Epilepsi nedenleri belirtileri ve tedavisi

Uzman SühaN

Administrator
Epilepsi nedenleri belirtileri ve tedavisi
Epilepsi, tekrarlayan nöbet eğilimi ile karakterize edilen bir grup ilişkili bozukluktur. Farklı epilepsi ve nöbetler türleri vardır. Epilepsi ilaçları nöbetleri kontrol altına almak için reçete edilir ve ilaçlar etkisiz olduğunda nadiren cerrahi gereklidir.

epilepsi.Jpeg



Epilepsi hastaları tekrarlayan nöbetler geçirir. Nöbetler beyindeki elektriksel aktivitenin ani bir artışı nedeniyle meydana gelir. Beyinde, beyin hücreleri arasındaki mesajlaşma sistemlerinde geçici bir rahatsızlığa neden olan aşırı bir elektrik faaliyeti vardır.Epilepsi bazen bilinç kaybına neden olan merkezi sinir sistemi bozukluğudur.İki ana nöbet türü vardır. Genelleşmiş nöbetler bütün beyne etki eder. Odak veya kısmi nöbetler beynin yalnızca bir bölümünü etkiler.Daha güçlü nöbetler spazmlara ve kontrolsüz kas titremelerine hareketlerine neden olabilir ve birkaç saniye ila birkaç dakika sürebilir. Daha güçlü bir nöbet sırasında, hastanın kafası karışır veya bilinç kaybına neden olur. Ardından, bununla ilgili bir şey hatırlamayabilir..

Epilepsi Tanım

Epilepsi öngörülemeyen nöbetlerle karakterizedir ve diğer sağlık problemlerine neden olabilir . Epilepsi, kişiden kişiye değişen nöbet tipleri ve kontrolü ile geniş spektrumlu bir durumdur.Birkaç nöbet türü vardır ve her hasta kendi yolunda epilepsi sahibi olacaktır.Vücudumuzdaki her fonksiyon, beynimizdeki mesajlaşma sistemleri tarafından tetiklenir. Nöbet sırasında epilepsi yaşayan bir hasta, epileptik aktivitelerinin beyninin hangi bölümüne aktarıldığına ve o bölgede ne kadar yaygın ve hızlı bir şekilde yayıldığına bağlı olacaktır.Yaşamın herhangi bir döneminde herkes epilepsi geliştirebilir. Her yaştan, ırktan ve sosyal sınıflardan insanlarda olur. Epilepsi, çocuklarda ve 65 yaş üstü kişilerde en sık teşhis edilir.


epilepsi 1.jpeg




Birkaç deneyim, konvülsif nöbet dramıyla eşleşir. Ağır bir nöbet geçiren bir kişi ağlayabilir, bilinçsiz yere düşebilir, kasılabilir veya kontrolsüzce hareket edebilir, sarkabilir veya mesane kontrolünü kaybedebilir. Epilepsi beyindeki bazen sinirsel sinir hücreleri ya da nöron kümeleri olan bir beyin bozukluğudur. Nöronlar normalde insan düşüncelerini, duygularını ve eylemlerini üretmek için diğer nöronlar, bezler ve kaslar üzerinde etki yapan elektrokimyasal uyarılar üretirler. Epilepside, nöronal aktivitenin normal paterni bozularak garip duyumlara, duygulara ve davranışlara, bazen konvülsiyonlara, kas spazmlarına ve bilinç kaybına neden olur. Nöbet sırasında, nöronlar normalden çok daha hızlı, saniyede 500 kere ateşleyebilir. Bazı insanlarda, bu sadece ara sıra olur; Başkaları için, bir günde yüzlerce kez olabilir.


İşte epilepsi ile ilgili bazı önemli noktalar.


Epilepsi nörolojik bir hastalıktır

Birincil belirtiler sıklıkla nöbetleri içerir

Nöbetler bireye bağlı olarak şiddet derecesine sahiptir

Epilepsi Nedenleri

Sağlıklı insanlar belirli koşullar altında nöbet geçirmiş olabilirler. Nöbetler bilinen bir nedene sahipse, durum sekonder veya semptomatik epilepsi olarak adlandırılır.Bir nöbet geçirmenizin çeşitli sebepleri vardır. Bunlar arasında şunlar bulunur:

Yüksek ateş
Kafa travması
Çok düşük kan şekeri
Alkol yoksunluğu

Herkes epilepsi geliştirebilir, ancak küçük çocuklar ve yaşlı erişkinlerde daha sık görülür. Beyindeki hücreler, nöronlar olarak bilinirler ve elektrik sinyalleri iletirler ve kimyasal habercileri kullanarak beyindeki birbirleriyle iletişim kurarlar. Nöbet sırasında, elektriksel uyarıları atan nöronların ani patlamaları meydana gelir ve beyin ve vücudun garip davranmasına neden olabilir.Nöbetlerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir..

epilepsi 3.jpg




Bir nöbet beyin sinir hücrelerinin anormal, düzensiz boşalması olarak tanımlanır ve motor, duyu veya zihinsel işlevin geçici olarak bozulmasına neden olur.Anormal elektriksel aktiviteden etkilenen beynin spesifik alanı belirli bir nöbet ile sonuçlanabilir.Beynin tüm alanları anormal elektriksel aktiviteden etkilenirse, yaygın bir nöbet ortaya çıkabilir.

Epilepsi bulaşıcımıdır ?

Epilepsi bulaşıcı değildir ve zihinsel hastalık veya zeka geriliğinden kaynaklanmaz. Bazen şiddetli nöbet beyin hasarına neden olabilir , ancak çoğu nöbetin beyinde zararlı bir etkisi yoktur.Epilepsinin hastalığa, beyin hasarına, anormal beyin gelişimine kadar birçok olası nedeni vardır. Genetik de rol oynayabilir.Epilepsi beyin tümörleri, alkolizm , Alzheimer hastalığı , inme ve kalp krizi gibi diğer bozukluklardan kaynaklanan beyin hasarının bir sonucu olarak gelişebilir . Epilepsi ayrıca çeşitli gelişimsel ve metabolik bozukluklarla da ilişkilidir.Diğer nedenler arasında kafa travması , doğum öncesi yaralanma ve zehirlenme sayılabilir.Epilepsi sendromlarının çoğu, semptomlarıyla veya beynin nereden kaynaklandığıyla tanımlanan çok sayıda farklı epilepsi sendromu türü vardır. Her birinin kendine özgü semptomları vardır.

epilepsi 4.jpg




Epilespsi genetikmidir?

Araştırmalar, genetik anormalliklerin epilepsiye katkıda bulunan en önemli faktörlerden biri olabileceğini gösteriyor. . Genlerin epilepsiyi etkilediğini gösteren diğer birçok epilepsi türü ailelere yayılma eğilimindedir. Bazı araştırmacılar, bu bozuklukta 500 den fazla genin rol oynayabileceğini düşünüyorlar. Bununla birlikte, birçok epilepsi formunda, genetik anormalliklerin, bir kişinin çevresel bir faktör tarafından tetiklenen nöbetlere duyarlılığını arttırmasıyla kısmi bir rol oynadığı giderek açıktır.

Diğer Bozukluklar

Birçok durumda, epilepsi diğer bozukluklardan kaynaklanan beyin hasarının bir sonucu olarak gelişir. Örneğin, beyin tümörleri, alkolizm ve Alzheimer hastalığı epilepsiye yol açar, çünkü beynin normal işleyişini değiştirirler. İnme, kalp krizi ve beyindeki oksijeni yok eden diğer koşullar da bazı vakalarda epilepsi oluşturabilir. Bazı durumlarda kafa travması nöbetler veya epilepsiye neden olabilir.Nöbetler kurşun, karbon monoksit ve diğer zehirlere maruz kalmadan kaynaklanabilir

Epilepsi teşhis ve tedavi

Tıbbi geçmişiniz ve belirtileriniz hangi testlerin yararlı olacağına doktorunuza yardımcı olacaktır. Muhtemelen motor yeteneklerinizi ve zihinsel işlevlerinizi test etmek için nörolojik bir muayene geçireceksiniz.Epilepsiyi teşhis etmek için, nöbetlere neden olan diğer durumlar göz ardı edilmelidir.Görüntüleme testleri, nöbetlere neden olabilecek tümörler ve diğer anormallikleri ortaya çıkarabilir.Çoğu insan epilepsiyi yönetebilir. Tedavi planınız semptomların ciddiyetine, sağlığınıza ve terapiye ne kadar iyi tepki verdiğinize bağlı olacaktır.Epilepsi için ilk basamak tedavisi antiseptil ilaçtır. Bu ilaçlar nöbet sıklığını ve şiddetini azaltmaya yardımcı olur.İlaç, nöbet sayısını azaltamazsa, başka bir opsiyon ameliyattır.En sıkyapılan cerrahi bir rezeksiyondur. Bu, nöbetlerin başladığı yerin bir kısmının çıkarılmasını içerir. Çoğunlukla temporal lob, temporal lobektomi olarak bilinen bir prosedürle çıkarılır. Bazı durumlarda, bu nöbet aktivitesini durdurabilir.

Epilepsi, yaşamınızın birçok yerini etkileyebilen kronik bir rahatsızlıktır.Nöbetin ne zaman gerçekleşeceğini asla bilemezsiniz. Nöbetler genellikle ilaçla kontrol edilebilir.Epilepsi nedenleri, tedavileri ile ilgili makalemizi incelediniz. Makalemiz bilgilendirme amaçlıdır. Yukarda verdiğimiz belirtileri yaşıyorsanız mutlaka hekime görünün.
 
İki gün önce haberlede izledim.Gizli epilepsi çocuklar arasında yaygın olmaya başlamış. En belirgin belirtisi çocuğun uzun süre dalmasıymış. Çocuğa seslenirsiniz duymaz, çocuk olduğu yerde heykel gibi kalır. Mutlaka tedavi edilmeliymiş. Yoksa çocuğun hem sosyal hemde okul hayatı olumsuz etkilenebiliyormuş.
 
Epilepsi nüksatif nöbetler içeren nörolojik bir hastalıktır. Konvülsiyon olarak da adlandırılan bir nöbet, beyindeki artmış elektriksel aktivitenin neden olduğu davranışta ani bir değişmedir.Epilepsi için tam bir neden bilinmiyor bir takım faktörlerin epilepsiye neden olduğu düşünülüyor.Bazen epilepsi kalıtsaldır. Çoğu zaman hiçbir neden bulunamaz.Epilepsi, nöbetlere neden olabilecek birçok koşuldan sadece biridir. Diğerleri arasında kafa yaralanmaları, beyindeki enfeksiyonlar, düşük kan şekeri, uyuşturucu kullanımı ve alkolden yoksunluk bulunur. Bazı insanlar için, nöbetler yalnızca uyku esnasında gerçekleşir.Epilepsi hastaları, uyurken ortaya çıkan nöbetlerden genellikle haberdar değildir. Bazı nöbetler kontrol edilemeyen titreme ve bilinç kaybına neden olur.Nöbetten sonra, bir kişi kafası karışık, yorgun veya uykulu olabilir, kas ağrıları veya acıyı hissedebilir ve olanları hatırlayamayabilir.
 
Epilepsi, sinir sisteminin en sık görülen hastalıklarından biridir ve her yaştan, ırktan ve etnik geçmişten insanları etkiler. Birçok durumda, epilepsi için saptanabilir bir neden bulunmayabilir. Benzersiz bir semptom kombinasyonuna dayanarak tanımlanan bir dizi epilepsi sendromu vardır.Kısmi nöbetler beynin sınırlı bir bölümünde elektrik boşalması ile başlar. Bazıları kafa travması, beyin enfeksiyonu, felç veya tümör ile ilişkilidir, ancak çoğu durumda nedeni bilinmemektedir.Genel olarak ilaçlar, hastaların yaklaşık% 70inde nöbetleri kontrol edebilir. Reçete edilen ilaç tipi, her hastaya özgü çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. bazı insanlarda epilepsinin genetik bir formu olabilir. Epilepsiye bir veya daha fazla gen neden olabilir .
 
Epilepsi tekrarlayan spontan nöbetlerle karakterizedir ve nöbetler beynin hangi bölümüne karıştığına bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilir.Genel olarak, bir nöbet, bir grup beyin hücresinin anormal, senkronize bir heyecan dönemi olarak tanımlanır. Nöbet sırasında, beyin hücreleri, genellikle küçük bir hücre grubundan başlar ve beynin daha geniş bir alanına yayılmış olarak bir aktivite spazmına girer.Epilepsi bulaşıcı değildir ve zihinsel hastalık veya zeka geriliğinden kaynaklanmaz.Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, otizm, depresyon ve anksiyete gibi davranışsal ve psikiyatrik sorunlar da epilepsili çocuklarda görülür.Epilepsili çocukların çoğunluğu nöbetleri kontrol edilebilir.Yetişkinlerde ise ileri derece epilepside Doktorunuz, işlevsel olarak önemli dokuyu korurken nöbetlerden sorumlu beyin dokusunun çıkarılmasını önerebilir. İlaçlar nöbetleri yeterince kontrol edemediğinde, doktorunuz cerrahiyi opsiyon olarak düşünebilir.
 
Geri
Üst