Diş eti enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Diş eti enfeksiyonları nedenleri ve tedavisi
Periodontal hastalıklar, basit dişeti inflamasyonundan, dişleri destekleyen yumuşak dokuya ve kemiğe büyük zarar verecek ciddi hastalığa kadar değişir. En kötü hallerde diş kaybı oluşur. Diş eti hastalığının durdurulması, yavaşlaması ya da kötüleşmesi, bu noktadan itibaren her gün dişlerinize ve diş etlerine ne kadar iyi baktığınıza bağlıdır.Bu makale diş, diş eti hastalıkları,diş eti problemleri ile ilgili belirtileri,nedenleri ve tedavisi gibi bilgileri içermektedir.


diş eti hastalıkları.jpg





Ağızlarımız bakteri dolu. Bu bakteriler, mukus ve diğer parçacıklarla birlikte dişlerde yapışkan, renksiz bir plak oluştururlar. Fırçalama ve diş ipi plaktan kurtulmanıza yardımcı olur. Çıkarılamayan plak sertleşebilir ve fırçalanmanın temizlenmediği tartar oluşturabilir. Sadece bir diş hekimi mesleki bir temizliği, tartarı kaldırabilir.Uzun plak ve tartar dişler üzerindeyken, onlar daha da zararlı olurlar. Bakteriler, diş eti iltihabı olarak adlandırılan dişetlerinin iltihaplanmasına neden olur. Diş eti iltihabında, diş etleri kırmızılaşır, şişer ve kolayca kanar. Diş eti iltihabı genellikle günlük fırçalama antibiyotik ve diş ipi ile tersine çevrilebilen hafif bir diş eti hastalığının tedavisidir .


Nedenler

Diş eti iltihabına katkıda bulunabilecek faktörler diyabet, sigara içme, yaşlanma, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar ve durumlar, stres, yetersiz beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, gebelik, madde kötüye kullanımı, HIV enfeksiyonu ve belirli ilaç kullanımı içermektedir.Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı ilerleyebilir. Zamanla, plak diş eti çizgisinin altında yayılabilir ve büyür. Bakteriler tarafından plakta üretilen toksinler dişetlerini tahriş eder.Dişler dişlerden ayrılarak enfekte olmuş cepler oluştururlar. Hastalık ilerledikçe cepler derinleşir enfeksiyon ilerler ve kemik kaybı oluşabilir.Çoğu zaman, bu yıkıcı süreç çok hafif semptomlara sahiptir. Sonunda, dişler gevşeyebilir ve çıkarılması gerekebilir.


Plak diş eti hastalığının başlıca nedeni. Bununla birlikte, diğer faktörler periodontal hastalığa katkıda bulunabilir. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Hormonal değişiklikler, sırasında ortaya çıkan hamilelik , ergenlik, menopoz ve aylık menstrüasyon , diş eti iltihabı geliştirmek için daha kolay hale getirirken , dişeti daha duyarlı olur.Hastalıklar , dişetinizin durumunu etkileyebilir. Buna bağışıklık sistemini etkileyen kanser veya HIV gibi hastalıklar dahildir. Kötü alışkanlıklar sigara gibi diş kaybına, dişeti çekilmesine yolaçabilir. Kullanılan bazı ilaçalrda dişeti problemlerine yolaçabilmektedir.Günlük olarak fırçalama ve diş ipi kullanmamak gibi kötü oral hijyen alışkanlıkları, diş eti iltihabının gelişmesini kolaylaştırır. Aile de diş hastalıkları öyküsü, diş eti iltihabının gelişimi için katkıda bulunan bir faktör olabilir.


Belirtiler


Dişeti hastalığı ağrısız bir şekilde ilerleyebilir, hastalığın geç dönemlerinde bile belirgin belirti üretmez.Herhangi bir belirti fark etmemenize rağmen hala dişeti hastalığınız olabilir.Dişeti hastalığının ilerleyişini yalnızca bir diş hekimi veya periodontolog tanıyabilir ve belirleyebilir. Belirli belirtiler, hastalığın bir kısmını gösterebilir. Dişeti hastalıklarının belirtileri şunları içerir:


Diş fırçalama sırasında ve sonrasında kanayan diş etleri

Kırmızı, şişmiş veya hassas diş etleri

Kalıcı kötü nefes veya kötü tat

Dişler ve diş etleri arasında derin cebin oluşumu

Sallanan dişler


Teşhis ve tedavi

Diş eti hastalığınız olduğundan şüpheleniyorsanız dişçiye görün, ne kadar çabuk davranırsanız o kadar iyidir. Diş eti iltihabınız varsa, diş etleriniz kızarık, şişmiş ve kanamalı olabilir. Bu aşamada, hastalık hala geri dönüşümlüdür.Gelişmiş diş eti hastalığına periodontit adı verilir. Dişleri destekleyen doku ve kemik kaybına ve zamanla daha şiddetli hale gelmesine neden olabilir.Dişleriniz bu süreçte gevşeyebilir. Bu yetişkinlerde periodontitin en yaygın şeklidir, ancak her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle yavaş yavaş kötüleşir, ancak hızlı ilerleme dönemleri olabilir.Agresif periodontit, sağlıklı hastalarda görülen periodontal hastalığın yıkıcı bir formudur. Ortak özellikler arasında hızlı doku ve kemik kaybıdır . Sistemik hastalıklar ile periodontal hastalıklar arasındaki araştırma devam etmektedir.



Şeker hastalığı veya inme gibi birkaç sağlık durumu ile ilişkili olabileceğini gösteriyor.Dişeti hastalığına yakalanma olasılığı vardır ve hiçbir uyarı işareti yoktur. Bu nedenle düzenli dental muayenelerin ve periodontal muayenelerin çok önemli olmasının bir nedeni de budur. Tedavi yöntemleri hastalığın türüne ve durumun ne derece ilerlediğine bağlıdır. Evde iyi diş bakımı, periodontal hastalığın daha ciddi ya da tekrarlayan olmasını önlemek için önemlidir. Dişlerinizi günde iki kez fırçalayın, günlük dişlerinizi temizleyin, dengeli bir diyetle yemek yeyin ve bir ömür boyu sağlıklı gülümsemeler için düzenli diş hekimi ziyaretleri planlayın.Tedavi seçenekleri, hastalığın evresine, önceki tedavilere nasıl tepki verdiğinize ve genel sağlığınıza bağlıdır. Seçenekler, bakteriyel büyümeyi kontrol eden cerrahi dışı terapilerden, destekleyici dokuları geri getirmek için cerrahiye kadar çeşitlilik gösterir.
 
Diş eti iltihabı çok yaygın bir durumdur ve ciddiyet açısından büyük farklılıklar gösterir. Dişler fırçalandığında veya diş ipi döktüğünde kolaylıkla kanayan kırmızı, şişmiş diş etleri ile karakterizedir. Periodontit ile diş eti iltihabı aynı şey değildir, ancak bazen bir kişi her ikisinden de etkilenebilir.Hem diş plakları hem de tartar zararlı bakteriler ile doludur ve dişlerden temizlenmezse, dişetleri tahriş edip diş eti iltihabına neden olurlar. Tedavi edilmeden bırakılırsa, diş eti iltihabı diş etlerinden kemiğe kadar uzanır ve periodontite yol açar.Periodontal hastalık ilerleyen aşamalara girdiğinde ve daha fazla kemik dokusu kaybolduğunda, dişler sonunda gevşeyebilir ve düşebilir.
 
Hormonal değişiklikler ergenlik , hamilelik ve menopoz genellikle diş eti iltihabında bir artış ile ilişkilidir. Hormonların artması, dişetleri içindeki kan damarlarının bakteri ve kimyasal saldırılara karşı daha hassastır. Ergenlik çağında, diş eti hastalığının yaygınlığı% 70-90 arasında değişir.Kanser ve kanser tedavisi, bir kişiyi enfeksiyona daha duyarlı hale getirir ve diş eti hastalığı riskini arttırır.Alkol oral savunma mekanizmalarını etkiler.Stres , vücudun bakteri istilasına karşı bağışıklık tepkisini bozar.Kötü nefes veya ağız kokusu , çoğunlukla diş eti hastalığı gibi ağız kusuru ile ilişkilidir.Plak ve tartar düzenli fırçalama, diş ipi ve profesyonel diş temizleme yöntemleri ile dişlerden ve dilden çıkarıldığında ağız hijyeni sağlanabilir.Durumun tersine çevrilmesi için bir kişinin ağız hijyeni ile tutarlı ve ısrarlı olması gerekir.
 
Geri
Üst