Çocuklarda kusma neden olur ?

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda kusma neden olur ?
Bebekler ve çocuklar zaman zaman kusarlar. Çoğu durumda ciddi bir durum değildir. Çocuklarda ve bebeklerde kusmanın en yaygın nedeni gastroenterittir . Bu, genellikle bir virüsün veya bakterilerin neden olduğu bağırsakta bir enfeksiyon olup, aynı zamanda ishale neden olur . Kusma, potansiyel toksinleri atmanın bir yolunu sağlayan koruyucu bir mekanizma; Bununla birlikte, ciddi hastalık gösterebilir (örneğin bağırsak tıkanıklığı ). Makalemizin devamın da çocuklarda kusmanın nedenlerine detayları ile yer vereceğiz.


çocuklarda kusma.jpg





Kusma yaygın bir semptomdur. Birçok farklı nedenden dolayı olabilir. Bunlara gastroenterit (mide gribi), gıda zehirlenmesi ve gastrit dahildir. Hastalığın erken dönemlerinde teşhis edilmesi güç olan daha ciddi kusma nedenleri vardır. Bu nedenle, aşağıda listelenen uyarı işaretlerini izlemek önemlidir. Tekrarlanan kusmanın ana tehlikesi dehidrasyondur. Bunun nedeni vücudun aşırı su ve mineral kaybı yaşamasıdır. Çocuğunuz sürekli kusuyorsa yeteri kadar sıvı tükettiğin den emin olun. Bebeklerde kusma genellikle aşağıdaki tedbirlerle evde tedavi edilebilir. Kusmayı önlemek için yapılan ilaçlar, bebekler için genellikle öngörülmez çünkü ciddi yan etkilere neden olabilirler.


Kusmayı tedavi etmek ve dehidrasyonu önlemek için, sık aralıklarla az miktarda sıvı verin. Çocuğunuz susayabilir ve daha hızlı içmek isteyebilir. Çocuk hala kusuyorsa, sıvıları sadece belirtilen oranda verin. Öneri , bir anda çok fazla sıvı vermek değildir, çünkü bu daha fazla kusmaya neden olacaktır. Şu önemli uyarıyıda dikkate alın , sık kusma çocuğunuzun ciddi şekilde susuz kalmasına neden olabilir. Ateş ve kusma menenjiti işaret edebilir . Çocuğunuz sık kusuyorsa ve ateşi varsa vakit kaybetmeden doktora gösterin. Aşağıdakiler, çocuklarda kusmaya neden olan en yaygın nedenlerdir:

Mide, bağırsak , kulak, üriner sistem, akciğerler veya apendiksin enfeksiyonları

Gastroözofageal reflüden kaynaklanan sindirim problemleri, sindirim sistemi tıkanıklığı

Besin alerjileri, aşırı beslenme veya bebekler beslenirken yanlış pozisyon

Zehirli kimyasallar veya çocuğunuz tarafından yutulan maddeler

Çocuğumun diğer belirtileri neler olabilir?
Ateş
Karın ağrısı
İshal
Baş dönmesi

Kusma sonrası ishal neden olur ?

Kusma ve ishal, virüsler, bakteriler, parazitler, belirli ilaçlar veya bazı tıbbi durumlar da dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanabilir. Sindirimi zor gıdalar (çok fazla tatlı gibi) ve az pişmiş (çiğ veya kısmen çiğ) et veya balık da kusmaya ve ishale neden olabilir.
Bir enfeksiyon nedeniyledeyse, kusma ve ishal, vücudun enfeksiyontan kurtulmasının bir yoludur. Kusmayı ve ishali durduran ilaçların verilmesi, aslında vücudun iyileşme sürecine müdahale edebilir. Antibiyotikler genellikle gerekli değildir.

Çocuklarda kusma dikkate alınmalı !



Bir virüse bağlı olduğu gibi enfeksiyonlar, çocuklarda yaygın bir kusma nedenidir.Çocuklarda mide veya bağırsak enfeksiyonları yetişkinlerde görülen diyare, ateş ve karın krampları gibi benzer semptomlara sahiptir. Gıda zehirlenmesi kusmaya neden olabilir. Gıda zehirlenmesinde karın ağrısı mide bulantısı halsizlik yorgunluk gibi septomlar görülür. Gıda zehirlenmesi genellikle bozulmuş yada kirli gıdalar dan kaynaklanan bir problemdir. Bu nedenle septomlarla kendini gösterir ve bir an önce tedavi edilmesi gerekebilir.

Çocuğunuzun kusma tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Hekim kusmanın ne zaman başladığını ne aralıklarla olduğunu , tükettiği besinleri soracatır. Fiziki muayene ile birlikte bir takım tetkitlerde yapacaktır. Hekim durumu değerlendirdikten sonra gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Kısa süreli kusma kendiliğinden müdahale edilmeden geçebilir. Fakat tedbirli davranıp bir doktora görünmekte fayda vardır.
 
Çocukların bağışıklık sistemi düşüktür çok çabuk hastalanabilirler. Çocuklarda kusma sıklıkla karşılaşılan bir problemdir. Çocuklarda kusma genelde fazla gıdaları tüketerek karıştırma, mide bağırsak enfeksiyonu, yemek borusunda darlık,idrar yolu enfeksiyonları , sindirim kanalına yabancı cismin olması gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Çocuğunuzun çok sık öküsrmeside kusmaya neden olabilir.Tüm kusmalar ciddi değildir basit bir soğuk algınlığından da olur fakat dikkate almak gerekir.. Çocuklarda kusma sıklığına ve diğer bulguların eşlik etmesine göre değerlendirilir.Çocuğunuz gün içinde birden fazla kusma gösteriyorsa mutlaka doktora götürün.
 
Geri
Üst