Çocuklarda nefrotik sendrom nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarda nefrotik sendrom nedenleri ve tedavisi
Nefrotik sendrom , böbreklerin doğru çalışmadığı nın bir işaretidir .Nefrotik sendrom, böbreklere zarar veren farklı bozukluklardan kaynaklanır. Bu hasar, idrarda çok fazla proteinin serbest kalmasına yol açar. Nefrotik sendrom,nefrotik sendrom nedir,nefrotik sendrom nedenleri,nefrotik sendrom belirtileri,nefrotik sendrom tedavisi ile ilgili tüm detaylar makalemizin devamın da.


çocuklarda nefrotik sendrom.jpg






Nefrotik sendrom, böbreklerin filtreleme üniteleri hasar gördüğünde ortaya çıkabilir. Bu hasar, plazmada normalde tutulan proteinin büyük miktarda idrar içine sızmasını sağlar, böylece kanınızdaki protein miktarı azalır. Kanda bulunan protein kan dolaşımına sıvı tutmaya yardımcı olduğundan, bu sıvının bir kısmı kan dolaşımından dokularınıza sızar ve ödem denilen şişliğe neden olur.Nefrotik sendromun temel özelliği, böbreklerin çok fazla protein sızdırmasıdır . Normalde idrar neredeyse hiç protein içermez. Nefrotik sendromda idrar büyük miktarda protein içeriyor.



Yaşamak için herkesin proteine ihtiyacı var. Bir çok protein türü vardır. vücudunuz, kemik yapımı, kaslar ve diğer dokular oluşturma ve enfeksiyonlarla mücadele dahil olmak üzere birçok yönden protein kullanır. Böbrekleriniz iyi çalışmadığında albümin adı verilen bir proteinin filtrelerinden idrarınıza bulaşmasına izin veriyorlar. Albumin vücudunuza ekstra sıvı atmaya yardımcı olur. Kanında yeterli miktarda albumin bulunduğunda vücudunuzda sıvı birikebilir ve bacaklar, ayaklarınız ve ayak bileğinde şişlik meydana gelebilir .Nefrotik sendrom tek bir hastalık değildir bu bir sendromdur. Sendrom, bir veya daha fazla farklı hastalıktan kaynaklanabilen ve birlikte görülen bir dizi semptom ve bulgudur. Nefrotik sendrom, birçok farklı hastalıktan kaynaklanabilir; bazıları diğerlerinden daha ciddidir.




Nefrotik sendrom nedir?


Nefrotik sendrom, böbreklerdeki küçük, fonksiyonel yapılarda meydana gelen değişikliklerden kaynaklanan aşağıdaki semptomlarla karakterize edilir:



Idrarda çok yüksek protein seviyeleri

İdrarda kaybına bağlı olarak kandaki düşük protein seviyeleri

Özellikle karında doku şişmesi (ödem)

Kandaki yüksek kolesterol seviyeleri

İdrar sıklığında azalma

Fazla sıvıdan alınan kilo artışı


Nefrotik sendromun belirtileri nelerdir?


Nefrotik sendromun en sık rastlanan semptomları şunlardır. Bununla birlikte, her çocuk farklı belirtiler gösterebilir. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:


Yorgunluk ve halsizlik

İştah azalır

Kilo artışı ve yüz şişmesi

Karın şişliği veya ağrı

Köpüklü idrar

Vücut boşluklarındaki sıvı birikimi (ödem)

Solgun tırnak yatakları

Mat saç

Kulak kıkırdağı daha az sıkı hissedebilir

Gıda intoleransları veya alerjileri


Nefrotik sendrom nasıl teşhis edilir?

Doktor kapsamlı fizik muayene ve komple tıbbi geçmişe ek olarak, aşağıdaki teşhis testlerini önerebilir:


İdrar testleri. Proteini kontrol etmek için testler


Kan testleri. Kolesterol düzeylerini ve albümin adı verilen özel bir kan proteinini kontrol etmek için yapılan testler


Böbrek ultrasonu. Test böbrek boyut ve şeklini belirlemek ve bir kitle, böbrek taşı, kist veya başka tıkanıklık veya anormallikleri saptamak için kullanılır.


Böbrek biyopsisi. Küçük bir doku numunesinin böbrekten bir iğne ile alındığı bir prosedür. Belirli hastalığı belirlemek için doku özel muayene için gönderilir.



Nefrotik sendromun tedavisi nedir?


Nefrotik sendrom için spesifik tedavi çocuğunuzun doktoru tarafından belirlenecektir:

Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi öykü

Hastalığın derecesi

Çocuğunuzun spesifik ilaçlar, işlemler veya terapilere toleransı

Hastalığın seyri


Nefrotik sendromun ilk atağı sırasında çocuğunuzun hastaneye kaldırılması gerekebilir. Ödemin ağırlığı varsa kan basıncı veya solunum sorunları varsa, izlenmesi gerekebilir.İlk semptomları tedavi etmek için nüksler sırasında ilaçlar gerekebilir. Nefrotik sendromu tedavi etmek, altta yatan nedene değinmenin yanı sıra yüksek tansiyon, ödem, yüksek kolesterol ve enfeksiyon riskini azaltmak için adımlar atmayı da içerir. Tedavide genellikle ilaçlar ve diyetteki değişiklikler bulunur.Nefrotik sendrom geliştiren insanlar için, ödem azaltmaya yardımcı olması için diyette sodyum alımının, çoğunlukla tuzdan ve sıvıdan kaynaklanan sınırlamaların önlenmesi önerilebilir. Hiperlipidemiye yardımcı olmak için doymuş yağ ve kolesterolden düşük bir diyet önerilebilir
 
Çocukluk çağı nefrotik sendromu kendi başına bir hastalık değildir; Daha ziyade, bir grup semptomdur; İdiyopatik veya bilinmeyen hastalıklar birincil çocuklukta nefrotik sendromun en yaygın nedenidir; araştırmacılar, bazı hastalıkları ve birincil çocuklukta nefrotik sendrom ile böbreklere zarar veren bazı spesifik genetik değişiklikler ile bağlantı kurmuştur.Orta çocuklukta nefrotik sendromun nedeni altta yatan bir hastalık veya enfeksiyondur. Bir sağlık uzmanı, çocuklukta nefrotik sendromu şu durumlarda teşhis eder:tıbbi ve aile geçmişi,fizik muayene,idrar testleri,kan testi,böbrek ultrasonu,böbrek biyopsisi.Fiziksel bir muayene, çocuklukta nefrotik sendromu teşhis etmeye yardımcı olabilir. Doktor türüne göre çocukluk çağı nefrotik sendromunun nasıl tedavi edileceğine karar verecektir.
 
Nefrotik sendrom, böbreklerdeki küçük filtreleme ünitelerinin düzgün çalışmadığı ve bir sürü protein sızdırdığı bir durumdur.Çocukluk çağı nefrotik sendromunda asıl problem böbrekte, özellikle glomerulilerde, protein sızıntısına neden olur.Nefrotik sendrom, çeşitli böbrek rahatsızlıklarının bir sonucu olarak gelişebilir. Bu hastalıklardan bazıları kalıtımsal durumdadır, diğerleri ise bir enfeksiyon, alerji veya bir tür vaskülit (kan damarlarının iltihaplanması) gibi diğer hastalık süreçlerinden sonra gelişir. Diğer koşullar, diğer böbrek koşulları, bağışıklık sistemi sorunları, enfeksiyonlar veya kanser ve diyabet gibi hastalıklar da dahil olmak üzere glomerüllere zarar verebilir. Çoğu durumda, süreci başlatan şeyin tanımlanması zordur.Nefrotik sendrom esas olarak ilaçlar kullanılarak tedavi edilir.
 
Geri
Üst