Doğum Kontrol Hapı Kullanılırken nelere dikkat etmeli ?

M

Misafir

Forum Okuru
Doğum Kontrol Hapı Kullanılırken nelere dikkat etmeli ?
doğum kontrol hapı kullanırken adet olunurmu hap kullanırken hamile kalınırmı yazz doğum kontrol hapı kullananlar yazz nasıl kullanılır hamileyken kullanılırsa ne olur
Doğum kontrolü nedir, hangi haplar nasıl kullanılır ? Evet meleklerim doğum kontrol hapı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz gibi konuları bilgileri veriyoruz. Umarım yararınıza olur.


Doğum kontrol hapları


Günümüzde kadınların en çok kullandığı doğum kontrol hapı, kombine oral
dogumkontrolhapi.jpg

kontraseptif denilenidir. Hapı kullanan kadının vücudunun her ay bir yumurta üretmesini engelleyen iki tür hormon vardır. Kadında yumurtlama olmadığı için hamilelik önlenmiş olur.
Doğum Kontrol Hapı Kullanılırken nelere dikkat etmeli ?
Kullanılan doğum kontrol hapının maksimum etkili olabilmesi için ilk kural düzenli olarak alınmasıdır.
menu.jpg

Haplar iki şekilde ambalajlanmıştır. İlkinde 21 hormon hapı vardır. Her gün bir adet hap yutulur ve tamamı bitince yeni hapa başlamadan önce yedi gün ara vermek gerekir. Bu yedi günde normal bir adet kanaması olur. Haplara yedi gün ara verdikten sonra tekrar başlamayı unutanlar için 28 haplık kutular vardır. Bu her gün bir hap alma düzenini korur. Paketin içinde, diğerinde olduğu gibi, 21 tane hormon hapının yanında yedi günlük arada alınmak üzere yedi tane de “yalancı” şeker hapı vardır. Bir paket bitince ikincisine başlanır.
Doğum kontrol haplarının yanında başka ilaç, vitamin veya şifalı otlar kullanıyorsanız doktorunuza bilgi veriniz. Bunlardan bazıları doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir.
Hapı Almayı Unutursanız Ne Olur ?
Hapı almakta 12 saatten daha az bir gecikme olduysa:
Yalnız unuttuğunuz hapı alın. Bir günde iki hap almış olsanız bile, bir sonraki hapı da her zamanki normal saatinde alın
Hapı almakta 12 saatten daha fazla bir gecikme olduysa:
Almayı unuttuğunuz hapı hemen alın. Bundan sonra almanız gereken hapı normal saatinde alın fakat önünüzdeki yedi gün, doğum kontrol hapı yanında, gebeliği önlemekte yardımcı olacak kondom, diyafram vb kullanın. Olay 21 haplık kutuları kullanırken ve bir paket içindeki haplardan yediden daha az hap kalmışken olduysa bu paketi bitirir bitirmez yedi gün ara vermeden yeni pakete başlayın. Olay 28 günlük hapları kullanırken olduysa önce o paketin içinde kaç tane daha hormon hapı kaldığına bakın. Yediden azsa, hormon haplarını bitirin ve şeker haplarını almadan yeni bir paket içindeki hormon haplarına başlayın.
Doğum Kontrol Hapının Sağlık Açısından Yararları Nedir ?
Cilt ile ve Adet Öncesi Gerginlikle (bazı kadınlarda adet öncesi görülen huy değişiklikleri veya diğer belirtiler) ilgili sorunlara iyi gelebilir.
Adet kanamasında miktarı ve sancıyı azaltabilir.
Yumurtalık ve rahim kanseri riskini azaltır.
Bütün Kadınlar Doğum Kontrol Hapını Kullanabilir Mi ?
Daha önce damarda kan pıhtılaşması (tromboz), kalp hastalığı, meme kanseri veya karaciğer hastalıkları gibi sorunları olan kadınlar hap kullanmamalıdır. Doğum kontrol hapı almaya başlamadan önce, aşağıda belirtilen noktalar sizin için geçerliyse doktorunuza bildiriniz:
o Sigara içmek (sigarayla birlikte doğum kontrolu hapı kullanmak kalp hastalığı ve felç riskini artırır)
o Yüksek tansiyon veya şeker hastalığı
o 35 yaşını geçmiş olmak
o Migren
Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir ?
Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bazılarında düzensiz kanama, kilo alma, baş ağrısı, bulantı, cinsel isteğin azalması, deri sorunları, huysuzluk, şişkinlik veya göğüslerde sancı görülse de yan etkiler iki üç ay içinde kaybolur. Doktordan başka bir hap vermesini istemekle sorunlar genellikle düzelebilir. Bazen hap kullanan kadınların yüzlerinde parça parça kararma olabilir. Bunu önlemek için şapka giymek ve güneş kremi kullanmak önerilir.
Doğum Kontrol Hapı Meme Kanserine Neden Olur Mu ?
Bu konu tartışmalıdır. Doktorların çoğuna göre meme kanseri riski çok azdır ve hapın değeri diğer kanserlerden korunmayı sağlamasıyla dengeli olarak ölçülmelidir.
Hap Kullanmak İleride Gebe Kalmayı Önler Mi ?
Hayır. Ancak, hap kullanmayı bırakırsanız adet kanamalarınızın normale dönmesi için bir iki ay geçebilir.
Doğum Kontrolü İçin Diğer Seçenekler Nelerdir ?
İçinde yalnız bir tür hormon bulunan ?mini-pill? veya üç ay süreli diğer doğum kontrolü yöntemlerinin neler olduğu hakkında doktorunuzdan veya Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Kliniklerinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
 
merhabalar yaa kızlar bırnı zyardımcı olun bana sol yumurtalıkta 5cm bı cıkılota kıstım var bugun doktora gıttım amelıyat olman ıcın sınır dedı 3 aylık bı dogum kontrol hapı verdı yazz 24 +4 verdı erıutmesı ıcın eger erımesse ve buyurse amelıyat dedıler ve sol yumurtaya yapısık ıse onuda alacagız dedıler ne yapamm lazım bılgı verın
 
slm

slm deri hastalığı için doktorum 24+4 kullanmamı söyledi fakat 1 ay içerisinde 3 kez adet oldum napmamm lazım
 
yazz 24+4 hapını kullanıyorum pembe haplarım bitti eşimle geri çekilme yoluyla ilişkiye girdik beyaz haplar bitti yeni kutuya başladım 6 gün oldu adet olmadım hamile olabilir miyim
 
Geri
Üst