çeşitli bronşit türleri olmakla birlikte, en yaygın olanı akut ve kroniktir. Akut bronşit genellikle soğuk algınlığı gibi viral bir enfeksiyona bağlıdır. Ayrıca bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Kirli hava veya sigara dumanı maruziyeti, çocuğunuzun akut bronşit riskini artırabilir. Bu makale , bronşit , bronşit nedenleri, çocuklarda bronşit,çocuklarda bronşit belirtileri,çocuklarda bronşit tedavisi hakkın da bilgiler vermektedir.



bronşit.jpg







Bronşit ciğerlerdeki büyük solunum tüplerinin (bronş) bir iltihabıdır. Hastalık kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir. Akut bronşit sıklıkla bir viral enfeksiyona bağlıdır. Bakteriler veya toz, alerjen, güçlü duman veya tütün dumanı gibi şeylerden de kaynaklanabilir. Çocuklarda, akut bronşitin en yaygın nedeni bir virüstür. Hastalık, burunda, ağızda veya boğazda (üst solunum yollarında) soğuk algınlığı veya başka bir viral enfeksiyon sonrasında ortaya çıkabilir. Bu tür hastalıklar, hasta olan biriyle doğrudan temastan kolaylıkla geçebilir.



Akut bronşit belirtileri nelerdir?



Diğer solunum yolu enfeksiyonlarında olduğu gibi, bronşit bulunan çocuklarda genellikle burun akar ve öksürür , ateş ve boğaz ağrısı olabilir . Bununla birlikte, çeşitli semptomların derecesi genellikle diğer enfeksiyonlarla karşılaştırıldığında daha fazladır. Akut bronşit için en sık rastlanan semptomlar şunlardır. Bununla birlikte, her çocuk farklı belirtiler gösterebilir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:




Başta öksürük başlamadan önce burun akıntısı

Genel bir vücut rahatsızlığı veya iyi hissetmemek

Titreme

Hafif ateş

Sırt ve kas ağrısı

Hırıltı

Boğaz ağrısı



çocuklarda bronşit.jpg







Çocuklarda akut bronşit genellikle soğuk algınlığı veya grip gibi viral enfeksiyonların bir sonucudur. Bazen, bakteriyel enfeksiyonlar ve duman, polen ve toz gibi alerjenler nedeniyle bronşit gelişir. Grip ve soğuk algınlığı bulaşıcı olduğundan, çocuklar da hastalanan birinden enfeksiyon alabilir. Çocuklarda bronşit riskini artıran diğer faktörler şunlardır.



Taşıt dumanı, kimyasal duman ve fabrikalardaki zehirli gazlar gibi hava kirleticileri

Kronik sinüzit

Alerjiler

Astım

Büyümüş bademcikler ve adenoidler

İkinci el sigaraya maruz kalma

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi




Akut bronşit semptomları diğer durumlara veya tıbbi problemlere benzeyebilir. Tanı için çocuğunuzun doktoruna danışın. Kirli hava veya sigara dumanı maruziyeti, çocuğunuzun akut bronşit riskini artırabilir. Astım veya alerji gibi tıbbi durumları varsa riski de artabilir. Prematüre olan bebeklerin (çok erken doğanlar) bronşit açısından daha yüksek bir riski vardır.



Akut bronşit nasıl teşhis edilir?



Hekim , çocuğunuzun belirtileri ve semptomları hakkında soru soracaktır. Çocuğunuzun sahip olabileceği diğer tıbbi durumlarıda bildirmelisiniz.. Çocuğunuzun sağlık uzmanı çocuğunuzu inceler ve ciğerlerini dinler. Ayrıca pnömoni gibi enfeksiyon bulguları aramak için göğüs grafisi çekebilir.Bronşit genellikle çocuğun öyküsü ve fizik muayenesi ile teşhis edilir. Pek çok test, pnömoni veya astım gibi diğer hastalıkları ekarte etmek için yapılabilir.



Ev de tedavi yöntemleri



Zerdeçal , bronşun şişmesini en aza indirebilen ve aynı zamanda fazla mukusu dışarı atabilen doğal anti-inflamatuar bir ajandır. Sarımsak , virüs karşıtı özelliklere sahiptir, bu da bronş tüplerini etkileyen virüsle savaşmak için iyi bir ajan haline getirir. Sarımsağı soyup doğrayın ve bir bardak suda kaynatın. Yatmadan önce çocuğunuza içirin.Zencefil ve bal karışımıda soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Çocuğunuza günde iki defa bu karışımdan yedirin. Ayrıca bal çocuğunuzun boğaz ağrısını giderebilir. Çocuğunuzun burnunda tıkanıklık varsa tuzlu suyla yada deniz suyuyla bu tıkanıklığı giderebilirsiniz.



Bronşit bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktor antibiyotik reçete edebilir. Tedavi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Ayrıca, durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır. Akut bronşiti olan çocukların çoğu sorunsuz iyileşirler. Ancak hastalık pnömoniye neden olabilir. Öksürürken veya hapşırırken çocuğunuzun burnunu ve ağzını kapatmasını öğretin. Çocuğunuzun sık sık ellerini yıkadığından emin olun.İkinci el tütün dumanından kaçınılması gerekir. Çocuğu mümkün olduğunca dinlendirin ve toz, soğuk hava ve dumandan uzak tutun. Bu, genel olarak kötü sağlık hissini hafifletecektir. Çocuğunuzun odasını nemli tutun.Tedavinin çoğu çocuğunuzun sahip olabileceği semptomları destekler. Çocuğunuz çok sık öksürüyorsa ve ateşi varsa en kısa zaman da hekime gösterin.
 
Bronşit, çocuklarda ve bebeklerde sık görülen bir enfeksiyondur ve bazı durumlarda hastaneye yatırıma ihtiyaç duyulmasına rağmen, evde tedavi edilebilir. Bronşit akciğerlerdeki büyük solunum tüplerinin (bronşlar) iltihaplanmasıdır. Hastalık kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir. Akut bronşit genellikle bir virüsden kaynaklanır ve allerjilerden , kronik sinüzitten bademcik iltihaplanmasından dolayı ortaya çıkabilir.Akut bronşit ayrıca toz, alerjen, güçlü duman veya ikinci duman nedeniyle de oluşabilir; Akut bronşit bir astım atağının nedeni veya sonucu olabilir .Her çocuk farklı semptomlar yaşayabilir, ancak yaygın semptomlar şunları içerir. Burun akıntısı, titreme,ateş,kas ağrısı,boğaz ağrısı ve hafif ateş.Akut bronşitin erken aşamalarında çocuğunuz kuru,öksürük yaşayabilir.Grip ve soğuk algınlığı bulaşıcı olduğundan, çocuklar da hastalığa yakalanmış olanlardan enfeksiyon alabilirler. Çocuğunuz makalede yer alan septomlara sahipse en kısa zaman da hekime götürün.
 
Geri
Üst