Elektrolitlerin sağlığa faydaları ve özellikleri

Uzman SühaN

Administrator
Elektrolitlerin sağlığa faydaları ve özellikleri
Sağlıklı bir diyet vücudunuzun düzgün çalışması için gereken elektrolitleri sağlar. Bu elektrik yüklü mineraller kaslarınızın büzülmesine yardımcı olur ve sinirleriniz dürtüleri iletir. Elektrolitler vücudunuzun uygun sıvı dengesini sağlamasına yardımcı olur ve böbrekleriniz elektrolitleri doğru seviyede tutmak için çok çalışır. Kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, sodyum ve klorür en yaygın elektrolitlerdir. Terlediğinizde elektrolitleri kaybedersiniz, bu nedenle yoğun egzersiz veya çok sıcak havalarda yenilenmeleri gerekir.Elektrolitler içinde yüksek gıdalar yoğurt, süt, peynir, soya sütü, deniz ürünleri ve yeşil yapraklı sebzeleri içerir.





Elektrolitler.jpg






Pek çok önemli mineral de elektrolitler gibi davranır sağlıklı kasların başlıca oyuncuları sodyum, klorür, potasyum ve kalsiyumdur . Elektrolitleri çok çeşitli yiyecek ve içeceklerde bulabilirsiniz. Bu yiyecekler diyetinizde düzenli bir fikstür olursa, yeterince aldığınızdan emin olabilirsiniz. Elektrolitler, vücuttaki uygun hidrasyon ve pH dengesini sağlamak için gerekli olan temel besinlerdir. Herhangi bir elektrolitin eksikliği veya dengesizliği, kaslardaki krampları, yorgunluğu, düzensiz kalp atışı ve uyuşmaya neden olan elektrik sinyallerini bozabilir.

Kan, idrar, dokular ve diğer vücut sıvılarında bulunurlar. Her terlediğimizde, idrar yaparken bazılarını kaybederiz. Elektrolitleri tükendikçe doldurmak önemlidir. Elektrolitler yaşamın kıvılcımlarıdır, hücrelerimizdeki sıvı basıncını dengelemeye ve kanımızın pH ını kontrol etmeye yardım eden metalik iyonlar yüklüdür. Ana elektrolitler, sodyum, klorür, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor dur. Vücudunuz için bu elektrolitler arasında optimal sağlıkta hassas bir denge var.



Potasyum - Kan basıncını, pH dengesini, kalp ritmini, kas kasılmalarını, sinir uyarılarını ve su dengesini düzenlemeye yardımcı olur.


Kalsiyum - Sağlıklı kemikler ve dişler, hücre bölünmesi, kas kasılmaları, kan dolaşımı, kan pıhtılaşması, hormon salımı ve beynin vücudun diğer bölgelerine sinyal vermesi ve korunması.


Magnezyum - Yiyecekleri enerjiye dönüştürür, amino asitlerden proteinler oluşturur, nörotransmitter regülasyonu, DNA onarır, kalp ritmini korur ve kasların rahatlamasına ve büzülmesine yardımcı olur.


Sodyum - Vücut sıvılarını, sinir sinyallerini ve kas fonksiyonlarını dengeler.


Klorür - pH dengesini korur, sinir uyarılarını iletir ve sıvıyı hücrelerin içine ve dışına taşır.


Fosfat - Doku büyümesi ve onarımı, hücrelerdeki enerji üretimi, kas hareketleri, DNA ve RNA'nın oluşturulması, vitamin alımı ve sinir iletimi için gereklidir.




Bir Elektrolit Dengesizliğinin Belirtileri



Diyetinizde bu öğeleri yeterince almıyorsanız, tüm vücudu etkiler. Tüketilen elektrolitlerin en yaygın belirtileri şunları içerir:

Hızlı kalp atış hızı ve düzensiz kalp atışı

Yorgunluk ve uyuşukluk

Mide bulantısı ve kusma

Ishal veya kabızlık

Kas zayıflığı veya kramp

Sinirlilik ve endişe

Baş ağrısı

Uyuşma ve karıncalanma

Karışıklık ve zorluk güçlüğü

Huzursuzluk ve uykusuzluk

Çok susamak

Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka hekime görünün.



Elektrolitler ne yapar?



Sadece bir elektrolitten bile aşırı bir eksiklik veya fazlalık olduğunda, yaşamı tehdit eden rahatsızlıklar oluşabilir. Aşırı terleme, kusma, ishal, kemoterapi, ilaçlar, diyabet, sindirim bozuklukları ve böbrek bozuklukları aşırı elektrolit dengesizliklerine yol açabilir.




Elektrolitler neden önemlidir?



İlk belirtiler genellikle düşük baş ağrısı, kas spazmları (gecekrampları potasyum ve magnezyum eksikliği), düşük enerji ve baş dönmesi veya sinirlilik gibi düşük elektrolitlerdir. Bu ele alınmazsa, kabızlık, böbrek taşları, mesane enfeksiyonları ve kalp yetmezliğine yol açabilir.


Sadece sodyum ve potasyum içeren şekerli spor içeceklerinden farklı olarak, diyetinizde elektrolit içeriği yüksek olan meyveler ve sebzeler de dahil olmak üzere elektrolit seviyeleri korunabilir. Sadece tüm elektrolitleri elde etmekle kalmaz, aynı zamanda vitaminler, sağlıklı karbonhidrat kaynağı ve diğer pek çok sağlık koruyucu bileşeni de alırsınız.


Kalsiyum vücudunuzdaki en bol elektrolit mineralidir ve kemikleriniz ve dişlerinizin sağlığı için çok önemli bir rol oynar. Yaşamınız boyunca uygun kalsiyum seviyelerini korumak, sizi osteoporoza karşı korumada önemli bir rol oynar. Birçok gıda, kalsiyum içerir, ancak en zengin kaynaklar yoğurt, bezelye, ve yağsız süt içerir.


Potasyum, vücudunuzun karbonhidratları parçalamasına, düzgün büyümesini sağlamasına ve kalbin elektriksel aktivitesini düzenlemesine yardımcı olur. Potasyum çeşitli gıdalarda bulunur. İyi kaynaklar arasında kırmızı et, tavuk ve balık bulunur. Brokoli, kış kabağı, domates, fasulye ve bezelye gibi sebzeler de potasyum açısından zengindir. Kalsiyum yüksek meyveler muz, kivi, kavun, kayısı ve narenciye içerir. Süt, peynir ve yoğurt kemik yapım kalsiyum ile doludur. Süt ürünlerini sindirmekte zorlanan veya vegan bir diyet uygulayan insanlar, yeşil yapraklı sebzeler ve meyve suları, tofu, soya sütü ve tahıllar gibi kalsiyum takviyeli gıdaların birleşiminden bol miktarda kalsiyum alabilirler .Patates, kuru üzüm, muz, ıspanak ve tatlı patatesler sadece birkaç potasyum bakımından zengin meyve ve sebzedir


Vücudunuzdaki her organ magnezyumdan yararlanır. Vücudunuzun uygun kalsiyum, potasyum, çinko, bakır ve D vitamini seviyelerini korumasına yardımcı olur. Aynı zamanda vücudunuzun enerji üretmesine de yardımcı olur. İyi kaynaklar arasında fındık, kepekli tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, pekmez, kabak ve kabak çekirdeği bulunur.


Kalsiyum gibi, fosfor da güçlü kemikler ve dişler için önemlidir . Hücrelerinizin büyümesinde, onarılmasında ve bakımında da rol oynar. Ayrıca vücudunuzun karbonhidrat ve yağdan enerji üretmesine de yardımcı olur. Meyve ve sebzeler çok az fosfor içerir. Et ve süt ürünleri diyetinizde ana fosfor kaynaklarını sağlar.


Çok fazla sodyum olumsuz sağlık etkilerine yol açarken, az miktarda sodyum sağlığınız için kritik öneme sahiptir. Sodyum kan hacmini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Süt, pancar ve kereviz gibi gıdalar doğal olarak oluşan sodyum içerir. Bununla birlikte, aynı zamanda sofra tuzu olarak bilinen sodyum klorür, en yaygın sodyum formudur. Klorür sofra tuzu içinde bulunurken, deniz yosunu, domates, kereviz ve zeytin gibi gıdalarda doğal olarak bulunur.


Elektrolitlerde yüksek besin tüketin. Bitki bazlı bir diyet yaparken bu yapılması zor değildir. Örneğin, yüksek potasyum meyveleri muz, hurma, kuru üzüm, hindistancevizi ve avokado içerir. Bitkisel kaynaklar ıspanak, fasulye, mercimek ve patates içerir.Diyette tuz kısıtlamayın . Ağır terleme döneminden sonra yiyeceklere fazladan tuz eklemek, hidrasyon için faydalıdır.


Çiğ veya haşlanmış olsun, ıspanak inanılmaz besleyici yeşil yapraklı bir besin . İyi bir protein ve çözünmez lif kaynağı olan ıspanak, özellikle A ve C vitaminlerinde yüksektir ve antioksidan özelliklere sahip lutein, kaempferol ve kuersetin gibi çeşitli fitokimyasallar içerir. 100 g, % 16 potasyum, % 3 sodyum, % 10 kalsiyum, % 20 magnezyum ve % 5 fosfor sağlar. Muz C vitamini ve B6 ile zenginleştirilmiştir , ayrıca folat, pantotenik asit, niasin ve riboflavin gibi eser elementler de vardır. Ayrıca çeşitli tipte kateşinler ve dopamin antioksidanlar sağlarlar. Elektrolitler açısından, muzlar 100 g porsiyon başına % 10 potasyum ,% 7 magnezyum, % 2 fosfor ve% 1 kalsiyum sunmaktadır.


Elektrolitler vücudun düzgün bir şekilde nemlendirilmesinden sorumludur, böylece kaslar ve sinirler düzgün bir şekilde çalışabilir.İnsan vücudu çoğunlukla sudan oluştuğu için, bu minerallerin yeterli miktarlarını almamız önemlidir. Dahası, çok hidratlı olduğumuzda, zararlı kimyasallar, üre ve amonyak gibi zehirli içsel atıklar açığa çıkarabiliriz.İnsan vücudunda en yaygın bulunan temel elektrolitler sodyum, potasyum, bikarbonat, klorür, kalsiyum ve fosfatlardır.
 
İshal ve kusma gibi durumlarda vücut susuz kalabilir ve elektrolit dengesizliği ,düşüklüğü gerçekleşebilir. Sıvı kaybını önlemek için bol su tüketmek gerekir. Böyle durumlarda yaptığım karbonatlı limonlu tuzlu su tüketmek. Gerçekten iyi geliyor. Bu karışımı tükettiği zaman kendime geliyorum. Sanki 1 adet serum takılmış gibi kendimi zinde hissediyorum.
 
Geri
Üst