Derİ Hastaliklari-lupus

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
Derİ Hastaliklari-lupus
yüzdeki kızarıklıklar yüzdeki kızarıklar kızarıklık kızarıklıkların sebebi derideki kızarıklıklar
Lupus

Bu olağandışı hastalık, belirtilerinin şaşırtıcı değişkenliği ile tıbbi bir bilmecedir. İkisi de döküntülü olan, iki türü (sistemik ve diskoit) vardır. Lupus hastalığının iki türü vardır. Birincisi, bedenin birçok organını etkisi altına alan eritemli sistemik lupustur (sistemik lupus erithematosus). Öteki ise, yalnız deride olan bir hastalığı kapsar ve "diskoit lupus" olarak adlandırılır. İki tür de bir kızarıklık halindeki döküntüyle belirir. İki türde de bazen burnun iki yanında ve yanaklarında, kelebek biçiminde kızarıklıklar belirip, yüzün görünümünü kurdundiken benzetir ('lupus' Latince'de kurt anlamına, 'erithematosus'da kırmızılık anlamına gelir).

Diskoit lupus,genellikle 20 - 30 yaşları arasında ve kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Döküntü çoğunlukla yüzde yer alan, yuvarlak, pullu, disk benzeri bir kızarıklıktır. Yanaklarda, dudaklarda ve burunda da belirebilir. Güneş ışığına çok duyarlıdır ve bu yüzden hastaların güneşten sakınmaları gerekir. Diskoit lupusu olan hastaların kan testleri, eritemli sistemik lupusu olan hastalarla aynı sonuçları verir. Diskoit lupus sık sık eritemli sistemik lupusa dönüşürse de, pratik amaçlarla iki ayrı hastalık olarak incelenirler.

Eritamli sistemik lupus çok olağandışı bir tabloyla seyreder. Bedenin aşağı yukarı bütün organlarını ve sistemlerini etkileyebilir ve etkilediği sisteme ilişkin birçok belirtiye yol açabilir. Belirtiler zaman zaman gelip geçer. Hastalık dönemlerini birkaç yıl süren ara dönemler izleyebilir. Eritemli sistemik lupus, eskiden ciddi bir hastalık sayılmasına karşılık, günümüzde önemini yitirmiştir. Diskoit lupusta olduğu gibi, kadınlarda erkeklerden çok daha sık görülür. Bir erkeğe karşılık yaklaşık dokuz kadın hastalığa tutulur. Zenciler arasında da daha sık görülmektedir.

Nedenleri
Temelde, iki hastalığın nedeni de bilinmemektedir. Kesin olarak söylenebilecek tek nokta, bu hastalığın oluşumunda, bedenin yabancı maddelere karşı bağışıklık ya da savunma sistemindeki bozukluğun rol oynadığıdır. Bağışıklık sistemi, bakteri gibi zararlı saldırganlara karşı, onları yakalayıp etkisiz hale getirmek için antikorlar oluşturarak çalışır. Eritemli sistemik lupus hastalarında, bağışıklık sistemi yalnız dış etkenlere karşı değil, bedenin kendisine karşı da savaşan "otoantikor"lar yapar. Ama bu mekanizmalar da nedenleri açıklamada yeterli olamamaktadır.

Belirtiler
Diskoit lupusun yüzde kızarıklıktan başka belirtisi yoktur. Eritemli sistemik lupusta ise, ateşe bağlı olabilen hastalık nöbetleri vardır. Ayrıca, vakadan vakaya değişen belirtiler de görülebilir. Derideki kızarıklığın yanı sıra, artrite (eklem iltihabı) benzeyen eklem ağrısı ile akciğer iltihaplanması (zatülcempteki gibi) olabilir. Kalp de etkilenebilir ama en ciddisi, böbreklerin hastalanmasıdır. Aslında, ortaya çıkan tablo basittir. Garip, görünüşte birbiriyle bağlantısı bulunmayan belirtiler olabilir.

Tedavi
Diskoit lupus, etkilenen deri bölgesine kortizonlu krem sürülerek denetlenebilir. Steroitler, bağışıklık sistemini bastıran ilaçlardır. Eritemli sistemik lupus tedavisinde temel ilaç olarak kullanılırlar. Ancak günümüzde, uzun süre kullanıldıklarında (lupus hastalığı genellikle uzun süreli kullanımı gerektirir) yan etkilere yol açtıklarından, doktorlar bu ilaçları kullanmaya pek yanaşmamaktadırlar. Öteki seçenek, son yıllarda bulunan bağışıklık bastırıcı ilaçların kullanılmasıdır.

Diskoit lupus ciddi bir hastalık değildir. Ama inatçı olabilir ve kişiyi rahatsız edebilir. Eritemli sistemik lupus deri kızartısı biçiminde ve eklem ağrılarıyla uzun sürse bile genellikle daha az rahatsızlık verir. Ancak, ciddi böbrek yetmezliği tehlikesi yaratabilir
 
Geri
Üst