Depreme karşı cep telefonlu önlem

M

Misafir

Forum Okuru
Depreme karşı cep telefonlu önlem
Japonya'da cep telefonu operatörleri, abonelerini kendi bölgelerinde gerçekleşecek depremler konusunda önceden uyarmak için yürüttükleri çalışmalarda mesafe katetti. Depremin meydana gelmesinden önce uyarı göndermeye dayanan sistemlerin yakında kullanılmaya başlaması bekleniyor.

Ülkenin iki büyük operatörü NTT DoCoMo ve KDDI, erken uyarıya yönelik bir sistem üzerinde çalışıyor. Japonya'nın üçüncü büyük operatörü Softbank ise, benzer bir servis üzerinde ayrı bir çalışma sürdürüyor.

Birkaç ay içinde tamamlanması beklenen çalışmaların ardından kurulacak sistemler, depremi, ana sarsıntı gerçekleşmeden saniyeler önce tespit etmenin yöntemini geliştiren Japon Meteoroloji Kurumu'nun datasından faydalanacak.

Uygulamada ne tür mesajlaşma kullanılacağı konusunda açıklama yapılmazken, Japonya'da cep telefonlarında yoğun kullanılan e-postanın şebekede tıkanmaya yol açabileceği ifade edildi.

Meteoroloji Kurumu'nun erken uyarı sistemi asıl depremin öncesinde yeraltındaki ilk titreşimleri algılayarak güçlü sismik dalgaların yüzeye ulaşmasının öncesinde deprem şiddetini belirleyebliyor.

Dünyadaki büyük sarsıntıların yüzde 20'sien maruz kalan Japonya'da geliştirilecek sistem, Türkiye gibi ülkeler için de ön açıcı olabilir.
 
Geri
Üst