Ek Gıdalara Ne Zaman Başlamak Gerekir ?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Ek Gıdalara Ne Zaman Başlamak Gerekir ?
Bu konu; ek gıdalara başlama zamanı hakkında bilgiler vermektedir.



Sevgili melekler, bebeklerimizi büyütürken en faydalı besinin anne sütü olduğunu asla unutmamalıyız. Bilhassa ilk altı ay bebeklerimize sadece ve sadece anne sütü vermeliyiz. Bundan sonra bebeğin ihtiyacına göre doktor kontrolü altında bir beslenme düzeni otutabiliriz. Bu sayfamızda sizlere uzmanların ağzından ek gıdalara geçiş zamanı ve nasıl geçileceği hususunda bilgiler vermek istiyoruz..



ek_gida-14f.jpg



Altı ayını dolduran bebeğin beslenmesinde de anne sütünün yer alması ile birlikte, ilk olarak yoğurt, sonrasında ise meyve püresi; ve pirinç unundan yararlanılmalıdır.

Ek Gıdalara Geçiş Zamanı: Ek Gıdalara Ne Zaman Başlanmalı?

Yedinci ayını dolduran bebeğin beslenmesi: Anne sütünün yanında ek gıda olarak yumurta sarısı bebeğe verilmeye başlanmalı; ancak, yumurta sarısı bebeğe yavaş yavaş verilmeli; bir hafta içerisinde tüm yumurta sarısına kadar ulaşılmalıdır. Bununla birlikte, yoğurt, meyve püresi, sebze püresi, sebze çorbası, dana eti, tavuk eti, pekmez…

Sekizinci ayını dolduran bebeğin beslenmesi: Anne sütünün yanında ek gıdalar, sebze ve kıyma ile hazırlanıp, bebeğin yiyebileceği kadar ezilmiş ev yemekleri, kahvaltı menüsünde, yağı alınmış pastorize süt; ya da tüm yumurta, kuru fasülye, mercimek; ve nohuttan elde edilen çorbalar; ya da belirtilen kuru baklagillerin ezmeleri, yoğurt, pekmez, meyve püresi, meyve suyu…

12 ayını dolduran bebeğin 24 ayını doldurana kadarki dönemde beslenmesi: Bebeğin beslenmesinde 12. ayın doldurulmasından sonra, bebek için özel bir yiyecek hazırlamaya gerek görülmemektedir; diğer ev halkı için hazırlanan her türlü yiyecekten bebek de yararlanabilmektedir.

Bir yaşını dolduran bebeğin beslenmesinde, anne sütüne yine yer verilmeli; ve mümkünse, bebek iki yaşını dolduruncaya kadar da anne sütüne devam edilmelidir. Bebeğin 12. ayını doldurmasının sonrasında, ailesi ile birlikte sofra kültürüne; ve sofra yemeklerine alışması gerekmektedir. Bir yaşını tamamlamış olan bebek, artık her türlü yiyeceği yiyebilecek duruma gelmiştir; bununla birlikte, bebeğin beslenmesinde, bu dönemde de, sağlıklı beslenme, ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebeğinizin bu dönemde, yemek seçmeyi alışkanlk haline getirmesi gibi bir durum da söz konusu olabilmektedir. Anne, bebeğin beslenmesi için bu dönemde sabırlı olmalı; ve bebekteki yemek seçimini normal karşılamalıdır. Bebek 12. ayını doldurduktan sonra, bardak ile su içebileceği gibi, kaşık ve çatal da tutabilmektedir. Bu nedenle, bebeğin beslenmesi için, aile sofrasında, bebeğe de uygun bir yer; ve tabak bulundurmanın önemini tekrar tekrar vurgulamaya gerek görülmektedir.

12. ayını dolduran bebeğin beslenmesi sırasında, annenin gözlemleyici olması gerekmektedir. Bebeğin, ne yediği, ve ne kadar yediği, anne tarafından mutlaka takip edilmelidir. Bu dönemdeki bebeğin, gün içerisinde üç öğün; ya da dört öğün yemek yiyebileceği de bilinmelidir. Bebeğin beslenmesinde, 12. aydan sonra, her gün, yarım litre süt, bebeğe verilmelidir. Bebeğe günlük olarak verilecek olan süt, farklı şekillerde verilebilmektedir. Her gün bir tane yumurta yemesi gereken bebeğin günlük menüsünde, aynı zamanda et; ya da baklagiller de mutlaka yer almalıdır. Bebeğin beslenmesi için tükettiği üç ya da dört öğünün, en az birinde sebze de menüde bulunmalıdır. Bununla birlikte, bebeğin bu dönemdeki beslenmesinde meyvenin de önemi unutulmamalı, ve günde belki de bebeğin beslenmesinin bir öğünü meyveye ayırılmalıdır. Bebeğin yemesi gereken meyvenin vazifesini, taze sıkılmış meyve suyunun da alabileceği unutulmamalıdır. Bebeğin beslenmesinde yer almaması gereken besinler ise: içerisinde katkı maddesi bulunan gıdalar, hazır gıdalar, yüksek kalorili gıdalardır; ki bunların arasında pastalar; ve cipslerin yer aldığını söyleyebiliriz. Bebeğin beslenmesinde yer almaması önerilen besinler, hem bebeğin iştahını kesmekte, hem de bebeğin dişlerinin çürümesine neden olmaktadır.
 
Geri
Üst