Dehb sadece çocuklarda görülmüyor!

ßeLeN

Paylaşımcı Melek
Üye
Dehb sadece çocuklarda görülmüyor!
Çogu zaman çocuklarımızda görülen bu hastalık bakın Melişler büyük insanlarda da görülüyor..
SADECE ÇOCUKLARDA GÖRÜLMÜYOR
dhb-231.jpg


Toplumda daha çok çocuklarda görüldüğü düşünülen DEHB, aslında yetişkin çağının da hastalığı. Beyindeki fonksiyon bozukluğundan kaynaklanan bu rahatsızlık, başka psikolojik sorunlarla karıştırıldığı için tedavide zaman kaybediliyor

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ile Hastalıkları Uzmanı Dr. Zafer Atasoy ergenlerde DEHB’i anlattı: “Genellikle DEHB’den kaynaklanan sorunlar aynı anda birçok işi yapmaya çalışan, kendini ve çevresindekileri bunaltan, aceleciliği, hızlı konuşması nedeniyle sıkça uyarılan, ilişkilerini sürdürmekte güçlük çeken yetişkinlerde karşımıza çıkıyor. Konuyla ilgili yapılan ataştırmalarda, uzmanlar Albert Einstein, Agatha Christie, Thomas Edison, Henry Ford, Walt Disney ve Wolfgang Amadeus Mozart’ı bu kategoriye dahil ediyor.
Erişkinlerde görülme oranı, yüzde 2-4 arasında değişiyor. Bu kişiler, çocukluk dönemlerinden itibaren etrafları tarafından “Çok farklı bir çocuktu, yerinde duramazdı” sözleriyle tanımlanıyor. Çocukluklarından itibaren sürekli uyarıldıkları için, okul ve iş hayatında başarısız olabiliyorlar. İstikrarsız davranıyor, başladıkları işi yarım bırakıyorlar.

Yanlış tanı tedayi etkiliyor
Yetişkinlerin ele alınması ve değerlendirilmesinde yaşanan en büyük sorun, belirtilerin farklı hastalıklarla karıştırılması. DEHB sıklıkla duygu durum bozuklukları, depresyon ve başarısızlık öyküleriyle görülüyor. Bu durumda geriye dönük bir inceleme, öykü araştırmasıyla kişide DEHB olabileceğini belirleniyor. Tanı koyarken uygulanan psikolojik testler de önemli yer tutuyor. Kişi verdiği cevaplara göre değerlendiriliyor ve tedavisinde bu düzensizliğe yönelik ilaç kullanılıyor. Kullanılan ilaç tedavisinin olumlu yanıtlarını çok hızlı alabiliyoruz. Ancak unutulmaması gereken bu sorunun kısa sürede tedavi edilemeyeciğidir. Bu nedenle kişi hastalığı yakından tanımalı ve doktoruyla işbirliği içinde olmalıdır.

NELER YAPABiLiRSiNiZ?
ilaçları önerildiği gibi kullanın: Eğer DEHB ya da başka bir bozukluk için herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, bu ilaçları reçetenizde belirtildiği gibi almanız gerekir. Dozu kaçırmak ya da kaçırılan dozu telafi etmek için bir kerede iki doz almayın. Eğer yan etkiler ya da başka sıkıntılar fark ediyorsanız, hiç vakit kaybetmeden doktorunuzla görüşün.

Organize olun: Günlük yapılması gereken işlerin listesini yapın, gün sonunda bunları tamamlamış olmaya çalışın. Bir ajanda kullanın, kendinize notlar yazın ve bir randevu ya da aktiviteyi hatırlamak için alarm kurun. Dürtüsel davranışlarınızı kontrol edin: Sonradan pişman olacağınız şeyleri yapmaya meyilliyseniz, bu dürtüsel davranışlarınızı yavaş yavaş nefes alıp verirken içinizden 10’a kadar sayarak kontrol edebilirsiniz. Genellikle, bu yöntem sayesinde dürtü ortaya çıktığı gibi yok olur.
Dikkat dağıtıcı etkenleri en aza indirin: Gün içinde dikkatinizi dağıtan şeyleri azaltmanın bir yolunu bulun. Eğer yüksek sesli müziğin ya da televizyonun dikkatinizi dağıttığını fark ederseniz, onları kapatın ya da kulak tıpası kullanın. Daha sakin bir yere geçip diğer insanlardan bu etkenleri azaltmalarını rica edin.
aktiviteler bulun: Diğer insanlardan daha fazla gergin ve enerjik olurlar. Bir hobi edinmek ya da aktiviteye katılmak enerjiyi azaltmaya yardımcı olacaktır.
Yardım isteyin: Rahatsız edici düşünce veya davranışlarınız varsa bir uzmana başvurun.

BU BELiRTiLERE DiKKAT
Konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık, dağınıklık, plansızlık, sabırsızlık, basit hatalar yapma, görevi erteleme, zamanı verimsiz kullanma, aklına geleni yapma, başkalarını dinlememe, sık sık söz kesme.
 
Geri
Üst