Diyabetik ayak nedir ?

Uzman SühaN

Administrator
Diyabetik ayak nedir ?
Diyabet hastalarında çeşitli ayak sorunları bir takım değişiklikler meydana gelebilir . Periferik arter hastalığı ve periferik nöropati olmak üzere iki temel koşul diyabetlilerde ayak problemleri riskinin artmasından sorumludur . Uzmanlar, diyabetli kişilerin yaklaşık % 10 nun bir noktada ayak ülseri geliştirdiğini öne sürüyor. Ayak problemleri geliştiğinde, bu sorunların derhal tedaviye ihtiyacı vardır. Bu makalede diyabetik ayak hastalığının nedenlerine ve tedavisine değineceğiz.

diyabetik ayak.jpg




Kontrolsüz diyabet sinirlere zarar verebilir. Bacak ve ayaklarınızdaki sinirlerinizde hasar varsa, ısı, soğukluk veya ağrı hissetmeyebilirsiniz. Bu diyabetik nöropati olarak adlandırılır. Diyabet vücudun enfeksiyonla mücadele kabiliyetini de düşürebilir. Diyabet iyi kontrol edilmezse, organların zarar görmesi ve bozulması olabileceği gibi bağışıklık sisteminin çökmeside muhtemeldir. Ayak sorunları genellikle şeker hastalığı olanlarda ortaya çıkar ve hızla ciddi hale gelebilir. Diyabetli kişiler, periferik arter hastalığı ve nöropati riski altındadır, ayrıca enfeksiyon gelişme riski yüksektir ve enfeksiyonları temizleme yeteneği düşüktür. Bu nedenle, diyabetliler sık sık ciddi ayak problemlerine ve enfeksiyon, kangrene nispeten yüksek riske maruz kalmaktadırlar.

Diyabet ayak ülseri için risk faktörleri nelerdir?

Aşağıdakiler, ayak ülseri geliştirme ihtimalini artırabilir:

nöropati
Zayıf kan dolaşımı
Yetersiz kontrollü diyabet
Zayıf ayna ayakkabıları giymek
Yalınayak yürümek
Sigara içmek , egzersiz yapmamak , fazla kilolu olmak , yüksek kolesterol veya kan basıncına sahip olmak diyabetli ayak ülseri riskini artırabilir.Uygun ayak bakımı, bu yaygın ayak problemlerini önlemeye yardımcı olabilir.


Diyabetin neden olduğu ayak problemlerinin belirtileri nelerdir ?

Bir ülser ciltte subkütan dokuyu veya hatta kas veya kemik seviyesini etkileyebilecek bir arıza olarak tanımlanır. Bu lezyonlar özellikle alt ekstremitelerde görülür. Bacak ve ayak ülserlerinin karakterlerini daha da belirleyebilecek birçok nedeni vardır.Nöropatinin duyusal bileşeni, yabancı cisimlerden, travmada veya ayağa artan basınç alanlarından gelen ağrıları algılama yeteneğini azaltır. Travma veya artan basınç eşliğinde sansasyon kaybı ciltte bozulmaya neden olur ve sıklıkla baskı bölgesinde ülser oluşumu eşlik eder. Venöz ülserli hastalar yorgun, şişmiş, ağrıyan bacaklardan şikayet edebilir. Bu ülserler ağrılı olabilir, ancak iskemik ülserlerde görülenler kadar şiddetli olamazlar. Bacaklar tipik olarak ödem görülür. Nöropatik, ülserasyonun altında yatan nedeni olmakla birlikte, birçok hasta yanma, karıncalanma ya da ayakların hissizleşmesinden yakınıyor. Ülser genellikle ayak tabanında, en çok ayak başparmağının altındadır. Arteriyel ülserler neredeyse daima acı vericidir. Cilt soğuk ve soluk olabilir.

Ayak problemlerini önleme :

Her zaman rahat, bir ayakkabı giyin. Evde terliksiz gezmeyin. Ayaklarınızı daime ılık suyla yıkayın ve kurulayın. Ayağınızda her hangi bir yara gelişimi varsa kontrollü izleyin. Topuklarınız kuruysa nemlendirici losyonlar sürün, tırnaklarınızı düzgün kesin . Sigara ,içiyorsanız bırakın ve doktor kontrollerinizi aksatmayın.

Kronik yüksek kan şekeri (glukoz) seviyeleri diyabetli kişilerde ciddi komplikasyonlar ile ilişkilendirilebilir . Ayaklar özellikle risk altındadır. Diyabetik nöropati ve periferik vasküler hastalık adı verilen iki durum, şeker hastalığı olan kişilerin ayaklarına (ve vücudun diğer bölgelerine) zarar verebilir. Kontrolsüz diyabet ile ilişkili kronik yüksek şeker seviyeleri, ağrı ve sıcaklığı hissetme kabiliyetine müdahale eden sinir hasarına neden olabilirdiyabetik nöropati olarak adlandırılan bu, diyabetli bir kişinin ayağındaki sorunları fark etmeme riskini artırıyor. Diyabeti olan insanlar ayakta yaralar veya kesikler fark etmeyebilir ve bu da bir enfeksiyona neden olabilir.

Diyabetin en sık karşılaşılan komplikasyonu hastaneye yatışa neden olur . Diyabetik ayak enfeksiyonunu ciddi komplikasyonudur ve cerrahi müdahale olasılığını artırır. Tedavi, enfeksiyonun yaygınlığı ve ciddiyetine koşullara dayanmaktadır. Hafif enfeksiyonlar, ayakta tedavi ortamında oral antibiyotikler, yara bakımı ve basınç düşürme ile tedavi edilir. Sevgili okurlar diyabetik ayak hastalığı ciddi bir sorundur. Şayet diyabetiniz varsa ve ayağınızda yara gelişimi söz konusu ise derhal tıbbi yardım alın. Diyabetik ayak hastalığı ile ilgili makelemizi incelediniz. Konuya dair soru ve önerilerinizi bizlerle bu başlık altın dan paylaşabilirsiniz.
 
Bizim bir akrabamız şeker hastasıydı. En son diyabet ayaklarına vurdu. Ayakları çok kötü durumdaydı . İlk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Ayaklarda derin yaralar iltihap ve morarma olmuştu. Sonun da ayağını kestiler bir yıl sonrada başka bir sağlık probleminden dolayı vefat etti. Valla sağlık insanın en büyük gizli hazinesi. Allah dermansız dertler vermesin.
 
Geri
Üst