Diş hassasiyeti nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Diş hassasiyeti nedir ?
Bir çok kişi diş hassasiyetinden yakınmakatdır. Özellikle soğuk içecekler tüketildiğinde diş hassasiyeti kendini gösterir. Birey diş hassasiyetinden dolayı bazı besinlerden ve soğuk içecekleri tüketmekten kaçınır. Peki diş hassasiyeti neden olur ? Diş hassasiyetinin nedeni nedir ? Bu soruların cevabını makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


diş eti hassasiyeti.jpg






Dişler zamanla bir koşullardan etkilenip hasar görebilirler. Sağlıksız besinleri tüketmek, kötü bir ağız hijyeni, diş kaybına, diş çürümesine ve diş minelerinin aşınmasına hatta ve hatta diş eti çekilmesine bile neden olmaktadır. Özellikle diş bakımının gerektiği gibi yapılmaması diş kaybının nedenidir. Aşırı derecede asitli ve şekerli gıdaları tüketmek diş kaybının diğer nedenlerindendir. Diş problemleri tüm vücudumuzu olumsuz şekilde etkileyebilir.

Diş hassasiyeti, diş hekimliği hastalarının en sık görülen şikayetlerinden biridir.Bazı diş macunları, hassas dişleri olan insanlar için çok sert olabilecek aşındırıcı bileşenler içerir. Bazı beyazlatıcı diş macunlarında bulunan kimyasallarda diş minesini aşındırabilir. Sıcak ve soğuk içecekler, tatlı ve ekşi gıdalar ve hatta diş fırçası gibi uyaranlar geçici ancak akut diş ağrısı tetiklemesine izin verir. Neyse ki, diş hassasiyeti aşırı duyarlılığı tedavi edilebilir ve tedavi edilebilir.

Hassas Dişler için Alınacak Önlemler

Diş fırçanızı değiştirin. Ekstra yumuşak bir diş fırçası kullanmak kök yüzeylerin aşınmasını önleyecektir.
Dişlerinizi fırçaladıktan sonra en azından günlük olarak ağız bakım sularıyla gargara yapın .
Fırçalama tekniğini değiştirin . Yatay olarak fırçalamayı kaçının. Bu, diş aşınmasını ve diş köklerinin maruziyetini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Özel bir diş macunu deneyin. Sensodyne gibi özel olarak formüle edilmiş diş macunları rahatlamaya yardımcı olabilir. Bunlar, ağrılı sinir tepkisini azaltabilecek stronsiyum klorür ve potasyum nitrat gibi bileşikler içerir, ancak bunun için düzenli olarak kullanmanız gerekir
Düzenli olarak diş hekiminizi ziyaretleri planlayın. Tam bir temizlik, diş plakasını düşürecek ve hassasiyeti azaltacaktır.
Durumu şiddetlendiren gıdalardan kaçının. Sıcak kahve, dondurma, şarap ve greyfurt suyu vs çoğunlukla birinci sınıf suçlulardır..

Ağız ve diş sağlığı hakkında bilinmesi gerekenler




Diş erozyonu: Asidik yiyecek ve içeceklerden gelen asit saldırılarının neden olduğu diş minesi kaybıdır. Emaye yıpranmışsa, altında dentin açığa çıkar ve hassaslık doğurabilir.
Dişetleri doğal olarak geri çekilebilir ve dişlerin kökleri açığa çıkar ve daha hassas olabilir. Kök yüzeyleri korumak için bir mine tabakası yoktur.
Dişeti hastalığı: plak veya tartar birikimi, dişin desteğini yok etmesine neden olabilir
Bazı hastalar diş beyazlatma sırasında veya sonrasında kısa bir süre hassasiyet gösterir. Bunu tedaviye başlamadan önce diş hekiminizle görüşün.
Dişteki çatlak veya çürük dişinizi hassaslaştırabilir
Sert fırçalama işlemide dişi aşındırıp sızıya neden olabilir.

40 yaş üzerindeyseniz diş etlerinizin dişlerinizden uzaklaşıp diş köklerinizi açığa vurarak yıpranma ve aşınma belirtileri göstermesi olabilir. Bu köklerin onları korumak için mine yoktur, bu nedenle dişlerinin geri kalanından daha hassasdırlar. Dişlerinizdeki plak ve tartar birikimi diş etlerinizi geri çekebilir. Bazen hastalık yerleşebilir. Dişinizin kemik desteğini yok edebilir. Sigara kullanıyorsanız bilinki diş eti çekilmesini yaşamanız olasıdır. Diş sağlığınız ve genel sağlığınız için sigarayı bırakın.

Duyarlılık, genellikle sıcak veya soğuk yemek yiyerek veya soğuk havaya maruz kalarak başlayan kısa, keskin bir ağrı olarak tanımlanabilir. Ağrı sıklıkla takip eder. Hassas dişlerin ağrısını hafifletmeye yardımcı olmak için piyasaya sürülen birçok diş macunu markası vardır. Dişlerinizi fırçalamak için günde iki defa fluorürlü diş macunu kullanmalısınız. Ayrıca hassas alanların üzerini ovabilirsiniz. Bu diş macunlarının , etkili olması için düzenli olarak kullanmanız gerekir. Diş macunları herkeste işe yaramayabilir. Bunun yerine , yüksek florid içeriğine sahip bir alkolsüz gargarayı denemek isteyebilirsiniz . Bazıları hassasiyeti azaltmak için özel olarak tasarlanmıştır. Fırçalamadan sonra günde iki defa kullanılmalıdır lar .

Hassas diş ağrısının önlenmesinde ağız hijyeninin uygunluğu önemlidir.Sevgili okurlar diş hassasiyetinin nedenleri ile ilgili makalemizi incelediniz. Makalede yer alan septomlara sahipseniz en kısa zaman da bir diş hekime görünmenizde fayda vardır. Konuya dair soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altından paylaşabilir, sorularınıza en kısa sürede yanıt alabilirsiniz.
 
Diş hassasiyetini yaşamayan yoktur. Çok acılı bir deneyimdir. Kişinin günlük hayatını etkileyebilir. Öyleki yemek yemekten su içmekten kaçınabilirsiniz. Diş hassasiyeti genelde diş minesinin zarar görmesi yada diş etinin çekilmesi sonucu oluşabilir. Ayrıca diş törpüleme işlemi sonrası dişlerinizde hassasiyet olabilir. Diş hasasiyetini önlemek için düzenli olarak diş bakımınızı yapın. Günde en az 2-3 defa dişlerinizi fırçalayın. Belli periyotlarda hekim ziyaretlerinde bulunun. Diş hassasiyetinin nedeni belirlendikten sonra uygun bir tedavi uygulanacaktır. Aynı zaman da hekim bir takım önerilerde bulunacaktır. Diş hassasiyeti için kullanmanız gereken macun tavsiyesinde de bulunabilir. Genelde diş hassasiyetine sensodyn iyi gelmektedir. Hassas olan dişinize sensodyn uyguladıktan sonra bir kaç dakika içinde ağrının sızının ortadan kalktığını göreceksiniz. Ayrıca ağız bakım ürünlerini kullanmanız da önerilebilir.
 
Sıcak soğuk bir şeyler yiyip içerken dişimde ağrı oluyor çürük falan yokmuş diş hassasiyetim varmış ne yapabilirim ?
 
Diş hassasiyeti için sensodyn kullanın 1 dakika kadar kısa bir süre içinde hassasiyete bağlı ağrıyı giderir. Ayrıca tuzlu su ile gargara yapmak, hassasiyet olan bölgeye karanfil yağı uygulamakta hassasiyeti giderir. Ağız ve diş sağlığınızı korumak için ağız bakımınızı düzenli olarak yapın.
 
Geri
Üst