Dizlerde sıvı birikmesi ödem olması

Uzman SühaN

Administrator
Dizlerde sıvı birikmesi ödem olması
dizde sıvı birikmesi nedenleri,dizde ödem olmasının nedenleri,diz hastalıkları,dizde sıvı birikmesinin tedavisi,dizde ödem ve tedavisi hakkında bilgiler



dd.jpg





Dizdeki su birikmesi yada ödem, tıp biliminde şişme ile karakterize olarak kullanılan genel bir terimdir. Şişmenin ortaya çıkması basit olarak uzun süreli olarak oturma, diyabet yada yüksek tansiyon gibi nedenler ile olmaktadır. Bu durum etkilenen bir sistemin göstergesi olarak belirtilerdir ve lenfödem olarak da isimlendirilir. Tüm bunların neden olduğunun anlaşılabilmesi için lenfatik sistemin çalışma mekanizmasının çok iyi kavranması gerekir.
Diz ŞişmesiLenfatik sistem, kan taşıyan damarlar gibi yapıya benzer damarlar ağına sahip bir filtreleme sistemidir. Bu damarlar atardamar (arter) ve toplardamarlar (venn) yanında bulunmaktadır. Kan damarları tamamen kapalı olmayıp kan basıncı nedeniyle hafif muhteviyatlı besin öğeleri kılcal kan damarı dışına elenir. Kılcal kan damarı dışına çıkan bu bileşenler, kılcallar ile lenf damarları arasında yer alan ve içinde hücrelerin bulunduğu doku sıvısına geçer. Elenen bu sıvı daha sonra lenf damarları tarafından alınır.
Dizde Sıvı Birikmesi Nedenleri
Lenf damarları sadece toplama özelliğine sahiptir. Lenf damarları içindeki sıvıya “lenf sıvısı” adı verilir. Lenf sıvısı sarımsı yada beyaz renkli olup sıvının bileşiminde alyuvar bulunmaz. Alyuvar bulunmamasına karşın, bol miktarda savunma sisteminin başrol oyuncuları olan lökosit içerir. Lenf sıvısında ayrıca yağda eriyen vitaminler yağ temelli maddeler de bulunmaktadır.
Lenf sıvısı kan kirliliğini gidermek ve filtrelemek için makrofajlar ve T- hücrelerinin bulunduğu lenf nodüllerine gönderilir. Lenf, ters bir işlem ile tekrardan kan dolaşımına dahil edilir.
Fakat yukarıda anlatılan sistemin problemli olması lenf sıvısının tahliye edilememesine ve kılcallar ile hücreler arasındaki sıvıda fazlalaşma görülmesine yol açar. Lenfödem adı da verilen bu durum Özellikle de diyabet ve hipertansiyon yada uzun süreli oturuşlar gibi olgulardan kaynaklanır. Kan basıncındaki artış (yüksek tansiyon) nedeni ile dokularda sıvı birikimi meydana gelir ve dizde sıvı birikimine yol açarak şişme şeklinde belirti verir. Bu problem ile başa çıkmanın en etkili ve kendi kendi yapılabilen yollarından biri tuzu azaltmaktır hatta mümkünse kullanmamaktır.
Baker Kisti Nedir?
Tuzu azalttığınızda daha fazla su içme güdünüz ortadan kalkacaktır ve bu da kan hacminizi azaltacak ve bu nedenle de kan basıncınız azalacaktır. Buna ek olarak, hızlı yardım için, sadece yatmak ve bacaklarınızı kalp seviyesinden yukarı tutmak bu sıvının giderilmesinde etkili bir çözüm olacaktır.
ÖDEM İÇİN DOĞAL TEDAVİ NEDİR?
Eğer hipertansiyonunuz varsa genellikle ACE inhibitörleri kullanılır. Bu tür ilaçlar Renin Anjiyotensin aldosteron sistemi adı verilen vücuttaki bir sistemi bozarak bu şekilde faydalı olmaktadır. Bu sistem, vücuttaki sodyum miktarını düzenleyen bir sistemdir. Sarımsak antihipertansif özelliklere sahip olduğu ve bu yönde, bu tüketilmelidir. İlgili alanın sıkıştırılması da yapabileceğiniz şeylerden biridir. Bunun için özel yapılmış bandajlarda bulunmaktadır.
 
Geri
Üst