Doğru emzirme için annelere tavsiyeler

Uzman SühaN

Administrator
Doğru emzirme için annelere tavsiyeler
bebek nasıl emzirilir,bebeği en iyi nasıl emzirebilirim,bebek emzirme teknikleri,bebek emzirmenin anneye faydaları,bebek emzirme hakkında soru ve cevaplar


emzirme.jpg


Hem anneye hem bebeğe sayısız faydası olan emzirme, doğru yapılmadığında yarar yerine zarar getirebilir. Uzmanlar, emzirmenin bebekle anne arasında sağladığı yakın temas nedeniyle özel bir bağ oluşmasına neden olduğunu ve bu sebeple ciddiye alınması gerektiğini belirtip, iyi emzirmenin püf noktalarını söyle sıralıyor…
  • Bebeğinizi her ağladığında emzirin.
  • Bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu bir çizgide, sizin vücudunuza paralel ve yakın olacak şekilde memenize yaklaştırın.
  • Bebeğinizin burnunu meme ucu hizasında getirin. Memeyi yakaladığında ağzını kocaman açmış olması ve yalnızca meme ucunu değil çevresindeki kahverengi alanı da mümkün olduğunca alttan ağzına almasını sağlayın.
  • Bebeğiniz memeden, kendiliğinden ayrılana kadar emzirin.

Anne sütü ile beslenmenin her bebeğin en doğal hakkı olduğunu belirten uzmanlar, bebeğin emmesi ile annenin ürettiği süt miktarının doğru orantılı olduğunu söylüyorlar. Peki başarılı ve doğru bir şekilde emzirmek için nelere dikkat edilmeli? İşte cevaplar…
Emzirme nasıl yapılmalıdır?
Anne sütünün yapımı ve artması annenin doğru beslenmesinin yanında bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi sonucu gelişir. Emzirmeden önce meme ucunuzu baş ve işaret parmağınızla yuvarlayarak daha belirgin hale getirebilirsiniz.
1. Bebeği kavramadığınız kolunuzla göğsünüzü destekleyin. Başparmağınızı areolanın (meme ucunu çevreleyen koyu renkli kısım) 1-2 cm. üzerine koyun, diğer parmağınızı da göğsünüzü alttan desteklemek üzere kullanın.
2. Göğüs ucunuzu bebeğin alt dudağına değdirerek ağzını açmasını sağlayın. Ağzını açar açmaz göğsünüze yaklaştırarak areolayı kavramasını sağlayın. Süt areolanın arkasında depolandığı için bebeğin ağzı areolanın hemen hemen hepsini kavramalıdır. Sadece meme ucunu alırsa süt gelmeyebilir ve göğüs ucunuz acır.
3. Bebek emerken çenesi göğsünüze değmelidir. Burnunun kapanmamasına dikkat edin. Sabırlı olun, doğru pozisyonu sağlamak için birçok kez denemeniz gerekebilir.
Bebeğinizi uyandırmak için neler yapabilirsiniz?
Bebeğinizin emmesi gerekiyor ama uyandıramıyorsanız;
1. Bebeğinizin üzerini soyun bezini değiştirin.
2. Ellerine, ayaklarına masaj yapın.
3. Yüzünü nemli bir havlu İle silin.
4. Burnunu hafifçe sıkın.
5. Kucağınıza alıp teninizle temasa geçirin.
Sütünüzün bebeğinize yeterli geldiğini nasıl anlarsınız?
1. Günde 5-6 kez bezini ıslatıyorsa,
2. Günde 2 veya daha fazla hardal sarısı cıvık ve pürlüklü kaka yapıyorsa,
3. Emdikten ve gazını çıkardıktan sonra sakinleyip uyuyorsa,
4. Aktifse ve sesli ağlıyorsa, yeterince anne sütü alıyor demektir.
Göğüs ucunuzun yara olmaması için neler yapmalısınız?
Yapılan çalışmalar göstermiştir ki, bebeğin anne göğüs ucunu alış şekli, göğüs ucu yara oluşmasını en fazla etkileyen faktördür. İlk 1 -2 haftada hafif acı ve yanma hissetmeniz normaldir. Eğer bebek emmeye başladıktan sonra göğüs uçlarınızda ağrı hissediyorsanız, bebeği memeden çekip vücut pozisyonunu tekrar ayarlayarak ağzını açıp göğüs ucunuzu dilinin üstüne ve damağına değdirerek deneyin.
Emzirmeden sonra 1 -2 damla sütü meme uçlarına sürün ve açık bırakarak kurutun. Göğüs uçlarında çatlama, kanama ve sürekli ağrı olması normal değildir, doktorunuza başvurun.
Anne sütünün bebekler için önemi nedir?
Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en İyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk süt (ağız sütü), bebek için çok önemlidir, çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır. Anne sütü bebekler için yaşamsal öneme sahip.
Bebeğin annesiyle sevgi bağı kurabilmesi için en iyi iletişim yolu emzirmedir. Ayrıca anne sütü İle beslenen bebeklerin IQ düzeyi, diğer besinlerle beslenen bebeklere göre 8 puan daha fazla oluyor.
Anne sütü neden bebekler için en iyi besindir?


Anne sütü, bebeğin ilk altı ay ihtiyacı olan protein, yağ, demir, vitamin gibi besin değerlerine sahiptir. Yalnız D vitamini yoktur, oda dışarıdan takviye edilir. Anne sütünün hazmı kolaydır, daima taze, temiz, ulaşılabilir, ekonomik ve bebeğe vermek üzere hazırdır.
Anne sütü bebekleri hangi hastalıklara karşı korur?
Anne sütü ve doğumdan sonra gelen İlk süt, soğuk algınlığı, İshal, öksürük gibi hastalıklardan korur. Anne sütü İle beslenmiş çocuklar astım, alerji, çocuk diyabeti gibi hastalıklara karşı daha dirençli oluyor ve kanser oranının daha düşük olduğu biliniyor. Anne sütü alan bebeklerde, pişik, kabızlık daha az görülür.
Anne sütü verilmeyen bebeklerde görülen riskler nelerdir?
Anne sütü İle beslenmeyen çocuklarda ölüm oranları beslenenlere göre 4-6 kat daha fazla. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre emziren kadın oranları yüksek olsaydı yılda 1.5 milyon bebeğin yaşamı kurtulacaktı.
Bebekler ne kadar süre anne sütü ile beslenmelidir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve UNICEF, anne sütü ile beslenmenin doğumdan hemen sonra ve ilk 6 ay yapılmasını söylüyor. Anne sütü ile beslenme ilk 6 aydan sonra uygun besin takviyeleri ile 2 yaş ve üzerine kadar devam etmelidir.
Emzirmenin anne sağlığına faydalan nedir?
Emzirme bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Doğumdan hemen sonra emzirme, doğum sonrası kanama riskini azaltır. Bebeğin annesini emmesinin anneyi idrar yolu enfeksiyonlarından, göğüs ve yumurtalık kanserinden koruduğu bilinmektedir.
Emzirmenin psikolojik faydaları nedir?
Emzirme anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu ilişki sağlar. Annenin duygusal açıdan tatminini sağlar. Bebek daha az ağlar. Anne bebeğine daha sevgi dolu davranır. Bebeği terk etme veya hırpalama olasılığı daha düşüktür.
Bebek her ağladığında emzirilmeli midir?
Evet, bebek her ağladığında emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genelde sık sık emmek isterler. Her islediğinde ve her ağladığında emzirilmesi anne sütünü de arttıracaktır.
Anne sütü sağılarak saklanabilir mi?
Bebeğinizden uzak kaldığınız durumlarda bebeğinizi anne sütü ile besleyebilirsiniz. Göğsünüzü sağıp, gerekli durumlarda bebeğe sağılmış sütünüzü verebilirsiniz. Göğsünüzü elinizle veya pompayla sağabilirsiniz.
Op. Dr. Mitra Özdemir
 
Geri
Üst