Düşük yaptım depresondayım ne yapmalıyım ?

Uzman SühaN

Administrator
Düşük yaptım depresondayım ne yapmalıyım ?
Bir düşük hamileliğin 20. haftasından önce bir embriyo veya fetüsün kaybedilmesi demektir. Düşükler nadir bir olay değildir .Beş gebeliğin birin de görülebilir. Bir kadın için bunu atlatmak , acılı ve travmatik bir deneyim olabilir . Çiftler potansiyel bir çocuğun kaybını ve bununla birlikte gelen umutları ve hayalleri ile yas tutuyor .


Gebeliklerin çoğunda sağlıklı bebeklerin ortaya çıkmasına rağmen , bilinen gebeliklerin yaklaşık yüzde 10-20 si düşük yapmakla sonuçlanır. Bir düşük, 20. haftadan önce meydana gelen ani bir gebelik kaybıdır. Çoğu düşükler gebeliğin ilk üç ayında görülür.



düşük sonrası depresyon.jpg






Düşükler, spontan düşükler olarak da bilinir, genellikle bebek rahim içinde normal gelişmediğinde ortaya çıkar. Düşüklerin kesin sebepleri tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, bebeklerin genleri veya kromozomları ile ilgili sorunlar yaşarsa, düşüklerin gerçekleşebileceği düşünülmektedir. Annedeki bazı sağlık koşulları da düşüğe neden olabilir.

Düşükten sonra kadının psikolojisi

Düşük, çocuk doğurma deneyimlerinin bir parçasıdır .Gebelik kaybınız olduysa çok fazla acı çekiyor olabilirsiniz. Düşüğün duygusal etkisi fiziksel etkisin den daha zordur.Düşük sonrası Kadınlar, hissizlik, güvensizlik, öfke, suçluluk, hüzün, depresyon ve konsantrasyon zorluğu gibi durumları yaşayabilir. Hamilelik çok erken sona ermiş olsa bile, bir anne ile bebeği arasındaki bağlanma duygusu güçlü olabilir. Bazı kadınlar duygusal sıkıntılarından çok fiziksel belirtiler yaşarlar. Bu belirtiler şunlardır: yorgunluk , uyku sorunları , zor konsantre, iştah kaybı ve sık ağlama atakları. Düşükten sonra ortaya çıkan hormonal değişiklikler bu belirtileri yoğunlaştırabilir.

Hamilelik kaybı ne zaman olursa olsun ya da koşullar ne olursa olsun yıkıcıdır. Hamilelik kaybınızı ve neler olduğunu kabullenmenize izin verin .

Hamilelik kaybından sonra aşağıdakileri içeren bir dizi duygu yaşayabilirsiniz:

inkar. İlk önce, olanları kavramak imkansız olabilir. Kendinizi şok ya da inanmama durumunda bulabilirsiniz.
Suç. Hamilelik kaybını önlemek için her şeyi yapıp yapmadığınızı ı merak edebilirsiniz.
Öfke. Kaybınız ne olursa olsun, kendinize, eşinize doktorunuza kızmış olabilirsiniz. Kaybınızın haksızlığına da kızgınlık duyabilirsiniz.
Depresyon. Depresyon belirtileri gelişebilir , normal aktivitelerde ilgi veya zevk kaybı, yeme ya da uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler ve konsantre olma , karar verme konusunda sorunlar.
İmrenme. Hamile kadınlara imrenebilirsiniz. Çevrenizdeki tüm hamileler dikkatinizi çekebilir
Hasret. Derin veya endişeli özlem duyguları yaşayabilir ve bebeğinizle birlikte olmak arzusunu yaşayabilirsiniz. .

Düşük sonrası çiftlerin durumu

Gebelik kaybı, bir çiftin ilişkisini büyük ölçüde etkileyebilir. Ya onları parçalayabilir veya onları birbirine daha yakın hale getirebilir. Bu zorlu dönemde çiftlerin biribirine destek olması gerekir . Bir gebelik kaybı, bir ebeveynin kendi imajı üzerinde derin etkiler yapabilir.Ebeveynlerin düşüğün kendi kontrollerinin ötesinde bir durum olduğunu anlamalarına yardımcı olmak önemlidir.Gerilim ve çatışma, kadınlar ve erkekler için farklı bağlanma dereceleri nedeniyle gebelik kaybı sonrası ebeveyn ilişkisinde ortaya çıkabilir. Babanın duygusal bağlılığı, annenin duygusal bağının gerisinde kalıyor. Dolayısıyla anne daha derin bağlanma yüzünden daha uzun süren üzüntü yaşıyor . Bu noktada kadının eşinin tepkisi ilişkinin en kritik noktasıdır.

Düşükten Sonra Depresyon Belirtileri

Düşük sonrası derin üzüntü ve keder hissetmek normaldir. Bazı kadınlarda bu duygular depresyona neden olabilir. Majör depresif bozukluk olarak da bilinen depresyon, uzun süren keder üzüntüsünün kalıcı ve yoğun hissetmesine neden olan zihinsel bir hastalıktır. Birçok depresyon hastası, bir zamanlar keyif aldığı faaliyetlere ilgi duymuyor ve günlük görevlerini yerine getirmekte güçlük çekiyor.Araştırmacılara göre, eşinin düşük yapmasının ardından erkekte depresyon yaşıyor. Bununla birlikte, erkeklerin düşükten sonra kadınlardan daha hızlı bir şekilde depresyondan kurtulma eğiliminde olduklarını tespit ettiler.Düşükten duygusal olarak iyileşmek uzun sürebilir. Depresyon vakalarında hem anne hem de babalar genellikle tedavi gerektirir.


Çiftlerin düşük yaptıktan sonra depresyona baş etmelerinde birbirlerine yardım etmeleri kritik önem taşır. Erkekler ve kadınlar kederlerini farklı şekilde ifade edebilir, bu yüzden birbirlerinin duygularına ve gebelik kaybıyla başa çıkma yollarına saygılı olmak önemlidir. Çiftler ayrıca net bir şekilde iletişim kurmaya ve duygularını birbirleriyle düzenli olarak paylaşmaya odaklanmalıdır.
 
Geri
Üst