Doç.Dr.Mesut Başak'tan HUrma Diyeti (Tokluk Diyeti)

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Doç.Dr.Mesut Başak'tan HUrma Diyeti (Tokluk Diyeti)
hurma diyeti, tokluk diyeti, hurmanın faydaları



Sevgili melekler, diyet yapmak isteyip bunu sağlıklı bir şekilde gerçekleştirmek isteyenler için, hurmayla yapılan tokluk diyeti hakkında görüşlerini yazan Doç.Dr.Mesut Başak'ın makalesini sizlerle paylaşıyoruz...


hurma9.jpeg



Cansızların en üstünü, "mercan" imiş, çünkü tıpkı bir bitki gibi davranıp, bulunduğu kaya üzerinde tutunurmuş. Bitkilerin en üstünü "hurma" imiş, çünkü hayvanlar gibi dişisi ve erkeği varmış ve döllenerek meyveleri olurmuş. Hayvanların en üstünü ise "at" imiş, çünkü insanlar gibi renkli rüya görürmüş. İnsanlığın en üstünü ise "Gaye İnsan, Ufuk Peygamber" olan O'dur.

İnsanlığın Gayesi ve Peygamberliğin Ufku diyor ki: "Size bir hurma ve bir su yeter." Bu sözü duyduğumda kendi kendime şunu düşündüm: Bir insanın sağlıklı olarak hayatını sürdürebilmesi için her gün mutlaka şeker (karbonhidrat) (% 50), protein (% 30) ve yağ (% 20) temel gıdalarını alması gerekir. Ayrıca sağlıklı yaşayabilmesi için birçok vitamin de almak zorundadır.

"O böyle söylüyor ise, bu mutlaka doğrudur." inancı ile hurmanın içeriğinde de mutlaka karbonhidrat, protein, yağ ve vitaminlerin olması gerekir diye düşündüm ve hemen hurmayı araştırmaya başladım. Gördüm ki hurmanın içinde neler yok ki, içerikleri alt alta yazdığımızda tam 3 sayfalık yer kaplıyor. Gerçekten de şeker, protein, yağ ve birçok vitamin mevcut. Enteresandır, hurmada hiç kolesterol yok ve bol miktarda lif içermektedir. 100 gram hurmada 280 kcal'lik enerji bulunmakta ve 21 gram su içermektedir. Hurmadaki vitaminleri ve mineralleri gördüğümde gerçekten çok şaşırdım; A, B1, B2, B6, C, K, niasin, folik asit vitaminleri ile birlikte sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, kükürt, klor, demir, çinko, bakır, mangan, flor, iyot gibi birçok mineraller mevcuttur. Hurmaya "İnsanın Halasıdır" diye boşuna dememişler, çünkü insan vücudunda bulunan hemen hemen tüm şeker, yağ, protein, vitamin ve mineraller hurmada da bulunmaktadır. Allah'ın Hz. Âdem'i (as) yaratırken kullanılan toprak çamurundan arta kalanından da hurmayı yarattığı rivayet edilmektedir, bundan dolayı insanlığın halası olarak bilinmektedir.

Evet, O yine doğru söylemişti... "Pekâlâ, O'nun iftarını açarken hurma ile açmasında da mutlaka bazı hikmetler olmalı" diye düşündüm. Ufacık aklımın ve acziyet içindeki tıbbî ilmimin yardımıyla dedim ki: Tüm gün aç kalan vücudumuzu ve nefsimizi hurma ile frenlemekteyiz. Çünkü hurma gerçekten iştahımızı kesiyor ve tokluk hissi oluşturuyor. Böylece azgın iştahımızı hurma ile körleterek, vücudumuzun aşırı derecede yiyecek bombardımanına maruz kalmasına engel oluyoruz.

Kardelen'in geçen sayısındaki (57) yazımda bahsettiğim obez hastamızın 164 kg'dan 140 kg'ya düşerken uyguladığımız (hastanın da onayını alarak) diyetin % 50'sini hurma oluşturmuştu. Yine her türlü diyete cevap vermeyen bir başka obez (şişman) hastamıza (onayını alarak) 2 ay süre ile sadece hurma ve su diyeti verdiğimizde 8 kg'lık bir zayıflama elde ettik. (Hastada herhangi bir yan etki gözlenmedi) Takdir edersiniz ki, 2 hasta ile bu "hurma diyeti"ni tıp hayatına geçirmek çok yanlış olacaktır. İnşallah önümüzdeki günlerde 8 hafta sürecek olan ve 80 obez hastanın katılacağı bir "Hurma-Tokluk Diyeti Çalışması"na başlayacağız.

Bu tıbbî çalışmanın sonuçlarından sonra "Hurma- Tokluk Diyeti"nin ne kadar uygulanabilir olduğunu inşallah hep birlikte göreceğiz.

ABD'nin Irak'taki askerlerini hurma ile beslediği haberini de yorumlarınıza bırakıyorum. Onlar bizi bizden daha iyi biliyorlar.

Kaynak : Doç. Dr. Mesut Başak ( İç Hastalıkları Uzmanı ) Kardelen Dergisi
 
Geri
Üst