Emzik Hakkında Bilgiler

mislinay

Yeni Üye
Üye
Emzik Hakkında Bilgiler
bebeklerde fitil zararlımı fitil zararlımı bebeğe bebeklerde fitilin zararları fitilin zararları
Emzik kullanmak şart mıdır? Emzik zararlı diyenler de var yararlı diyenler de.
Emzik bebeğin emme ihtiyacını tatmin etmek açısından yararlıdır. Bebeğe emzik vermezseniz parmağını, bir oyuncağını ya da battaniye ucunu emmeye çalışacak ve bu duygusunu tatmin edecektir. Ama bu şekilde bebeğiniz de siz de daha çok zorlanacaksınız. Oysa emzik gerek temizlik gerek kullanma açısından daha kolaydır. Diş doktorları dişler çıktıktan sonra emzik kullanımının çok uzun sürmemesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak damaklı emzikler dişlere pek zarar vermez. Yine de iki yaşına doğru emzik bıraktırılsa iyi olur.

Çok çeşitli emzikler var, bebeğim hangisini beğenecek nereden bileyim?
Bebeğiniz emzik emerken büyük bir ihtimalle sizin göğüs ucunuza benzeyen bir emziği tercih edecektir. Bazı annelerin göğüs ucu sert ve yuvarlaktır, bazıları ise emince yassılaşan türden. Yassılaşan göğüs ucu damaklı emziklere benzer. Bebeğiniz büyüdükçe onun aylarına uygun olarak emziği büyütebilirsiniz. (Ben genelde bir boy küçük emziği öneriyorum, özellikle dişler çıktıktan sonra) Bebeğiniz diş çıkardıktan sonra silikon emziği ısırıp parçalayabileceği ve o parçalarla boğulabileceği için o dönemde kauçuk emzik önerilir.
Emziği nasıl bıraktıracağım?
Emziği bırakmak için değişik öneriler vardır. Örneğin çocuğunuzun ikinci doğum gününü emzik bırakma günü ilan edebilirsiniz. Ona büyüdüğünü ve emziğine güle güle demesi gerektiğini söyleyip, artık oynamadığı bir kaç bebek oyuncağıyla beraber emzikleri de daha küçük bir bebeğe vereceğinizi söyleyip beraber bir paket hazırlayabilirsiniz. Emzik bıraktığı ilk bir kaç gün uyumaya dalmakta zorluk çekeceği için devam ediyorsa biberonuyla ona süt ya da meyve suyu verin. Biberon kullanmıyorsanız, uyuyuncaya kadar yanında kalın ve ona hikaye okuyun, saçını okşayın ya da sırtını kaşıyın. Yani emzik yerine onu rahatlatıcı bir şeyleri koyabilirsiniz. Emzik bırakmayı asla bir yasaklama şekline sokmayın, çocuğunuzu bunun beraber alınmış bir karar gibi kabul ettirin. Bunun için hayal gücünüzü kullanıp değişik yöntemler bulabilirsiniz. Bebeğim sık sık kabız oluyor. Ne yapmalıyım?
Bebeklerin ek besinlere geçmesi, ya da oturma, emekleme, yürüme gibi yeni hareket düzenleriyle bağırsak yerleşiminin değişmesi sonucu geçici kabızlık dönemleri yaşanabilir. Ayrıca demir takviyesi de kabızlığa neden olabilir. Bu dönemlerde en iyisi beslenme düzeninde yapılacak küçük değişikliklerle kabızlığı geçirmeye çalışmaktır. Armut, kayısı gibi meyveler, altı aydan büyük çocuklara verilebilecek yulaf muhallebisi ya da mamaya karıştırılabilecek bir parça ayçiçeği, mısırözü ya da zeytinyağı kabızlığa iyi gelebilir. Ancak bunların derecesini iyi ayarlamak gerekir. Unutmayalım ki ek besine geçtikten sonra bebek hiç bir zaman anne sütünde olduğu gibi sulu kaka yapmayacaktır ve çok sulu bir kaka ishal anlamına gelebilir, bu da bebeğin karnının ağrımasına neden olur. Yani kabızı iyileştirelim diye bebekleri zorlamamak gerekir. Fitil kullanımı eğer her gün olursa bebeğin anüs kaslarında tembellik yaratır ve bebek uyarılmadan kaka yapmayı istemez. BU nedenle mümkün olduğu kadar fitili gerekli olduğunda ve bir kaç gün arayla kullanmaya çalışın. Alışkanlık yaptığı zaman sabırla bebeğin altını açın ve bacaklarını karnına kıvırarak ıkınmaya teşvik edin. Bu şekilde belki biraz ağlayacaktır ama ıkınmayı öğrenmesi gerekir. Her ne kadar kaka ancak üç gün içerde kalırsa zararlı olmaya başlasa da bu zaman içerisinde daha da katılaşacağından zıkması zorlaşır. Onun için siz bebeği kaka yapması için altını açıp karnına biraz bebe yağıyla masaj yapar ve bacaklarını karnına itip ıkınması için teşvik ederseniz büyük bir ihtimalle kakasını yapacaktır ve az da olsa uçtaki bölümün çıkması onu rahatlatacaktır
 
Ce: Emzik Hakkında Bilgiler

valla mislinay cım ne yaptıysak emmedi emzik dediğin gibi ya oyuncağı yada ne bulursa ağzına götürüp emmeye başlıyor emzik iyidir bence emeğine sağlık canım.
 
Geri
Üst