Çocuklarda diş çürümesi nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda diş çürümesi nedenleri ve tedavisi
Her ebeveyn, çocuklarının güçlü, sağlıklı dişlere sahip olmasını ister. Ancak diş çürümesi çocuklarda çok yaygındır. Çünkü çocukların diş minesi yetişkinlerinkine göre daha zayıftır. Diş çürümesi, ağızda asit üreten ve dişlere saldıran mikropların verdiği hasardır. Diş çürüğü ağrı, enfeksiyon ve diş kaybına neden olur. Her çocuk diş çürümesi riski altındadır.Hepimiz ağızlarımızda bakterilere ev sahipliği yaparız, bu da diş çürümesine olanak sağlar. Semptomlar, şekere ve soğuk içeceklere veya yiyeceklere duyarlılık gibi oluşabilir. Bu makalede diş çürüklerinin nasıl geliştiği , çocuklarınızın dişlerini korumak için neler yapabileceğinize dair bilgiler yer almaktadır.



çocuklarda diş çürümesi.jpg







Süt dişlerinin, düşecek dişler olduğunu bu nedenle ağız bakımı ile ilgili çocuğunuza baskı yapmamayı düşünebilirsiniz. Oysaki çocuğunuzun süt dişleri gelişimi için önemlidir. Çocuklarda diş çürümesi, değişen yemek alışkanlıklarından kaynaklanır. Çocuklarımızın beslenmesinde fazla şeker içeriği dişlerini etkiler. Çocuklar genellikle tatlıları, çikolataları, dondurmaları ve diğer şekerle zenginleştirilmiş gıdaları severek tüketir buda diş çürümelerine karşı hassas hale getirir. Çocuğunuzun ağzındaki bakteri doğal olarak, plak denilen yapışkan bir madde oluşturur. Bu plak dişleri kaplayabilir , plaktaki bakteriler asit oluşturur. Buda diş çürümesine neden olur.



Diş çürüğü belirtileri



Diş çürümesi belirtileri erken dönemde yaşanmaz. Bir boşluk geliştirildiğinde belirtilerini gösterir. İşaretleri

Yiyecek maddelerini yerken veya ısırırken ortaya çıkan diş ağrısı
Dişlerde hassasiyet
Herhangi bir sebep olmadan spontan ağrı
Dişlerde delikler
Dişlerin renginde değişiklik
Ağız kokusu
Diş etlerinin şişmesi



Hangi çocuklar diş çürümesi için risk altındadır?



Bütün çocukların ağızlarında bakteri var. Böylece tüm çocuklar diş çürümesi için risk altındadır. Fakat aşağıdakiler çocuğunuzun bunun için risk oluşturabilir:

bakterilerin yüksek seviyeleri
Şekerler ve nişastalardan yüksek diyet
İçinde sınırlı veya hiç florür bulunmayan su kaynağı
Kötü ağız hijyeni
Normalden daha az tükürük akışı



Diş çürüğü çocukta nasıl tedavi edilir?


Tedavi çocuğunuzun semptomlarına, yaşına ve genel sağlığına bağlı olacaktır. Aynı zamanda durumun ne kadar şiddetli olduğuna da bağlı olacaktır.



Semptomlar ve Komplikasyonlar


Erken dönemlerde diş çürüğü nadiren semptomlara neden olur. Bununla birlikte, diş çürüğü uzun bir süre mevcut olduğu zaman, en yaygın semptom, diş ağrısı veya sıcak, soğuk, tatlı ya da baskıya karşı hassasiyettir. Başka bir semptom ağzınızda kötü bir tat olabilir.En sık görülen komplikasyon diş çürüğünün dişin ucundaki sinir, kök ve bölgeye ulaşmasıyla ortaya çıkar. Bu olduğunda, diş siniri ölebilir ve tedavi edilmezse bir apse gelişebilir.


Çocuklarda Diş Çürüğü Için Doğal Çözümler:



Karanfil dişhekimleri tarafından bile kullanılır, böylece sizde çocuğunuza güvenle kullanabilirsiniz.Analjezik, anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Ağrıyı hafifletebilir ve ayrıca çürümenin diğer dişlere yayılmasını engelleyebilir.Karanfil yağı çok güçlüdür, bu yüzden onu seyreltmeden kullanmayın. Susam tohumu yağı kullanarak sulandırabilirsiniz. Bir kaç damla karışımı bir pamuk topunun üzerine yerleştirin ve etkilenen dişi nazikçe sürün.

Tuz antiseptik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle, çocuklarda diş çürümesi için etkili bir ev çaresidir. İnflamasyonu kolaylaştırabilir, bakterilerin çoğalmasını önleyebilir, ağrıyı azaltabilir ve enfeksiyonu giderebilir. Tuzlu su çözeltisi hazırlayarak çocuğunuzun gargara yapmasına yardımcı olun.Zerdeçaldaki aktif bileşen, curcumin'dir. Anti-bakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Diş etlerini ve dişleri sağlıklı tutabilir ve bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan diş çürümelerini önleyebilir.Araştırmalar tarçın yağının diş çürüğüne neden olan bakterileri yok etmede etkili olduğunu gösteriyor.


Kekik yağı antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle diş çürüğü ile boşluğa neden olan bakterilerden kurtulmanıza yardımcı olur.Sarımsak güçlü anti-bakteriyel ve antibiyotik özelliklere sahiptir. Dişleri ve diş etlerini daha sağlıklı hale getirirken ağrıyı hafifletebilir.Çocuğunuza dişlerini korumanın önemini öğretin. Bu konuda rol model olun. Sağlıklı beslenmesine ve ağız hijyenine dikkat etmesine yardımcı olun.


Çoğu durumda, tedavi, dişin çürük kısmının çıkarılmasını ve bir dolgu ile değiştirilmesini gerektirir. Dolgular, diş çürümesinin neden olduğu hasarı onarmak için dişlere yerleştirilen malzemelerdir. Diş çürüğü diş minesinin parçalanmasıdır. Diş çürümesine ağızdaki bakteriler neden olur. Kötü ağız hijyeni çocuğunuzun diş çürümesi riskini artırabilir. En iyi yaklaşım iyi ağız hijyeni ve diyetin bir karışımıdır. Uygun ağız hijyeni çok önemlidir. Çocuğunuzu diş fırçalamaya teşvik edin. Yemeklerden sonra bol su içirin. Çocuk diş fırçaları çocuklar için özel olarak tasarlanmıştır. Diş fırçaları iki ila üç ayda bir değiştirilmelidir. Bir florürlü diş macunu kullanın . Diş ipi kullanmak çocukların kaçınması gereken bir şeydir, ancak dişlerin arasında plak oluşmasını önlemek için günlük olarak yapılması önemlidir. Çocuğunuza iyi diş temizleme alışkanlığı kazandırırsanız, diş çürüğünü önlemiş olursunuz.


Bir diş sıklıkla aside maruz kaldığında - örneğin, özellikle şeker veya nişasta içeren yiyecekleri veya içecekleri sık sık yerseniz veya içerseniz - tekrarlanan asit salgıları, minede mineralleri kaybetmeye devam eder. Diş yüzeyinde yamalı beyaz lekeler görürseniz dikkate alın.Diş çürüğü bu noktada durdurulabilir veya tersine çevrilebilir. Fakat diş çürümesi devam ederse, daha fazla mineral kaybolur. Zamanla diş çürümesi gelişir. Florür diş çürümesinin ilerlemesini önleyebilen bir mineraldir. Erken diş çürümelerini bile tersine çevirebilir veya durdurabilir.Düzenli diş muayeneleri şarttır. Bu, pediatrik dişhekimi nin çocuğunuzun dişlerini çürümenin erken belirtileri için incelemesi ve düzeltici önlemler almasına olanak tanır. Diş hekimi, diş plağı birikmesi varsa, çocuğun dişlerini de temizleyecektir. Çocuğunuzu her altı ayda bir dişçiye götürün. Bu da küçük çocuğunuzu ağız hijyeninin önemi konusunda eğitmek için mükemmel bir fırsattır.
 
Geri
Üst