Doğuştan rahmin olmaması

Uzman SühaN

Administrator
Doğuştan rahmin olmaması
bu konu;doğuştan rahim olmaması nedir,doğuştan vajen olmamasının sebepleri nelerdir hakkında bilgiler vermektedir


Kadınların doğuştan kaynaklanan nedenlerle ya da kanser gibi sonradan oluşan hastalıklar sebebiyle anne olamaması tarihe karışıyor. Artık kısırlık ve tüp bebek uygulamalarının yanı sıra rahim ve yumurtalık nakli yapılarak binlerce kadın, çocuk sahibi olabilecek.Bazı kadınlar vajinasız ya da rahimsiz olarak doğarlar. Bunlar ayrı ayrı olabilirlerse de, genellikle vajinanın yokluğu rahimin de yokluğu demektir. Buna karşın yumurtalıklar genellikle normaldir ve cinsel karakteristikler normal olarak gelişir.
Kadınlar genellikle böyle bir sorunları bulunduğunu bilmezler. Ya cinsel ilişkiye teşebbüs edince, gerçek bir girişin bulunmadığını farkederler ya da ayhali görmeyince doktora başvurduklarında durum ortaya çıkar.Rahim kaynaklı kısırlık nedenlerinden biri olan rahim yokluğu,hakkındaki tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz

r-259.jpg



Bu bozukluk kalıtımla ilgili olmayıp, çoğunlukla gebelik sırasında annenin geçirdiği bir hastalıktan ya da aldığı ilaçlardan olur.
Kadının vajinası yoksa ki, bu durum kendi kendine yapılan yoklama sırasında fark edilebilir, doktor onun kromozomlarını muayene edip normal olup olmadığına bakmalıdır. Göbekten periskopu sokup laparoskopi yaparak, rahim ve yumurtalıkların mevcut ve normal olup olmadıklarına da bakmalıdır.
Rahim de, yumurtalıklar da varsa (ki böyle durumlarda ender olarak bulunur), erkekten kadına cinsiyet değiştirme ameliyatlarında uygulanan plastik cerrahi teknikleriyle bir vajina yapılabilir. Bu ameliyatta bir tünel yapılır, sonra kalçanın iç tarafından alman bir deri parçasıyla örtülür. Temasından kokusuna kadar, gerçek bir vajinanın bütün özellikleri yaratılmış olur. Bu deri parçası sinir dokusunun hemen üstüne dikildiği için duygu noksanlığı olmaz ve orgazm da tümüyle normal olur. Bu işlem rahim ve yumurtalıklar bulunmadığı takdirde bile yapılabilir, fakat o zaman gebelik mümkün değildir.


Genelde hastalarda ürogenital sinüsten oluşan kısa bir vajen mevcuttur., Ender durumlarda vajen hiç gelişmemiştir. RKM Sendromu hastalarında büyüme ve gelişme gayet normaldir. Ayrıca genetik yapıları 46 XX şeklindedir. Bunun yanı sıra yumurtalık fonksiyonları normaldir. RKM Sendromu’nun 4000 - 5000 canlı doğumda bir görüldüğü biliniyor. Hastalığın nedeni hakkında kesin bilgi mevcut değildir. Hastalığa sahip kişilerde şikayetler genelde ergenlik çağında adet kanamalarının başlamaması ile başlar.
Bunun dışında vücut büyüme ve gelişmelerinde, göğüs gelişmelerinde bir anormallik yoktur. Ergenlik çağı gelişimlerinde de anormallik bulunmaz. Ancak vajen sıklıkla kısa olduğu için ilişki sırasında zorluk çekebilirler. Ayrıca RKM Sendromu hastalarının yaklaşık 1/3’ünde üriner sistem anomalileri ve %10’unda iskelet anomalileri mevcuttur. Üriner sistem anomalilerini tespit etmek için IVP çekilir. Genelde hastalarda bir böbreğin yokluğu veya normal dışı bir bölgede yerleşmiş olduğu gözlemlenir.
Genetik bir sorun olmadığı halde hastalara kromozom incelemesi yapılmak gerekir. Bunun nedeni hastalığın belirtilerinin Androjen İnsensitivite Sendromu’na (Testiküler Feminizasyon) benzemesidir. Ancak hastalarında Androjen İnsensitivite Sendromu kromozomlar 46 XY'dir. Hastaların normal cinsel hayatlarını sürdürebilmeleri için ameliyatla normal uzunlukta bir vajina oluşturulması gerekir. Vajen derinliğini arttırmak için ameliyat yapılmadan Frank tekniği uygulanabilir. Ancak bu teknik her zaman başarı sağlamaz ve rahatsızlık verici bir uygulamadır. Ameliyat yapılan tedavilerde McIndoe ve Williams vajinoplasti kullanılır.
Çocuk sahibi olmak için tek çare taşıyıcı anneliktir. Bu kadınlarda bebeğin gelişmesi için gerekli olan rahim olmadığı için alınan yumurtalar eşinin spermi ile döllendikten sonra embryo başka bir kadına aktarılarak bebeğin gelişimi sağlanır.

 
benim gibi ne çok insan varmış . 19 yaşındayım ama çaresizim. psikolojim alt üst
 
Bende ilk öğrendiğimde 18 yaşındaydim şuan 35 yaşındayım vajina ameliyatı oldum. En kötüsü eşimin ikinci evliligiyim ve sürekli hastalığımı kullanıp beni rencide etmesi oluyor.
 
Mrb ablcm sana nsl ulaşabilirim face fln kullnyomusun eğer kullnyosan lütfen konuslm bende aynı durumdayım ve derdimi paylaşmaya çok ihtycm var bizi bizden başka kimse anlmz biliyorum anlyamzlr anca yaşayan bilir ve ben seni çok iyi anlıyorum lütfen cvp yaz
 
slm adetime 4 gün kala test yaptım sonuç 48.8 çıktı hamilemiyim lütfen acil
 
Merhaba, hcg değeriniz görünürde gebelik lehine .Durumdan emin olmak için hekime görünün. Hekim muayenesi durumunuza netlik kazandırıcaktır..
 
Rahmi olmayanlara rahim nakli yapılıyormuş . Bir dönem tv de görmüştüm kadının birinin doğuştan rahmi yokmuş rahim nakli yapılmış Hatta doğum bile yapmıştı. Valla ölümden başka herşeyin çaresi var hanımlar.
 
Benimde doğuştan rahmim yok ve bende birtek ben boyleyim sananlardanım dediğiniz gibi aynı durumda olan insanlarla konuşmaya ihtiyacım var bende 15 yaşında öğrendim şuan 34 yaşındayım cok zorlu süreçler atlattım sizin yorunızuda görünce yazmak istedim
 
Geri
Üst