Çölyak hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Çölyak hastalığı nedenleri belirtileri ve tedavisi
Çölyak hastalığı, ince bağırsağın iltihaplandığı ve besin maddelerini absorbe edemediği yaygın bir sindirim koşuludur.Diyare, karın ağrısı ve şişkinlik gibi bir dizi belirtiye neden olabilir.Çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazıları daha tatsız semptomlar yaşarlar, bazıları demir eksikliği anemisi ve yorgunluk gibi hafif ve spesifik olmayan semptomlara sahip olabilir. Bu makalede çölyak, çölyak hastalığı,çölyak hastalığı nedenleri,çölyak hastalığı belirtileri,çölyak hastalığı tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Çölyak.jpg






Çölyak hastalığı genetik olarak yatkın insanlarda gluten alımının ince bağırsakta hasara neden olduğu ciddi bir otoimmün bozukluktur.Çölyak hastalığı olan insanlar glütenli (buğday, çavdar ve arpa bulunan bir protein) yediğinde, vücudu ince bağırsağa saldıran bir bağışıklık tepkisi alır. Vücut hasar gördüğünde, besinler vücuda tam olarak emilemezler.Çölyak hastalığı kalıtsaldır, yani ailelerden geçer.Tedavi edilmemiş -, çölyak hastalığı ek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunlar,diyabet ve multipl skleroz (MS), dermatit herpetiformis (kaşıntılı deri döküntüsü), anemi, osteoporoz, infertilite ve düşük, epilepsi ve migren gibi nörolojik durumlar, ve bağırsak kanseri gibi diğer otoimmün bozuklukların gelişimini içerir.


Hatırlanacak şeyler Ek bilgi ;


Çölyak hastalığı, bağışıklık sisteminin glutenle anormal şekilde reaksiyona girdiği bir otoimmün hastalıktır.Doğru teşhis ancak gastroskopi ile yapılabilir.Hiçbir belirtisi olmamasına rağmen ince bağırsağın hasar görmesi mümkündür.Tedavi yoktur, ancak çölyak hastalığı, yaşam boyu glütensiz bir diyetle yönetilebilir. Glutensız diyetinizin sağlıklı ve dengeli olmasını sağlamak önemlidir.




Çölyak hastalığına neden olan nedir?


Sebep glutene duyarlılıktır. Çölyak hastalığına barsaktaki gluten reaksiyonu neden olur. Gluten, belirli gıdaların bir parçasıdır , özellikle de buğday, arpa ve çavdardan yapılan gıdalar. Karın ağrıları, yorgunluk ve kilo kaybı gibi çeşitli belirtiler gelişebilir. Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi ortak gıdalar ile bunlardan yapılan ekmek, makarna ve bisküvi gibi gıdalardır. Çölyak hastalığı olan bazı insanlar yulaflara da duyarlıdır.


Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?


Çölyak hastalığının belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazıları daha tatsız semptomlar yaşarlar, bazıları demir eksikliği anemisi ve yorgunluk gibi hafif ve spesifik olmayan semptomlara sahip olabilir. Bazı insanlar hiç semptom yaşamayabilir

İshal

Kabızlık

Kusma

Bulantı

Yorgunluk

Deri döküntüsü,

Saç dökülmesi

Demir vitamin B12 eksikliği

Depresyon

Osteoproz

Kısırlık

Kemik ağrısı


Çölyak hastalığı olan bazı insanlarda bazen dermatit herpetiformis adı verilen kaşıntılı bir cilt rahatsızlığı ortaya çıkabilir.Yukarıda tanımlanan ortak belirtiler gelişirse, teşhis hızlı bir şekilde yapılabilir. Bununla birlikte, yaygın veya tipik semptomlar her zaman gelişmez.


Teşhis ve tedavi


Çölyak hastalığı, her yaştan insanı etkiliyor, ancak gelişmesi için hastalığa genetik yatkınlığa sahip olarak doğmanız gerekiyor. Çevresel faktörler daha sonra hastalığın tetiklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu, bebeklikten yetişkinliğe kadar her yaşta olabilir. Çölyak hastalığı endoskopi ile teşhis edilen bir multi-sistem bozukluğu olan hayat boyu bağışıklık durumdur. Çölyak hastalığında ortaya çıkan belli bir antikoru saptamak için kan testi doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Kan testi yapılmadan en az altı hafta boyunca gluten içermeyen bir diyetle beslenmeniz önemlidir.( Yiyeceklerin ve besin maddelerinin kötü emiliminin sizi ne kadar etkilediğini bulmak için başka testler yapılabilir. Örneğin, anemi ve vitamin, demir, protein seviyeleri için kan testleri. Kemiklerinizin kalsiyumun zayıf emilmesinden dolayı etkilenip etkilenmediğini görmek için özel bir kemik taraması) Çölyak hastalığının doğru bir şekilde doktor tarafından teşhis edilmesi çok önemlidir.Tanı, kan testleri ve küçük bir bağırsak biyopsisi ile konur.Çölyak hastalığı tedavi edilemez fakat kontrol altına alınabilir.Belirtilerinizden dolayı çölyak hastalığınız olduğundan kuşkulanıyorsanız, bir doktora görünün.
 
Çölyak hastalığı , bazı kişilerin gluten içeren gıdalarla olan bir problemidir . Gluten protein türüdür. Tahıllarda buğday, arpa, çavdar da bulunur.Çölyak hastalığı kalıtsaldır, yani ailelerden geçer. Çölyak hastalığı tedavi edilmezse ek ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.Çocuklarda, çölyak hastalığı büyümeyi yavaşlatarak ve kemikleri zayıflatabilir.Genellikle çölyak hastalığı , gıda intoleransı veya irritabl bağırsak sendromu gibi başka bir sorunla karıştırılır . Çölyak hastalığı teşhisi konduktan sonra, doktorunuz anemiyi kontrol etmek için kan testleri gibi daha fazla test yapabilir . Ayrıca bir kemik yoğunluğu muayenesine sahip olabilirsiniz.
 
Çölyak hastalığı sindirim ve otoimmün bir hastalıktır. Bir otoimmün bozukluk, bağışıklık sisteminin antikorları vücuda saldırmaya yönlendirdiği bir hastalıktır. Çölyak hastalığının antikoru, tahıllarda bulunan bir protein olan glutene karşı yönlendirilir. Çölyak hastalığının belirtileri değişir ve sindirim sorunları, anemi, deri döküntüleri ve eklem ve kemik ağrısı içerebilir. Çölyak hastalığınız varsa, gluten içeren gıdalar tüketmemelisiniz
 
Spesifik olarak, ince bağırsak, besinleri gıdalardan emmeye yardımcı olan birçok küçük projeksiyona sahiptir. Çölyak hastalığında bu hasar görür ve besinler düzgün bir şekilde absorbe edilemez.Çölyak hastalığı bağışıklık sisteminin gluteni bir tehdit olarak görmesine neden olur. Gluten, ekmeğe elastikiyet veren doğal olarak oluşan bir proteindir. (Buğday,Çavdar,Arpa Bu maddelerden türemiş ürünler.) Kötü yönetilen bir durumda, çölyak hastalığı ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Çölyak hastalığının teşhisi zordur. Belirtiler bireyler arasında çok değişebilir ve bazılarının belirgin belirtileri olmayabilir. Ne yazık ki, çölyak hastalığı herzaman gelişebilir. Hastalık için tetikleyici, genetik, çevre ve bağışıklık sistemi arasındaki karmaşık bir ilişkidir.
 
Geri
Üst