Duphaston Tablet Ne İşe Yarar?

Uzman SühaN

Administrator
Duphaston Tablet Ne İşe Yarar?
duphaston ilaç nedir,duphaston nasıl kullanılır,duphaston ne için kullanılır,duphastonla hamile kalınırmı,duphaston adet gecikmesi yaparmı,duphaston hakkında bilgiler
d.jpg



DUPHASTON'un etkili maddesi olan didrogesteron (6-dehidroretro-progesteron) genital sistemin mukozası üstüne oral yoldan selektif progestatif bir etkinlik gösterir.

ENDİKASYONLARI

DUPHASTON, endojen progesteron eksikliği kanıtlanmış ya da şüphe edilen vakalarda ya da DUPHASTON'un spesifik etkisinin klinik olarak görüldüğü aşağıdaki durumlarda endikedir.

• kısırlık

• itiyadi düşükler

• dismenore

• endometrioz

• adet düzensizlikleri

• düşük tehdidi

Ayrıca östrojenik bir madde ile kombine edilerek DUPHASTON aşağıdaki durumlarda da uygulanabilir.

• sekonder amenoreler

• fonksiyonel kanamalar

UYARILAR / ÖNLEMLER

İtiyadi düşükler ve düşük tehdidinde DUPHASTON tedavisi abortusun (düşüğün) farkına varılmamasına, ölü fetüsün gereksiz yere uterusta kalmasına neden olabilir.

YAN ETKİLER / ADVERS ETKİLER

Tedavi edilen vakaların küçük bir yüzdesinde ara kanamalar, hafif şiddette mide-barsak bozuklukları ve bulantı meydana gelir.

Ara kanamalar genellikle düşük dozların sık aralıklarla uygulanması sonucu kontrol altına alınabilir. Progestatif ilaçlar akne, saçlarda yağlanma ve memelerde duyarlık oluşturabilir, karaciğer itrah fonksiyonunu azaltabilir, vaginada mukoza atrofisi, vaginit ve lökoreye neden olabilir.

BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZ

Aşağıdaki doz şeması genel bir öğütleme olarak hazırlanmıştır.

Optimal terapötik sonuçlar elde etmek için dozaj hastalığın niteliğine ve derecesine göre ayarlanmalıdır. Günlük dozlar mümkün olduğu kadar eşit miktarlar halinde ve eşit aralıklarla verilmelidir.

Endojen progesteron eksikliğinin yol açtığı kısırlık

Endojen progesteron eksikliğinin yol açtığı kısırlık vakalarında DUPHASTON progesteron eksikliğini karşılamak amacıyla kullanılır.

Kısırlıkta dozaj

Adetin 14-25'ci günleri arasında iki defa 5 mg DUPHASTON verilir. Tedaviye en az arka arkaya 6 siklus devam edilmelidir. Bu tedavi sırasında gebelik meydana gelirse, gebeliğin ilk birkaç ayında da itiyadi düşükler için belirtilen doz şemasına göre tedaviye devam edilmesi öğütlenir.

DUPHASTON termojenik etkiye sahip olmadığından, bazal ısı ölçülerek ovülasyonun meydana gelip gelmediği anlaşılabilir.

Böylece, DUPHASTON tedavisi sırasında gebeliğin olup olmadığı sadece menstrüasyonun durmuş olması ile değil, aynı zamanda bazal ısının ölçülmesi ile de tespit edilebilir.

DUPHASTON'un vagina epiteli üzerinde progestatif etkisi olması nedeniyle de vaginal sitoloji incelenerek tedavi süresi ve dozajı düzenlemek mümkündür.

Düşük tehdidi ve itiyadi düşük

Düşüğe yol açan nedenlerden birisi de endojen progesteron eksikliği olabilir. Böyle durumlarda endojen progesteron yerine geçebilecek ya da tamamlayıcı progestatif bir madde ile tedavi endikedir. Bu amaçla kullanılacak progesteronların dişi fetüste ve/veya annede maskülinizasyon ve virilizasyona yol açmaması gerekmektedir.

Diğer birçok progestatif maddenin aksine, DUPHASTON'un maskülinizasyon ve virilizasyona yol açıcı niteliklere sahip olmadığı gösterilmiştir. Bu üstünlüklerine bağlı olarak DUPHASTON, düşük tehdidi ve itiyadi düşükte uygun bir tedavi sağlar.

Düşük tehdidinde dozaj

Başlangıç dozu olarak hemen 40 mg DUPHASTON uygulanır ve bundan sonra her 8 saatte 10-5 mg'la devam edilir. Eğer tedavi sırasında belirtiler tekrarlar ya da kaybolmazsa, doz her 8 saatta bir 10 mg artırılır. Belirtiler kaybolduktan sonra, etkili olduğu anlaşılan doz ile tedaviye bir hafta devam edilmeli ve daha sonra doz yavaş yavaş azaltılmalıdır. Eğer belirtiler tekrarlarsa, tedaviye hemen etkili olduğu kanıtlanmış dozla başlamalıdır.

İtiyadi düşükte dozaj

Tedaviye mümkün olduğu kadar erken, tercihen ilkahtan önce başlanmalıdır. Siklusun 14 ile 24'cü günleri arasında günde iki defa, en düşük doz olarak 5 mg uygulanır. İlkahtan sonra tedaviye hergün devam edilir. Tedaviye muhakkak gebeliğin 20'ci haftasına kadar devam edilmelidir; daha sonra doz yavaş yavaş azaltılır. Dozaj vaginal sitolojide yapılan araştırmaların sonuçlarına dayanılarak ta bulunabilir. Tedavi sırasında düşük tehdidi belirtileri ortaya çıkarsa tedaviye düşük tehdidi için öğütlendiği şekilde devam edilir.

Dismenore

Siklusun 5'ci gününden 25'ci gününe kadar günde 2 defa 10-5 mg DUPHASTON uygulanır(*).

Endometrioz

Endometriozun DUPHASTON ile tedavisi, yalnız belirtileri (ağrı gibi) ortadan kaldırmakla kalmaz, ayrıca ovülasyonu önlemeden ya da menstrüasyonu bozmadan terapötik etki de sağlar. Bu nedenle tedavi sırasında gebe kalınması mümkündür.

Endometriozda dozaj

Günde 3-2 defa 10-5 mg DUPHASTON, siklusun 5'ci gününden 25'ci gününe kadar ya da devamlı olarak uygulanır(*).

Adet düzensizliklerinde

DUPHASTON, endojen progesteron eksikliğine bağlı kısa luteal devrenin yol açtığı menstrüel siklus düzensizliklerinin tedavisinde endikedir.

Düzensiz menstrüal sikluslarda dozaj

Adetin başlamasını izleyen 11'ci ile 25'ci günler arasında güde 2 defa 5 mg DUPHASTON uygulanır.

Amenore

Amenorede endojen progesteron eksikliğinin yanısıra sıklıkla, östrojen eksikliği de görüldüğünden bu endikasyonda DUPHASTON'un östrojenik madde ile birlikte kullanılması gereklidir.

Amenorede dozaj

Siklusun 1-25'ci günleri arasında 0.05 mg etinilöstradiol ve 11-25'ci günleri arasında günde 2 defa 5 mg DUPHASTON verilir. Bir sonraki siklusu meydana getirebilmek için kanamadan 5 gün sonra aynı dozaj şeması uygulanır.

FONKSİYONEL KANAMALARDA

Kanamayı durdurmak için dozaj

5 ile 7 gün süreyle günde 4 defa 5 mg DUPHASTON ile 0.05 mg etinilöstradiol ile birlikte uygulanır.

Daha sonraki şiddetli kanamaları önlemek için dozaj

Siklusun ll'ci gününden 19'cu gününe kadar:

Günde 1 defa 5 mg DUPHASTON, 0.05 mg etinilöstradiol ile birlikte uygulanır.

Siklusun 19'cu gününden 25'ci gününe kadar

Günde 2 defa 5 mg DUPHASTON, 0.05 mg etinilöstradiol ile birlikte uygulanır.

Doktora danışılmadan kullanılmamalıdır.

Çocukların ulaşamayacakları yerlerde ve ambalajında saklayınız.
 
Kısırlık, düşük tehdidi,sancılı adet,endometrioz,adet düzensizlikleri gibi rahatsızlıklarda kullanılır Duphaston.Bu ilaç gayet etkilidir ve saydığımız olumsuzlukların tedavisin de olumlu sonuçlar verir.Duphaston ilaç kullananlar ,deneyimlerini bizlerle bu başlık altından paylaşabilir,ilaç ile ilgili soruları da bu başlık altından yönlendirebilirsiniz.
 
doktor banada dupaston verdi daha önce düşük yapmıştım şimdi günüm geçti kulanıyorum düşüğü engellermi acaba
 
Merhaba ,
Sorunuza dair ayrıntılar yazının içeriğin de yer alıyor. Yazımızı dikkatlice okumanızı öneriyorum. Evet Duphaston düşük tehtidin de kullanılır ve düşüğü engeller..
 
1 sene geçmiş konu açılalı,fakat bende aklımdaki soruları sormak istiyorum.duphaston kullanırken 6 günümde kahverengi lekelenmeler başladı.10 gün kullandım ilacım bitti fakat lekelenmeler halâ devam etmekte.Beklenen btn tarihim 15 aralık.Benim durumumda olan varmı,merak ediyorum neden oluyor acaba bu lekelenmeler?
 
Merhaba, duphaston progesteron hormonuna benziyen bir ilaçtır. Bir çok hastalığın tedavisin de kullanılır. İlaç hormon bazlı olduğundan lekelenme gibi septomlar görülülebilir. Duphaston kullanımı esnasında ve sonrasında görülen lekelenmeler endişe yaratacak bir durum değildir. Bu ilacın alındığı ilk aylarda görülen yaygın bir durumdur. Yine de ilacı reçete eden doktorunuza durumunuzu bildirin..
 
İlacın prospektüsü nü okuduğumda yazıyordu evet,ama bu kadar uzun sürer mi acaba diye merak ettim.ayın 15 ini bekliyorum rengi olursam(inşallah olmam )ikinci günümde tahlil yapılıcak.Bu arada Rahim filmi çekilmiştim o yaparım acaba bilginiz varmı?
 
Yani lekelenme ilaç kaynaklı beklenen bir durum. Rahim filmi çekiminden sonra lekelenme kısa süreli olur bir kaç gün sürer. Sizinki ilaç kaynaklı.. Mutlu haberlerinizi almayı diliyorum.
 
Merhaba, duphaston progesteron hormonuna benziyen bir ilaçtır. Bir çok hastalığın tedavisin de kullanılır. İlaç hormon bazlı olduğundan lekelenme gibi septomlar görülülebilir. Duphaston kullanımı esnasında ve sonrasında görülen lekelenmeler endişe yaratacak bir durum değildir. Bu ilacın alındığı ilk aylarda görülen yaygın bir durumdur. Yine de ilacı reçete eden doktorunuza durumunuzu bildirin..
Ya Ben Ella kullanmıştım adet günüm de kahverengi lekeler oldu ama adet degldi doktora gittim ilişkiden sonra 11.gundu kanda Gebelik testi yaptrdk negatf göbek kısmından yani üstten usg ye baktk temiz dedi ertesi gün haplari tuz ruhudur binevi dedi ve dophaston u Verdi ilk gün kullandgmda çok az kanamam oldu sabah kalktgmda adet gbiym kanamam sancm aynı adet doktora msj attim kullanmaya devam et kesersen kanaman çok olur dedi şimdi bu gördüğüm adet mi yoksa ilaçtan kaynaklanan bsy mi acaba
 
Kullandığınız ilaçtan ( ella ) dolayı lekelenme yaşamışsınız . Ertesi gün hapları adet dönemini ve miktarını etkileyebilir. Sonraki kanamanız da diğer ilaç kaynaklı .İlacınızı hekiminizin önerdiği şekilde kullanın ve son kanama tarihinizi not alın.
 
Geri
Üst