Endometrioziste asla tüketilmemesi gereken yiyecekler

Uzman SühaN

Administrator
Endometrioziste asla tüketilmemesi gereken yiyecekler
Endometriozis Diyeti başlıklı yazımda bahsettiğim diyeti tek başına uygulamak yeterli olmayabilir. Bazı fiziksel aktivitelerle bu diyeti desteklemekte fayda vardır. Sağlıklı bir kiloda olmak, aktif olmak, düzenli egzersiz yapmak bu rahatsızlığı yenmek için çok önemli. Bunun için yoga ya da pilates yapabilirsiniz.


Fertilite konusunda uzmanlaşmış, endometriozisi bilen bir doktora akupunktur için gidebilirsiniz ve aromaterapi yapabilirsiniz. Akupunktur dışında saydıklarım için evden çıkmanıza bile gerek yok. Maliyeti de düşük olacaktır. Önemli olan başladığınız programı düzenli olarak devam ettirmeniz. Çok kısa bir sürede vücudunuzdaki değişikliği farkedeceksiniz, daha zinde, daha enerjik, daha mutlu hissedeceksiniz. Elbette bunun fertilitenize yansıması da olumlu olacaktır.




2.jpg







Aşağıda takip edilmesinin kolay olacağını umduğum bir örnek program bulacaksınız. Programı uygularken erken kalkmanız, erken yatmanız, ritmik ve düzenli bir hayat sürdürmeniz çok önemli.

Endometriozisde asla tüketilmemesi gereken yiyecekler


Buğday ve buğday ürünleri (ekmek, pasta, makarna dahil)
Şeker, şekerli ürünler (bal dahil)
Alkol
Kafein (kahve, siyah çay, kola ve benzeri içecekler)
çikolata
Süt ve süt ürünleri
Kırmızı et
Kızarmış yiyecekler
Hidrojene yağlar ve margarin
Konserve yiyecekler
Donmuş yiyecekler
Katkı maddeli ve koruyuculu yiyecekler
Soya ve soya ürünleri

Aşağıda takip edilmesinin kolay olacağını umduğum bir örnek program bulacaksınız. Programı uygularken erken kalkmanız, erken yatmanız, ritmik ve düzenli bir hayat sürdürmeniz çok önemli.

Örnek Program
  • Uyanır uyanmaz büyük bir bardak su. Günün geri kalan kısmında da saat başı su içmeye özen gösterin.
  • 1-2 saatlik yoga/pilates ya da başka bir egzersiz
  • Kahvaltı: Kereviz suyu, hafif pişmiş domates, elma, yeşil çay, istediğiniz kadar yeşillik
  • Zencefil, salatalık, maydanoz, dereotu, elma ve havuç karıştırıp hazırladığınız sebze suyu
  • Mercimek çorbası
  • Biraz ceviz ve adaçayı
  • Bol sarımsaklı karnıbahar ya da brokoli yemeği
  • Otlar ve baharatlar kısmında bahsini ettiğim bir otun çayı.
  • Bir kase yoğurt
  • Yatmadan önce yine büyük bir bardak su


Yoğurdu diğer tüm süt ve süt ürünlerinden ayrı tutmakta yarar görüyorum. Süt ürünleri endometriozis hastalığında tüketilmemelidir ama yoğurdu ayırmak gerekir. Yoğurt sütün fermente olmuş halidir. Besin değerleri hemen hemen aynıdır ancak yoğurtta süte bu değerler miktar olarak daha fazladır. Bilhassa kalsyum endometriozis diyetinde bulundurulması gereken bir mineraldir. Ayrıca yoğurtta sütte bulunmayan yararlı bakteriler mevcuttur.

Yukardaki programı endometriozis diyetini bozmayacak şekilde degiştirip çeşitlendirebilirsiniz. Önemli olan diyete sadık kalmak ve kendinize hazırladığınız programı bozmadan devam etmek. 2 hafta, belki de daha kısa sürede vücudunuzdaki değişiklikleri farkedeceksiniz.

kaynak:bebekyapimbakimonarim.blgspot
 
Geri
Üst