Çocuklarla etkili iletişim kurma

Uzman SühaN

Administrator
Çocuklarla etkili iletişim kurma
İletişim,çocukla iletişim,çocukla iletişim kurma,çocuklarla nasıl iletişim kurulur,doğru iletişim teknikleri,çocuğun iletişim problemleri,doğru iletişim örnekleri,okul öncesi çocukla iletişim



Çocukları uygun davranışlara doğru motive etmek için çeşitli stratejilere sahip olmanın yanı sıra, ebeveynler sağlıklı bir diyalog atmosferi oluşturabildikleri zaman çocuklarının sağlıklı gelişimlerine katgıda bulunabilir. Etkili ebeveyn-çocuk iletişimi, çocuklarda yüksek benlik saygısının temelidir. Üstelik, ebeveynler ve çocuklar arasındaki etkili iletişim, sorunlu davranışları önler ve çocukların başkalarıyla nasıl etkili bir şekilde etkileşim kuracağını anlamalarına yardımcı olur.




çocuklarla iletişim.jpg








İyi iletişim önemli bir yetiştirme becerisidir. Ebeveynlik, olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi kurulduğunda daha eğlenceli olabilir.İletişim yeteneği, hem sözlü hem de sözsüz olarak fikir ve duygu alışverişi yaparak başkalarıyla bağlantı kurma kabiliyeti ve arzusudur. Ebeveynlik, çocuğunuzla iletişim kurmakla ilgilidir. Pozitif iki yönlü iletişim, çocuğunuzun benlik saygısı oluşturmak için gereklidir. Çocuklar teşvik ve övgü sözleriyle gelişirlerken çocuğunuzu dinlemek, benlik saygısını artırır .





İyi Ebeveyn Çocuk İletişimi Temel İlkeleri




Çocuğunuz sohbet etmek istediğinde televizyonu kapatın

Fiziksel olarak çocuğun seviyesine inin ve konuşun.

Bir davranış veya bir olay hakkında çok kızgınsanız, soğukkanlılığınızı koruyun

Dikkatli ve nazik bir sesle dinleyin. Öyküsünü anlatmaya çalışırken çocuğuzun konuşmasını kesmeyin.

Çocuğuza çözüm için bazı özel adımların planlanmasında yardımcı olun.

Çocuklarınız endişelerden bahsederken, ne yaparsanız yapın ve dinleyin.

Müdahaleci olmadan söylediklerini ifade etmesine izin verin


Çocuğunuzun bakış açısıyla bir şeyleri görmeye çalışın.



İyi bir rol model olun !



Olumlu iletişim, tüm sağlıklı ilişkilerin önemli bir parçasıdır. Karşılıklı saygı, güven, bağlantı kurar ve çocuğunuzun benlik saygısını besler. Sağlıklı, pozitif iletişim standartını belirlediğimizde, çocuklar sağlıklı yaşam ilişkileri kurmalarına yardımcı olacak beceriler geliştiriyorlar. Çocuğunuz sizi çok dikkatli izliyor. Başkalarıyla saygı çerçevesi ile konuşursanız, muhtemelen önceliğinizi takip eder ve davranış ve şeklinizi üstlenir.


Nasıl iyi bir ebeveyn olunur ?




Bir çocuğun stres yönetimi, kendine güven ve daha sonraki hayatta motive olma kabiliyeti, erken çocukluk tecrübeleriyle bir ilgisi vardır. Kişinin kendine özgü kavramı, kim oldukları ve aile ve topluluktaki yerleri hakkında ne hissettikleri konusundaki duygularıdır. Bu iki ila altı yaş arasında gelişmeye başlar. Ebeveynler ve çocuklar arasındaki olumlu ilişkiler, çocuğun pozitif benlik kavramını oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Sürekli suçlama, yargılama ve eleştirilen bir çocuk olumsuz bir benlik kavramına sahip bir yetişkin haline gelebilir.


çocukla iletişim.jpg




Çocuklara disiplin uygulanırken dikkat edilmesi gerekenler




Küçük çocuklar için olumlu ifadeler


Çocuklar teşvik ve övgü sözleriyle gelişirler. Şöyle diyebilirsiniz:

Aferin

Bunu gerçekten iyi yaptın

seninle gurur duyuyorum

Seninle oynamayı seviyorum

Bu çok güzel bir resim.

Bu harika bir deneyimdi

sen çok düşüncelisin

Yardım için teşekkürler

Harika bir anı yakaladın

Bu inanılmaz

İyi fikir!

Sen yaptın!

Hadi oynayalım!



İyi iletişim becerileri, sorunları başarılı bir şekilde çözmemize ve kişiler arası ilişkiler sürdürmemize yardımcı olur. Bu yetişkinler de olduğu gibi küçük çocuklar için de geçerlidir. Başkalarıyla iletişim kurma süreci doğumdan başlar ve yaşam boyunca gelişmeye devam eder. Her yaştan insan, düşüncelerini ve hissettiklerini ifade etmekte zorluk çekebilir. Bazen doğru sözcükleri bulmakta zorlanırız. Bazen bir durum korkutucu görünür ve ne hissettiğimizi söylemekten çekiniriz. Bazen başkalarının bizden eğleneceklerinden veya bizi reddetmesinden korkuyoruz. Bu zorlukların hepsi özellikle küçük çocuklar için yaygındır. Benzer şekilde, iletişimin iki yönlü bir süreç olduğunu kabul etmek önemlidir. Dinleme yeteneği etkili kişiler arası iletişimde hayati önem taşır ve başkalarıyla duyarlı ve empati kurmakla bağlantılıdır. Bu nedenle çocuğunuzla konuşurken bağırmayın, yumuşak bir ses tonu kullanın. Onu sabırla dinleyin.Çocuklar bir anda yalnızca bir şeye konsantre olabilirler. Doğrudan çocuğa bakın ve adını söyleyin. Konuşurken elini tutun.


Bir çocuğun gelişim aşamalarını göz önüne alırsak: ilk önce aileleri, daha sonra kardeşleri ve arkadaşları ile ve daha sonra öğretmenleri gibi diğer yetişkinlerle iletişim kurarlar. Bir çocuk anne babasını izleyip dinleyerek ve ardından sözlerini ve davranışlarını taklit ederek iletişim kurmayı öğrenir; Çocuğunuzla ne kadar çok iletişim kurarsanız, bu becerileri o kadar erken ve çabucak geliştirirler. Okuma, çocuğunuzun iletişim yeterliliğini artırmaya yardımcı olmak için mükemmel bir etkinliktir; dil edinimini geliştirir ve bunları kolaylıkla ve net bir şekilde iletişim kurmalarına yardımcı olacak şekilde çeşitli kelime dağarcığı sunar. Böylece çocuğun rahat ve güvenle fikirlerini dile getirme ve paylaşma alışkanlığına sahip bir ortam yaratması sağlanır.





Asla çocuğunuzu kandırmaya çalışmayın. Soruları dürüstçe cevaplayın. Duygularınızı ve düşüncelerinizi paylaşın , çocuğun korkularını, fikirlerini ve hislerini kabul edin.Çocuğunuza yapamayacağınız şeyler için vaatlerde bulunmayın. Konuşurken kaba ve kırıcı kelimeler kullanmayın. Destekleyici sözcükler ve eylemler, çocukların benlik saygısını geliştirir. Sevginin etkili bir iletişim aracı olduğunu unutmayın.. Etkili ve olumlu iletişim için bu yönergeleri kullanın. Bu stratejileri modellediğinizde, çocuğunuz yalnızca sizinle değil herkesle sağlıklı bir iletişim kuracaktır.
 
merhaba ben daha önce evlenip boşanmış iki çocuklu biriyle evlendim. çocuklarla aram pek iyi değil beni hala benimsemiş değiller ne yaparsam yapayım çocuklara yaranamıyorum nasıl davranacağımı bilmiyorum.Bu konuda ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz.
 
Merhaba, Farklı yaş ve cinsiyetteki çocuklar yeni bir aileye farklı şekilde uyum sağlama eğilimindedir. İki yaşındaki bir kızın fiziksel ve duygusal gereksinimleri 13 yaşında bir çocuğunkinden farklıdır, ancak temel ihtiyaçlardaki farklılıklar için gelişme ve yaş farklılıklarını karıştırmamalıdır. Yaklaşımınızı farklı yaş ve cinsiyete göre ayarlamanız gerekecek, ancak güvenli bir ilişki kurma hedefiniz aynıdır .Bir kerede çok fazla değişiklik çocuğu rahatsız edebilir. İki aileyi bir araya getirirken ebeveynlik, disiplin, yaşam tarzı vb. Farklılıklar zorluklar yaratabilir ve çocuklar için bir hayal kırıklığı kaynağı olabilir.

Aile rutinleri ve ritüelleri oluşturmak, yeni üvey çocuklarınızla bağ kurmanıza ve ailenizi bir bütün olarak birleştirmenize yardımcı olabilir. Çocuklarla dışarıya çıkın parka, sinemaya, müzeye gidin. Ara ara küçük hediyeler alın. Sevginizi gösterin . Size güvenmelerini sağlayın. Olumsuz bir durum karşısın da kin tutmayın ve çatışmayı olumlu bir şekilde çözmeye çalışın . Çocuklar, sizinle eşiniz arasındaki sevgi, saygı ve açık iletişim görürlerse, kendilerini daha güvende hissedecek ve bu nitelikleri modelleme olasılıkları daha yüksektir. Eşinizle olan iletişiminize de dikkat edin. Gerekirse bir pedagog tan yardım alın.
 
çocuk,çocuk gelişimi,çocuklarla iletişim,doğru iletişim,okul öncesi çocuklarla iletişim,okul öncesi çoçukla iletişim nasıl kurulur


Çocukluk dönemindeki sosyal ve kişilik gelişimi, sosyal etkilerin, biyolojik olgunlaşmanın ve çocuğun sosyal dünyayla kendini temsil etmesinin etkileşimi yoluyla ortaya çıkar. Kişisel, Sosyal ve Duygusal gelişme, bir çocuğun gelişiminin bir araya geldiği ve çocuğun büyüyeceği kişiyi inşa etmesine yardımcı olan üç temel kriterdir.. Kişilik gelişimi, çocuğun kendisi, dünyası ve geleceği hakkındaki görüşünü belirleyen bilişsel, duygusal, motivasyonel ve mizacı özelliklerin sonucudur. Belirlenen mizaç, çocukluk davranışının kalıpları ve kişilik gelişimi üzerine doğrudan etkiye sahiptir.Çocukluk çağındaki çevresel olaylar, çocuk davranışını ve kişilik oluşumunu etkiler ve bu da çevreyi etkiler.


Benlik Saygısını Destekleyin


Pozitif benlik saygısı sağlıklı sosyal gelişim için kritik önem taşır. Çocukların davranışları, bakışı ve hedeflere yönelik ilerlemeleri konusunda iltifat edin. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılaması için fırsatlar sunun. Çocuklar kendilerini besleme ve soyunma gibi kendi kendine yardım becerilerini uygularken, büyük ve küçük motor becerilerini uygular, yeni şeyler deneme ve özgüvenlerini geliştirme için yeteneklerine güvenirler.Kendi kendine yetebilme becerileri, bir çocuk bakım programında zamana ve çaba göstermeye değer. Başarının sırrı, çocuklara yaşa uygun deneyimleri vermek ve çocukların başarılı olmasına yardımcı olmak için uygun desteği sağlamaktır.


Pozitif Ebeveyn Çocuk İlişkisi Neden Önemlidir?


Kişisel, Sosyal ve Duygusal Gelişme, yaşamdaki başarının temel taşlarıdır.Toplumsal ve duygusal gelişimin önemi bir çocuğun hayatının her alanında görülür. Bir çocuğun, kişisel duygularını yönetebilmesi, başkalarının duygu ve ihtiyaçlarını anlaması ve başkalarıyla pozitif etkileşim kurabilmesi için daha sonraki gelişimi için güçlü bir temel oluşturması gerekir. Sosyal ve duygusal gelişimdeki farklılıklar, bir çocuğun doğuştan gelen mizacı, kültürel etkiler, yetişkinler tarafından modellenen davranışlar, bir çocuğun yetişkinlerle ilişkilerinde hissedilen güvenlik seviyesi ve sosyal etkileşim için sağlanan fırsatlardan kaynaklanmaktadır.



Çocuğunuz doğduğundan bu yana bir benlik hissi ve çevrelerindeki dünya gelişiyor. Sosyal kalkınma , başkalarıyla olan etkileşimimizdir. Güvenli ilişkiler kurma yeteneğidir. Duygusal gelişme , duyguları düzenlemekte ve ifade etmektedir. Bir kişinin yaşam deneyimleri, genetik yapımı ve mizacı , sosyal-duygusal gelişimlerini etkileyebilir. Çocuğunuzun ilk rol modeli olarak onlara olumlu bir mesaj gönderin. Çocuğunuz için olumlu sosyal-duygusal fırsatlar sunun.



Bir çocuğun kişiliğinde çeşitli unsurlar vardır: mizaç , çevre ve karakter. Mizaç, çocuğun dünyaya yaklaşımını ve çocuğun dünyayı nasıl öğrendiğini belirleyen, genetik olarak belirlenmiş özellikler kümesidir. Kişilik özelliklerini belirten hiçbir gen yoktur, ancak bazı genler sinir sisteminin gelişimini kontrol eder ve bu da davranışları kontrol eder. Kişiliğin ikinci bir bileşeni, çocuğun özel ortamıyla ilgili uyarlamalı kalıplardan gelir. Çoğu psikolog, bu iki faktör-mizaç ve çevre- bir kişinin kişilik gelişimini en çok etkilediği konusunda hem fikirdir. Hangi faktörün kişilik gelişimini etkilediği konusunda hala tartışmalar sürerken, tüm uzmanlar yüksek kaliteli ebeveynliğin bir çocuğun kişilik gelişiminde kritik bir rol oynadığını kabul etmektedir.



Son olarak, kişiliğin üçüncü bileşeni karakterdir; bir kişinin nasıl düşündüğünü, hissettiğini ve davranışını belirleyen tecrübelerden öğrenilen duygusal, bilişsel ve davranışsal kalıplar dizisi. Kişinin karakteri, doğuştan gelen özelliklere ve erken deneyimlerine bağlı olmakla birlikte, yaşam boyunca gelişmeye devam etmektedir. Karakter bir kişinin ahlaki gelişimine de bağımlıdır .

Çocuklarda fiziksel, bilişsel ve sosyal gelişmeyi tartışırken, ebeveynlerin çocuklarıyla olan ilişkileri önemlidir. Duygular, tüm yönleriyle ebeveyn-çocuk ilişkilerinin gelişiminde ve yörüngesinde önemli rol oynamaktadır. Çocuğunuzla iletişim kurarken sevgi dolu olun.Uyum, ebeveyn-çocuk ilişkilerinde önemli bir faktördür. Çocukların aileleri ile güçlü ve pozitif ilişkileri olduğunda, okulda başarılı olma olasılığı daha yüksektir. Çocuklarınızın gelecekte başarılı , çevreleri ile uyum içinde olmalarını istiyorsanız bir rol model olarak davranışlarınıza dikkat edin ve çocuğunuzla bağlarınızı güçlendirin.
 
Geri
Üst