Ege'de doğa harikası Köyceğiz

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Ege'de doğa harikası Köyceğiz
egede tatil köyleri doğal tatil yerleri egede yerleri beldeleri ege sahil köyleri
Köyceğiz, Marmaris ile Fethiye arasında, Dalaman Havalimanı'na 35 km. uzaklıkta, adını aldığı göl kenarına kurulu, yemyeşil bir kasaba. Köyceğiz yöresi, Herodot'un tarihinde yer almış, Strabon'un coğrafyasında şekillenmiş, şair Homeros'un dizelerinde anlam kazanmış bir yöre. Muğla'ya 75 km. uzaklıktaki Köyceğiz, Köyceğiz çöküntü gölünün çevresinde yer alan farklı nitelikteki yeryüzü şekillerinden oluşuyor. Gölün kuzeydoğu ve güneydoğusu düz, diğer kesimler tepelik alanlarla çevrili. Köyceğiz Gölü ile deniz arasındaki kesim ise dört küçük göl ve sayısız kanallar ile kaplı. Sahil şeridi ise yaklaşık 4.5 km. uzunluğunda bir kıyı okundan oluşuyor. Köyceğiz gölü, 10 km. uzunluğunda, sazlıklarla kaplı, nehir görünümündeki labirente benzer dar bir kanalla Akdeniz'e bağlanıyor. Su kayağı, kano, yelken, su bisikleti, kürek gibi su sporlarının yapılabildiği Köyceğiz Gölü'nün derinliği 25-150 metre arasında değişiyor.
Köyceğiz, dünya üzerinde, Japonya ve Çin'in bazı yerlerinde sadece 6 türü bulunan Sığla Ağacı (Günlük ağacı) ile de ünlü. Bu nadir bulunan ağaç, Köyceğiz ormanlarında yaygın ve yoğun olarak çok miktarda bulunuyor.
Köyceğiz Gölü'nün güneyinde kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda bir fay hattı yer alıyor. Bu faya bağlı olarak Sultaniye, Çavuş (Rıza Çavuş) ve Gel Girme (Kokar Girme) olarak anılan çeşitli kaplıca kaynakları bulunuyor.

Hapishane Adası
Göldeki küçük adaya yörede Hapishane Adası deniyor. Ada, tarihte önceleri askeri amaçlarla kullanılmış, sonra hapishane yapılmış. Cenevizlilerden kalma kalenin kalıntıları görülebiliyor. Yörede Aşık Adası da deniyor. Anlatılan öyküye göre birbirine sevdalanan iki genç, aileleri evlenmelerine izin vermeyince, bu adaya sığınmışlar. Ailelerin baskısından kurtulmuşlar da kötü kaderden kurtulamamışlar, koca bir yılan sokmuş da oracıkta ölmüşler.

Günlük (Sığla) Ağacı
Köyceğiz'in doğu ve batı kesimlerindeki akarsuların kışın taşması nedeniyle, sular altında kalan bazı yerlerde eşine az rastlanan Günlük Ağaçları (Liquidamber Oriantalist) bulunuyor. Bu ağaçların sevdiği sıcak ve nemin Köyceğiz ikliminin özelliği olmasından dolayı üretimine çok önem veriliyor.

Köyceğiz Gölü
Köyceğiz gölü, derinliği 20-60 m. arasında değişen 2 Km2'lik tatlı su gölü. Doğu, güney ve batı yöreleri bataklıklar ve yoğun sazlıklar ile kaplı. Kışın yağışlardan dolayı havzası 65 km2'ye kadar genişliyor. Doğal bir kanalla (Dalyan Boğazı) sularını Akdeniz'e boşaltan bu göl denizden yaklaşık 1 m yükseklikte. Göl Namnam çayı, Kargıcak çayı, Yuvarlak çayı, Asar, Yangı, Özsuyu pınarları ile birlikte birçok dere ve dip kaynakları ile besleniyor. Göl üzerinde Gedova, Köyceğiz Köyü, Gavur Bağı, Tütün ve Eşek Adası olmak üzere 5 adet ada bulunuyor. Kış aylarında çeşit çeşit kuşların barınma alanı olan Köyceğiz Gölü, aslında yüzyıllar önce meydana gelen bir çökme sonucu oluşmuş. Gölün altında bazı yapılar halen görülebiliyor. Ayrıca güney kısımlarında nesli tükenmekte olan Caretta Caretta Kaplumbağalarının yuvalama alanları yer alıyor. Köyceğiz Gölü, dünyada sadece 7 olan ayaklı göllerden biri. Ayaklı göl, denizle doğal bir kanal vasıtası ile birleşen göllere deniyor. Göl kenarında bulunan kordon boyundan tekneler her gün kaplıcalara, Kaunos'a, Dalyan'a ve İztuzu plajına yolcu taşıyor. Ayrıca gölün Kuzeybatısında Köyceğiz merkezine bitişik bir plajda göle de girebilirsiniz.

Kaplıca
Köyceğiz, Ölemez Dağı doğusunda yer alan Sultaniye Köyü sınırları içerisinde, kıyı boyunca uzanan çok sayıda termal kaynağa sahip.Sağlık amaçlı olarak faaliyet gösteren bu termal kaynakların en önemlileri Sultaniye Ilıca ve İçmeleri, Hasan Çavuş Ilıcası ve Kokargirme Kaplıcası. Ilıca suyu kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfürür ve radan içeriyor. Bu kaynaklar romatizma, lumbago, siyatik, nevrit, stres, cilt ve kadın hastalıkları tedavilerinde faydalı. Karayolunun yanı sıra gölden kalkan teknelerle de Sultaniye ve Kokargirme termal tesislerine gidebilmek mümkün.

Dalaman
Dalaman, zengin ormanları, kuş cenneti, av ve yayla turizminin yoğunluğu ve dağ köylerinin güzelliği ile dikkat çekiyor. Çöğmen ve Kayacık köylerindeki Hippokone ve Oktapolis; Kapıdağ yarımadasındaki Cyra, Lissia, Lydai kalıntıları görülecek yerler. Yassıcalar, Zeytinli, Zeysare, Domuz ve Göcek adalarını gezmenizi, Dalaman Çayı üzerinde dinlenmek için dağ köylerini ziyaret etmenizi öneririz. Ayrıca Mavi Yolculuk turlarına katılmayı düşünüyorsanız, Sarsala, Boynuzbükü, Bünyüş, Kurşunlu, Göbün, Sıralıbük ve Taşkaya Koyları tekne turlarının vazgeçilmez mola yerlerinden.

Dalaman Çayında Rafting
Yıl boyu rafting yapılabilen Dalaman çayının su seviyesi, özellikle eylül ve ekim aylarında yükseliyor. Küçük şelaleler yaparak akan su yer yer geçitler arasında devam ediyor. Bu geçitler Akköprü köyü üzerinde nehri iki bölüme ayırıyor. Farklı zorluk derecelerinde iki ayrı etabı bulunan Dalaman çayının üst etabı 3. zorluk derecesinde ve bu etap rafting botlarıyla geçilebiliyor. Alt bölümde kalan 2. etap ise "river-kayaking" olarak adlandırılan küçük botlarla geçiliyor ve ilk kez deneyenlere ve tavsiye ediliyor. 1 zorluk derecesindeki bu etaba, çocuklar da katılabiliyor. Dalaman Çayı, Rafting-Kayaking Alt Parkuru Demirli Köyü, Akköprü mevkiinde start alıp, yaklaşık 12 km.lik bir mesafeden sonra Arpacık mevkiinde son buluyor.

Sarıgerme
Sarıgerme, her yerde rastlanmayan doğası, yöresel özellikleri ve çevre zenginliğiyle tatilcilerin gözdesi. Kaunos, Telmessos, Pisilis gibi antik kentlerin arasında yer alan Sarıgerme, sürekli esen rüzgarıyla sörfseverlerin de ilk tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Günbatımında mavi yolculuğa çıkan yatların gecelediği Sarıgerme, "Yatların uyuduğu sahil" olarak anılıyor.

Tarihte Pisilis antik kenti kuruluymuş bu sahillerde. Kent şimdi kumların altında yaşamaya mahkum edilmiş. Sarıgerme'nin gözde tatil merkezlerinden biri haline gelmesinin çok fazla nedeni var. Bunlardan en önemlisi denizi ve kıyı şeridi. Sarıgerme sahilinden yaklaşık bir mil açıkta bulunan Babaada, bir tür dalgakıran görevi yapıyor ve kıyı şeridindeki suyun sirkülasyonunu sağlıyor. Babaada aynı zamanda, Marmaris Göcek arasında dolaşan tekne ve yatların uğrak yerlerinden biri. Adanın Sarıgerme'ye bakan yüzü korunaklı ve tekneler bu yüze bağlanıyor. Adanın arka yüzü ise kayalık ve dalma meraklıları için uygun. Kendinize güveniyorsanız adaya yüzebilirsiniz. Kumsal ve deniz içinde taş veya çakıl olmadığı gibi, çocukların bile yüzebileceği sığlıkta metrelerce devam ediyor. Kıyı şeridinde ve su içinde kilometrelerce yürümek mümkün mümkün. Çevrede görülecek yerlerin başında ise "Aşı Koyu" geliyor. Ovacık köyü üzerinden toprak yolla ulaşılan köy, Dişibilmez - Karaburun arasında yer alıyor. Çevre kum sahili, kayalıklar ve çam ağaçlarıyla kaplı. Aşı Koyu, yatların da başlıca uğrak yeri.

Eğer rafting yapmak isterseniz, Köyceğiz yolu üzerindeki Beyobası sapağını takip ederek, Akköprü'deki rafting başlangıç sahasına gidebilirsiniz. Dere üzerinde kurulu teraslarda, yemyeşil bir bitki örtüsü arasında kuş ve su sesi dinleyerek kiremitte alabalık ve patlıcan közleme yemek isterseniz, Beyobası sapağından girip, Topgözü kanyonunda Yuvarlakçay'a ulaşabilirsiniz.

Sarıgerme'nin Osmaniye köyünde bahçe içinde lokanta ve çay bahçeleri bulunuyor. Balık lokantalarından birine gittiğinizde Dalyan kefalini ızgara yaptırmanızı öneririz. Sarıgerme'de paraşüt, kayak, banana, sörf, yelken, jet - ski ve kano da yapabilir ve tatilinizi daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Sarıgerme'den günübirlik gidip görebileceğiniz yerlerin arasında, Dalyan (22 kilometre uzaklıkta), Göcek ve 12 Adalar (32 kilometre uzaklıkta), Fethiye (65 kilometre uzaklıkta) ve Marmaris (90 kilometre uzaklıkta) var.

Sarsıla Koyu
Dalaman'a 12 km uzaklıktaki korunaklı ve sakin bir koy olan Sarsıla Koyu, mavi yolculuğa çıkan tekne ve yatların uğrak yerlerinden biri. Çamlarla denizin kucaklaştığı, hiç bir yapılaşmanın olmadığı tertemiz deniz ve kumsala sahip koyun tek kusuru, karayolunun kötülüğü. Arazi aracınız yoksa hiç denemeyin. Havaalanı yolundan Kabukarkın köyü üzerinden geçilerek gidilen stabilize orman yolu, Dalaman çayının kollarından Tersakan çayının yanından ve denize bağlantılı kükürtlü bir çok gölün çevresinden geçiyor. Son derece keyifli görüntülerin eşlik ettiği yolculuk Sarsıla koyunun zirvesine ulaştığında gerçekten de sarsıcı bir panoramaya dönüşüyor.

Göcek
Sayısız ve birbirinden güzel koy ve adanın bulunduğu Fethiye körfezinin Göcek bölümü, yatlar ve mavi yolculuk teknelerinin en gözde yeri. Göcek, aynı zamanda Türkiye'nin en lüks marinalarına sahip. Göcek koyları ve adaları, dünyanın ve Türkiye'nin "yüksek sosyete"sinin buluşma noktasını oluşturuyor. Göcek'te turizm hemen tümüyle marina çevresinde yaşanıyor dense yeri. Lokantalar ve alışveriş mağazaları hep iskele çevresinde sıralanıyor. Yürüyüş yolu, oturma grupları ve çevre düzenlemesiyle Göcekliler ve yerli-yabancı turistler denizle içiçe... Biraz ilerleyip 7 kilometre öteye gidecek olursanız, sakin, tertemiz kıyılara rastlayabilirsiniz.

Fethiye Körfezi'nin dayanılmaz güzellikteki doğası ve günnük, çam, zeytin, piren makilerinin rüzgara karışan kokusuyla baş döndüren bu bölge, çeşitli antik kentlerin de kucağında bulunuyor. Arymasa, Lissae, Krya, Kalimache gibi antik kalıntılar yatla bölgeye gelen turistlerin gezdikleri yerler arasında yer alıyor. Her türlü deniz sporuna imkan tanıyan Göcek çevresindeki durgun denizde, Dalyan ve Köyceğiz'den gelen Nil kaplumbağasına da rastlanıyor. Yatlar için her türlü servisin verildiği iki marina var Göcek'te. Üçüncü ve en büyük marina ise kısmen hizmet veriyor. Şu anda hizmet veren marinaların ikisi Göcek merkezinde ve diğeri ise Simavi koyu olarak ta adlandırılan koyda.

Ekincik
Kürkçüler köyü olarak da anılan Ekincik, Marmaris ile Dalyan arasında çok özel bir koy, çok özel bir cennet. Kalabalık tatil merkezlerinden kaçan tatilzedelerin huzur bulmak, dinlenmek için adeta sığındıkları Ekincik, aynı zamanda Mavi yolculuk rotalarının vazgeçilmez duraklarından. Ekincik, dünyaca ünlü öyle bir cennet ki her an dünyaca ünlü bir film yıldızı ile karşılaşabilirsiniz. Prenses Caroline'den Prenses Margareth'e, basın imparatoru Robert Maxwell'den Rockfeller'e, Robert Kennedy Jr.'dan Suudi Arabistan Genel Kurmay Başkanı Halit Bin Abdülhamit'e, ünlü aktör Dustin Hoffman'a kadar birçok ünlü Ekincik ziyaretçilerinden.

Ekincik çevresinde yer alan Karaçay Koyu ve Semisçe'de teknecilerin gözdelerinden. Ekincik Koyu'nun doğu tarafında kalan bir başka burun ise, ortasında küçük bir teknenin geçebileceği büyüklükte açıklık bulunan "Delikli Burun"... Üzeri çam ağaçlarıyla kaplı bu burun, sualtı dalışları için mükemmel bir manzaraya sahip. Ekincik'te kiralık teknelerle Dalyan, İztuzu Plajı, çamur banyoları, Kaunos Antik Kenti'ni içeren bir turun bedeli 100 Mark. Bir başka seçenek ise ayaklarına ve nefesine güvenenlere. Ekincik'ten çıkıp Çandır köyü üzerinden Kaunos antik kentine trekking yapabilirsiniz.

Tekne Turları
İskeleden her gün çevre koy ve adalara günübirlik tekne turları yapılıyor. İster günübirlik tekne turlarından birine katılabilir, ister tekne kiralayabilirsiniz.
Tekneler yedi mil ötede yedi küçük adacıktan oluşan bir adalar grubuna da uğruyor. Yassıcalar denilen bu adaların tek tek adları bile yok. Hepsine birden Yassıcalar denilip geçilmiş. Adalarda hiç bir tesis yok. Çamlar, kumsal ve deniz... 1,5 saatte ulaşıyor tekneler, genellikle bir saat mola veriyorlar. Büyükçe olanının denize uzanan kumsallı burnunun ucunda küçücük bir havuzcuk oluşuyor. Burada adalar arasında yüzme macerasını da korkmadan deneyebilirsiniz. En kısa mesafe 12 metre iki adanın arasında. Dilerseniz adalara çıkıp yürüyebilirsiniz. Yalnız yanınızda spor ayakkabı bulundurmayı unutmayın.

Teknelerin diğer uğrak yerleri arasında Kleopatra Hamamı, Tersane Adası, Domuz Adası ve Bedri Rahmi koyu bulunuyor. Yaz aylarında teknelerin istilasına uğrayan Kleopatra hamamı çevresinde antik kalıntılar var. İskelenin hemen yanıbaşında, bir bölümü sular altında kalmış Bizans manastırı kalıntılarını görebilirsiniz. Tekneden çıkıp kıyı boyunca ve orman içinde keyifli bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kıyıda yatlara hizmet veren 3-4 çardak lokanta var. Kendinize güveniyorsanız Kleopatra hamamı koyu ya da Yavansu'dan tepeye doğru yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüşle antik kent Lydae'ye çıkabilirsiniz.

Tersane adası da kıyı bandındaki kalıntılarıyla dikkat çekiyor. Bozkaya koyu, ressam Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun bir kaya üzerine yaptığı balık resmi nedeniyle Bedri Rahmi Koyu diye anılıyor. Koyda salaş lokantalar ve yatların yanaşması için ahşap iskeleler bulunuyor.

koycegiz.jpg


koycegiz_ust.jpg


koycegiz2.jpg


koycegiz1_02.jpg


koycei74.jpg


alıntı
 
Geri
Üst