Çocuklarda Sinüziti hafife almayın

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Çocuklarda Sinüziti hafife almayın
Çocuklarda 10 günden fazla süren üst solunum yolu hastalıkları sinüzite çevirebiliyor.Erişkinlerde çok iyi bilinen sinüzit hastalığının çocuklarda da sık rastlanılan önemli bir sağlık sorunu olduğunu, fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, “Sinüzit ihmale gelmez. İşitme kaybı ile sonlanabilecek orta kulak iltihaplanmaları ya da kronik akciğer sorunlarına yol açabilir.” diyerek aileleri uyardı. Çocuklarda, 10 günden fazla süren üst solunum yolu enfeksiyonlarında hemen sinüslerinin
hastalandığı söyleyen KBB Grubu Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, “Çocuk sinüslerinin gelişimleri 20 yaşına kadar sürüyor. Erişkinlerdekinin aksine, çocuk sinüzitlerinin belirtileri ve nedenleri daha belirsiz ve karışık olabilir. Sadece tanı ve tedavisindeki güçlükler nedeniyle değil fakat göz ve kafa içi yayılmalarına yol açma riski nedeniylede erişkin sinüzitlerinden farklılık gösterirler.” dedi.

Çocuk sinüzitlerinin inatçı ve sık sık tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu vurgulayan KBB ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, sinüzitin yazın iyileştiğini ancak kışın yeniden tekrarladığını da sözlerine ekledi. Doç. Dr. Şerbetçi, çocukların sinüzit olup olmadığını anlayabilmek ailelerin için bazı belirtilere dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek, şu önerilerde bulundu:

10–14 günden fazla süren soğuk algınlığı (nezle/grip), bazen hafif ateş yükselmesi ile birlikte olabilir. Burun tıkanıklığı, horlama, koyu kıvamlı, sarı-yeşil renkli burun akıntısı, geniz akıntısı, bazen boğazda yanma ile kendini belli edebilir.

Nefeste kötü koku, mide bulantısı ve/veya kusma, inatçı öksürükler, baş ağrısı (genelde 6 yaşından büyüklerde),
huzursuzluk, bitkinlik, kişilik değişimleri, gözlerin çevresinde şişme, gözaltlarında morluk sinüzitin belirtileri arasında yer alıyor.

Küçük çocukların bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş olduğundan, özellikle 7 yaşına kadar çocuklar burun, sinüs ve kulak enfeksiyonlarına daha yatkındırlar. Çoğunlukla nezle gibi virüslerle olan, sıradan üst solunum yolu enfeksiyonlarını takiben başlar. Eğer çocukta burun içerisinde geniz eti ve bazı yapısal başka etkenler de varsa sinüzit daha inatçı hale gelir. Üst solunum yolu alerjileri de sinüzite eğilim yaratan etkenlerin başında gelir. Çoğu üst solunum yolu ilaç kullanılmasa bile kendiliğinden iyileşir ama eğer çocuk bir hafta-on günlük bir süre sonrasında da halen hasta ise sinüzit açısından mutlaka değerlendirmek gerekir. Çocuğun bilinen çevresel alerjenlerden ve sigara dumanı gibi kirliliğe yol açan maddelerden uzak tutulması, varsa reflü hastalığının tedavi edilmesi ile sinüs enfeksiyonu riski azaltılabilir.
 
Geri
Üst