Elde kırık nedenleri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Elde kırık nedenleri ve tedavisi
Bir el 27 kemikten oluşur. Elin kemikleri bir çerçeve görevi görür. Bu çerçeve, bilek ve parmak hareketlerini sağlayan kasları destekler. Bu el kemiklerinden biri kırılırsa parmaklarınızı ve bileğinizi kullanamazsınız. El yaralanmalarının en yaygın nedenleri arasında işyeri yaralanmaları, aletlerin yanlış kullanımı, ezilme yaralanmaları, düşmeler ve spor yaralanmaları bulunmaktadır . Yaralanmaların büyük bir çoğunluğu önlenebilir.Kırık,elde kırık,elde kırık neden olur,elde kırık nedenleri,elde kırık belirtileri elde kırık tedavisi ile ilgili tüm ayrıntıları makalemizin devamın da bulabilirsiniz.


kırık el.jpg


Kırıklara ne iyi gelir

Kırık tanımı tedavi yöntemleri




Kırıklar çeşitli şekillerde tanımlanabilir:

Basit kırık (bazen kapalı kırık adı verilir): Bir kemik iki parçaya bölünür ancak deriyi yırtmaz veya çevresindeki doku hasarına neden olmaz.
Karmaşık kırık (aynı zamanda bir bileşik veya açık kırık adı verilir): Bir kemik birkaç parçaya bölünür, yumuşak dokular hasar görür ve kemiğin en azından bir kısmı deriden çıkıntı yapar.
Tam kırık (bazen deplase kırığı olarak adlandırılır): Bir kemik iki veya daha fazla parçaya ayrılır.
Kısmi kırık (ayrılmamış kırık da denir): kemiği ikiye bölmeyecek biçimde küçük bir parçanın ayrılması, parsiyel kırık
Eklem içi kırık: Eklem yüzeyini aşan ve bazı kıkırdak hasarına neden olan bir kırık.
Eklem dışı kırık : Eklem içine uzanmayan bir kırık.

Çocuk kemikleri, yetişkin kemiklerinden farklıdır . Çocuklarda el kırıkları düşmeler, spor yaralanmaları, kırığa neden olucak şiddetli çarpmalardan meydana gelir.Tedavi kırık kemiğin konumuna, çocuğunuzun yaşı ve gelişimine ve kırığın türüne bağlı olacaktır. Küçük çocuklarda el kırılmaları genelde parmaklardan birinin kapı aralarına sıkıştırılmasından kaynaklanmaktadır.


Belirti ve bulgular

Elinizdeki veya bilek kemiklerindeki bir kırık belirtileri ve semptomları ağrı, hassasiyet ve şişlik içerir. Parmak kırığı varsa, parmağını hareket ettiremeyebilirsiniz
Bir el kırığının belirtileri şunları içerebilir:

Ağrı
Şişme ve morarma
Hassasiyet
Parmağın hareket ettirilmemesi
Birkaç parmak veya elin bir kısmının sınırlı kullanımı
Yanlış veya eğri görünüm veya etkilenen parmak (ların) anormal konumu (yanlış hizalama)
El veya parmak zayıflığı

Bir el kırığı nın teşhisi tipik olarak çocuğunuzun elini ve parmaklarını fiziksel olarak muayene etmekle başlar. Hekim parmakların ve cildin durumunu kontrol edecektir. Çoğu durumda hekim kemiklerin durumunu incelemek için röntgen isteyecektir.Ayrıca kırığın herhangi bir sinir hasarına neden olup olmadığını belirlemek için sinir değerlendirme testi uygulanacaktır.


Tedavi

Çocuğunuzun el kırığına karşı tedavi, kırık kemiğin yerini, kırık tipini ve çocuğunuzun yaşını ve gelişimine bağlı olacaktır. Çoğu çatlak, basit çatlaklardır, yani bir kemik iki parçaya bölünmüştür ve çevresindeki dokulara hasar vermemiştir. Basit kırıkların tedavisi genellikle parmakların bir bölümünü ve elin ve bileklerin her iki tarafını alçıya alma yada atel takmadır. Alçı ve atel kemiğin düzgün konumda durmasını yardımcı olurken iyleşmeyi sağlamaktadır. Çocuğunuz kemiklerini etkileyen veya el parmaklarının hizalamasını değiştiren karmaşık bir el kırığı varsa çocuğunuz bir ortopedi cerrahına yönlendirilecektir.El veya parmak kemikleri yerinden oynarsa, tendonlar veya kan damarları koparılmışsa veya açık kırık varsa, yarayı onarmak ve tam iyileşme şansı vermek için ameliyat gerekir. Bir el kırığı için ameliyatın amacı, kemiklerin stabilize edilmesi ve hizalanmasıdır.

İlk görüldüğünde yaralanma hakkında bir değerlendirme yapılacak. Buna fizik muayene ve röntgen dahildir. Tedavi devam eden kırıkların niteliğine bağlıdır; bu, hangi kemiğin dahil edildiğinin, kemikteki kırık yeri, herhangi bir deformitenin miktarı, birden fazla kemiğin kopmuş olup olmadığı ve diğer ilgili yaralanmalar olabilir

El kırıkları geçici koşullardır. Genellikle herhangi ciddi bir komplikasyon yoktur ve çocuğunuz aktif bir yaşam tarzına yeniden başlayabilir.Tedavinin amacı mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde fonksiyonu elden geçirmektir. El Cerrahisi ekibinin bir parçası olarak bakımınızda yer alan bir takım kişiler olabilir. Buna doktorlar, hemşireler ve el terapistleri dahildir.

Her birinin iyileşme süreci farklıdır. Kırıkların bulunduğu yer, kırılmanın şiddetine, yaşına ve beslenme durumuna bağlıdır. Örneğin, kırılmış bir bacak kırık bir parmaktan daha uzun sürede iyleşicektir.. Genel olarak, küçük bireyler yaşlı bireylerden daha hızlı iyileşir. Doğru beslenme de rol oynar. Ortalama iyileşme süreci 6 ila 8 hafta arası bir sürede gerçekleşir.
 
Geri
Üst