Devşirme Nedir?

T

TİTAN

Forum Okuru
Devşirme Nedir?
devşirme, nedir, ne demektir, kimlere denir, ne zaman vardı, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz

devsirme-1a4.jpg



Sevgili melekler,
Son zamanlarda ekranlarda izlenme rekoru kıran Muhteşem Yüzyıl dizisinin ,pek çok spekülasyona rağmen bizi tarihi konulara daha fazla yaklaştırdığı bir gerçek...Filmin en ilgi çekici karakterlerinden biri de Pargalı İbrahim adında bir devşirme...Peki devşirme ne demek?

Devşirme, Osmanlı İmparatorluğu'nun ele geçirdiği özellikle Rumeli ve Balkanlardaki Hıristiyan topraklardan genç ve yetenekli çocukların toplanarak, sıkı bir eğitim altında üstün bir asker ve yönetici sınıfı oluşturma sistemidir.



Osmanlılar; genç ve yetenekli çocukları seçerken alınacak olan çocuğun evdeki tek erkek çocuk olmaması şartı ile alınırdı ve yüz güzelliğide önemliydi.

Devşirmeler, Yeniçeri Ocağı ve Bostancı Ocağı'nın temelini oluşturur. Devşirme, Osmanlı'da fethedilen bölgelerdeki Hıristiyan ailelerin çocuklarının 1/5 ini alarak onları yetiştirip yeteneklerine göre; eğer güçlü ve dövüşmeye yatkınsa Yeniçeri, devlet işlerine yatkınsa Saray'a alınırdı.

Osmanlı tarihindeki büyük komutanların, devlet adamlarının vezirlerin pek çoğu devşirme sisteminden gelmekteydi. Bu ilk dönemlerde çok faydalı olmuştur. Osmanlı Ordusu'nda önemli yere sahip olmuşlardır. Ancak son dönemlerde suistimal edilmiş ve bozulmuştur. Devşirme sisteminin Osmanlı imparatorluğunun çözülmesindeki etkisi bugün önemli bir tarihsel tartışma konusudur.


Devşirme sistemi kaldırılıp yeniçeri olabilecek olan bulgarlar,sırplar,ermeniler balkan harbi,93 harbinde osmanlıya karşı savaşarak osmanlıyı parçalamışlardır,çok büyük hata olduğu ortadadır. Devşirme sistemi; Nepal, Pakistan ve Hindistan'da günümüzde de devam etmektedir. İlk devşirme sistemi I. Murat zamanında yapılmıştır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bilgilendirme için çok tşkler Titan :)
 
Geri
Üst