doğum kontrol hapı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir

renesme

Aktif Üye
Üye
doğum kontrol hapı hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir
doğum kontrol hapı

ertesi gün hapı
doğum kontrol hapı
ertesi gün hapının etkisi



Bu makalemiz, istenmeyen gebeliklerin yaşanmaması için kullanılan bir yöntemle ilgili melekler, ertesi gün hapı...

ertesi_gun_hapi-218.jpg



Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır ve Yan Etkileri Nelerdir?

Ertesi gün hapı, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanılmaksızın girilen ilişkiden doğabilecek gebeliğin önlenmesi için kullanılan haptır. Rahim içini gebelik oluşumuna elverişsiz hale getirir. Yumurtlamayı geciktirir ve döllenmiş yumurta hücresinin rahim içinde yuvarlanmasını geciktir anca; yumurta hücresi döllenmiş ise ertesi gün hapı etkili olmaz.


Ertesi Gün Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Ertesi gün hapı sürekli kullanılabilecek bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bu haplar ancak;
Doğum kontrol hapını almayı unuttuğunuzda
Prezervatif yırtıldığında
Diyafram kaydığında
Kontrolsüz boşalma yaşandığında
Tecavüz sonrasında kullanılabilir.


Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanır?
Ertesi gün hapı iki kez alınır. İlk hap cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde olmalıdır. Ne kadar gecikilirse hapın etkisi o kadar azalır. İkinci hap ise ilk hap alındıktan sonra 12 saat sonra alınmalıdır.


Ertesi Gün Hapı Yan Etkisi
Ertesi gün hapları östrojen ya da progesteron gibi hormonlar içerir. Bu hapların sürekli kullanılması vücuda aşırı yükleme olabileceğinden hormonel dengeyi bozabilir. Bununla birlikte bulantı, kusma, baş dönmesi, baş ağrısı ve gerilme hissi gibi yan etkilerde görülebilir. Bu yüzden ertesi gün hapları ayda bir kereden fazla alınmamalı.


Ertesi Gün Hapı Doğurganlığı Azaltır mı?
Ertesi gün hapı ile ilgili duyulan en büyük endişelerden biri ise bu hapların doğurganlığı azaltıp azaltmadığıdır fakat ertesi gün hapı kullanıldığı dönemde gebelik riskini engeller ve gelecekteki gebeliklere engel değildir. Dolayısıyla ertesi gün hapı doğurganlığı azaltmaz.


Yukarı

Ertesi Gün Hapı Kullanımı
Ertesi gün hapları istenmeyen gebeliklerin önlemek için bir hayat kurtarıcı. Anne olmaya kendisini hazır hissetmeyen kadınlar mutlaka gebelikten kaçınmalıdır. Bunun içinde doğru ve sağlıklı bir korunma yöntemine ihtiyaç var fakat bazen aksilikler ya da kazalar olabiliyor. Bu kazaların hem annenin hem de bebeğin mutsuzluğuna neden olmaması için ertesi gün hapı kullanılmalıdır. Bu yöntem kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olamaz. Bu haplar yüksek oranda hormon içerdikleri için aşırı kullanımda vücuda zarar verir. Bu yüzden sadece aşağıda ki durumlarda kullanılmalı.


Doğum kontrol hapını almayı unutmuş iseniz: doğum kontrol hapları düzenli kullanılmalıdır. Bazen içmeyi unuttuğunuz günler olabilir ya da düşünmeden cinsel ilişkiye girmiş olabilirsiniz. Böyle zamanlarda ertesi gün hapı kullanılabilir.


Kondom yırtıldığında: bazen hatalı üretim ya da hatalı kullanımdan dolayı kondomlar gebelikten koruyamaz. Bu durumu fark ettiğinizde mutlaka ertesi gün hapı kullanın.


Boşalma kontrol edilemediğinde: korunma yöntemi olarak geri çekilme gibi yöntemler kullanıyorsanız boşalmayı kontrol edememe gibi risklerinde olması normal. Bu durumda da ertesi gün hapı kullanılabilir.


Tecavüz: kişinin isteği dışında kurulan ilişkiden doğabilecek bir gebeliği hiçbir kadın istemez. Bu yüzden ertesi gün hapı kullanılması gereken bir önlemdir.

Ertesi gün hapının kullanımında zamanlama büyük önem taşıyor. İki kez alınması gereken ertesi gün hapının ilki ilişkiden sonraki 72 saatlik zaman içerisinde olmalı.
 
Geri
Üst